Egyértelműen érezhető a nagy kereslet hatása: a tavalyinál jóval magasabb a léalma ára a szezon ilyen korai szakaszában.

A lengyel Fresh Market Info honlap tudósítása szerint lassan lendületbe jön az almaszezon Lengyelországban, bár még mindig csak a nyári időszakba, azaz a szezon legelején járunk. Az egy évvel korábbi mennyiségekhez képest nincs kevesebb alma a piacon, de ez csak a frisspiaci szegmensre igaz, az ipari alma felvásárlásának területén más a helyzet: még mindig kevés a gyümölcs, jóval kevesebb, mint a feldolgozók által igényelt volumen. Ezért az árak jóval magasabbak, mint egy éve: jelenleg 0,50-0,55 PLN/kg (42,7-47 Ft/kg) között alakulnak. Nagy területi különbségek figyelhetők azonban meg, a fenti árak a Mazóviai vajdaságban (Mazowieckie) érvényesek, a Łódzi (Łódzkie) és Lublini (Lubelskie) vajdaságokban az árak a régi szinten maradtak, és 0,47-0,49 PLN/kg (40-42 Ft/kg) körül ingadoznak.

Az ipari alapanyag iránti kereslet magas, mivel a lengyel sűrítmény iránti kereslet is stabilan magasnak mondható. De van egy másik tényező is – a piac kezdi felismeri, hogy idén sokkal kevesebb alma lesz elérhető. Sőt, sokkal kevesebb, mint amennyiről az eredeti előrejelzések szóltak. És bár a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt nagy a kórokozók nyomása, ami azt jelenti, hogy nagy százalékban lesznek olyan almák, amelyek nem lesznek alkalmasak frisspiaci értékesítésre, a termelés ilyen jelentős csökkenése és a feldolgozásra szánt nyersanyag iránti nagy kereslet mellett az áraknak logikusan emelkedniük kellett.

Tegyük hozzá, hogy a száraz feldolgozásra és a préselt gyümölcslevekhez (NFC) felhasznált alma ára jelenleg 0,55-0,65 PLN/kg (47-55,5 Ft/kg) szinten van. Ez 7 százalékkal több, mint augusztus elején, és éves szinten mintegy 13 százalékos emelkedésről van szó. Az Antonówka alma felvásárlási ára 0,60-0,62 PLN/kg (51-53 Ft/kg), a tavalyi termésből származó Ligol vagy Idared fajtáké (hámozásra szánt alma) pedig 0,75-1,00 PLN/kg (64-85 Ft/kg) között alakul.

A cikkhez szemlézett írások:

Jabłko przemysłowe – ceny wzrosły, ale nie wszędzie

Kapcsolódó cikkek:

Kína: komoly átrendeződés folyik a világ legnagyobb almatermesztő országában

FruitVeB: csalódást keltő a léalma induló ára…

Lengyelország: hogyan alakulnak az idei léalmaárak?