Körülbelül 10%-kal emelkedtek a mélyhűtött és a konzerv zöldségek árai is Hollandiában.
A Holland Statisztikai Hivatal (CBS) adatai alapján júniusban több mint 11%-kal drágultak az élelmiszerek az előző év azonos időszakához képest, ami magasabb, mint az áruk és szolgáltatások átlagosan 8,6%-os áremelkedése. Hollandiában sem gyakran fordul elő, hogy ilyen gyors az élelmiszerárak emelkedésének üteme: legutóbb 1976-ban volt 10% feletti a drágulás ebben a termékkörben. A legnagyobb mértékben a hús- és halfélék ára emelkedett (átlagosan 16%), de a frisspiaci zöldségek ára 10,6%-kal, a gyümölcsöké pedig 6,6%-kal lett magasabb az egy évvel korábbihoz képest, ami rekord árszintet jelent.
Tovább gyorsult a feldolgozott zöldségek drágulása, de mivel a holland lakosság most szezonálisan elsősorban a frisspiaci termékeket keresi, ennek árfelhajtó hatása még nem számottevő. A fagyasztott és konzerv zöldségek kategóriájában az átlagár az előző évek áremelkedési üteméhez képest 15-20%-kal gyorsabban nő, és bár ez a friss zöldségek és gyümölcsöknél is megfigyelhető, mértéke koránt sem ilyen magas. Ennek magyarázata, hogy feldolgozott zöldségek és gyümölcsök lényegesen hosszabb termékláncának szereplői folyamatosan tovább hárítják az inputok megnövekedett költségeit, ám ez a hatás lassabban éri el a piacot. Azt viszont a Groenten & Fruit szakértői sem látják még, hogy az inputanyagok áremelkedése és az infláció milyen mértékben csapódik majd le a termelőknél.
A cikkhez szemlézett írások:
Voedingsmiddelen ruim 11 procent in prijs gestegen
Prijzen voor industriegroenten fors verhoogd
Kapcsolódó cikkek:
Hollandia: látótávban a 0%-os zöldség-gyümölcs ÁFA bevezetése
Holland gazdatüntetések: meghátrálhat a kormány?