A lengyel Fruit-Group igazgatója szerint különösen az ipari almaültetvényekben feltűnő a hiányos berakódottság az idei szezonban.

Korábbi cikkünkben már írtunk a lengyel almatermés prognózisok eltérő számairól, amelyek egy része 3,9 millió tonna körüli mennyiséget jósol (WAPA és GUS), a Grójec székhelyű Lengyel Gyümölcstermesztők Szövetsége ZSRP (Związek Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej) viszont inkább 3 millió tonna körüli termést valószínűsít. A FreshPlaza portálnak most Emilia Lewandowska, a Fruit-Group exportőr vállalat igazgatója nyilatkozott, aki szerint inkább a 3 millió tonna körüli termés a valószínűbb, és meg is világítja ennek hátterét.

„Az idei lengyel almatermés meglátásunk szerint körülbelül 30%-kal lesz alacsonyabb a 2022-es volumenhez képest. A 2023-as évben a Jonaprince, Ligol és Idared fajtákból kisebb termésre számítunk, mert ezeknek a fajtáknak érzékenyebbek a rügyei, és a februári és márciusi alacsony hőmérsékletek igen érzékenyen érintették ezeket az ültetvényeket. Ráadásul ezek a fajták alternanciára is hajlamosak, tavaly pedig csaknem rekordtermést takarítottak be. Feltűnő, hogy idén mennyire “üresek” az ipari ültetvények, mivel súlyos varasodás okozott károkat, amelyekkel szemben ezek a gyümölcsösök nem voltak védettek – ez természetesen kihatással lesz a feldolgozóiparra is. A nyári szárazság kisebb gyümölcsátmérőt eredményez a Gala, a Golden fajtakör és a Champion fajtáknál is.” 

Lewandowska aggódik az almaárak miatt is: a termelési költségek jelentősen emelkedtek, az árak pedig ettől nem maradhatnak le a termelők védelme érdekében.

Bár a klubfajták jól fejlődnek, Lewandowska szerint ezekhez komoly beruházásokra van szükség. „A klubfajták az elmúlt szezonban jelentek meg a lengyel piacon. Jelenleg új fajtákat keresünk és több fajta is tesztelés alatt áll. A klubfajták piaca erős ugyan, de magas termelési és értékesítési költségekkel jár, ezért fontos, hogy körültekintő döntéseket hozzunk. Nagyon jó szezonunk volt 2022/2023-ban a távoli piacokra történt szállításokkal: különösen erős növekedés volt az Ázsiába exportált almák tekintetében, ahová főleg jó minőségű Gala almát szállítottunk. Ezt szeretnénk az idei szezonban is megtartani, de ez a szezon sokkal kevésbé lesz stabil és megjósolható, mint az előző.”

A cikkhez szemlézett írások:

Industrial orchards are completely empty this year

Kapcsolódó cikkek:

Lengyelország: jó árakon kezdődött meg a Gala szezonja

Svájc: a tavalyinál 24%-kal kisebb almatermést várnak az idén

Bizonytalanságok a lengyel és német almatermés-prognózisokban

Podcast: iparialma-programon dolgozik a NAK és a FruitVeB

Lengyelország: magasan indulnak a léalmaárak a szezon elején

FruitVeB: csalódást keltő a léalma induló ára…

Almatermelők, figyelem: már csak augusztus 31-ig lehet pályázni az uniós támogatásra!

Kína: komoly átrendeződés folyik a világ legnagyobb almatermesztő országában

Lengyelország: hogyan alakulnak az idei léalmaárak?

Mi várható rövid- és középtávon az almalésűrítmény világpiacán?

WAPA 2023 prognózis: 3,3%-kal csökken idén az EU almatermése

Alma – ágazati körkép és előzetes termésprognózis