Május 30-án a Gazprom bejelentette, hogy a továbbiakban nem szállít földgázt a holland GasTerra vállalatnak, mivel a cég nem hajlandó rubelben fizetni.

Május 31-én azonnal hatállyal el is zárta a gázcsapot a Gazprom, és leállította a holland GasTerrának irányuló szállításokat, mivel a cég nem volt hajlandó rubelben fizetni. A hírre a Title Transfer Facility kereskedelmi platformon azonnal emelkedni kezdett a földgáz ára. A Shell, az Esso Nederland és a holland állam tulajdonában álló GasTerra közleménye szerint október 1-jével amúgy is lejárt volna a Gazprommal kötött szerződésük, így körülbelül 2 milliárd köbméter leszerződött mennyiség leszállítása fog elmaradni. A GasTerra állítólag régóta készült erre a lépésre, és már korábban elkezdte alternatív forrásokból beszerezni a gázt. A holland energiaszolgáltató teljes mértékben elkötelezett az amerikai LNG beszerzése iránt, amit az orosz gáz alternatívájának tekint. Ez nyilvánvalóan drágább forrás, ráadásul a tél beállta előtt legalább 80%-ra kellene feltölteni a tározókat, ami szintén nem lesz egyszerű feladat.

Bart Setz, a bQurius kertészeti tanácsadó cég energiaügyi szakértője szerint ez a 2 millió köbméter kevesebb, mint amennyit az alternatív beszerzési forrásokból máris sikerült pótolni. Ilyen hír hallatán viszont mindig elhatalmasodik a vevőkön a pánikvásárlás, ezért emelkedtek most az árak. Szerinte a téli gázkészletek beszerzése sem forog veszélyben ettől az egy lépéstől, viszont nem szabad elfelejteni, hogy Ukrajnában a háború még nem ért véget. A holland termelők őszi döntéseire jelentős hatással lesz az energiabiztonság. Előbb-utóbb a gázárak emelkedése miatt hajtatott kertészeti termékek annyira meg fognak drágulni, hogy a termelők számára fenntarthatatlanná válik, és egyre többen kényszerülhetnek a működés felfüggesztésére vagy végleges abbahagyására. A legnagyobb bajban a dísznövénykertészek lesznek, míg a zöldségtermesztők hozzájuk képest kevésbé vannak kiszolgáltatva az áremelésnek. Ennek egyik oka, hogy tavasz óta általában túlvásárolják magukat gázból, másrészt a vártnál is sokkal gyorsabban zajlik az energiaspóroló intézkedések bevezetése, mint amilyen például a HPS-ről LED lámpákra történő átállás (már csak azért is, mert a lámpacsere költsége akár egy tél alatt visszajöhet ilyen energiaárak mellett). A hollandok kidolgoztak egy olyan stratégiai tervet, melyben sok olyan megoldás található, ami segít függetlenné válni a földgáztól. Ilyen a geotermikus energia és a maradékhő hasznosítása, a hőszivattyúk alkalmazása, valamint a szél- és napenergiára történő átállás, illetve ezeknek a módszereknek a kevert alkalmazása.

A cikkhez szemlézett írások:

Russia’s Gazprom cuts off natural-gas supply to the Netherlands

Gazprom suspends gas deliveries to Dutch trader GasTerra

Many horticulturists notice the effect of turning off the Russian gas tap on Tuesday

Gazprom says it fully cuts off gas supplies to Dutch gas trader GasTerra

Kapcsolódó cikkek:

Belgium: a magas gázárak miatt erős nyomás alatt a szamócatermesztők

Belgium: a gázárak miatt kevesebb hajtatott zöldség jut a felvásárlókhoz

Emelkedő gázárak: növekvő bizonytalanság az észak-európai zöldséghajtatók körében

Évtizedek óta nem tapasztalt izgalmakkal indul az idei feldolgozó szezon

Feldolgozóipari körkép és kitekintés