Hollandia 2024-ben szeretné bevezetni a zöldségek és gyümölcsök ÁFA-mentességét.

A holland kormány elkötelezettnek tűnik a zöldségeket és gyümölcsöket terhelő forgalmi adó eltörlése mellett, melyet legkésőbb 2024-ben szeretnének bevezetni, írja közös nyílt levelében Maarten van Ooijen prevencióügyi (egészségügyi-, sport- és jóléti) miniszter valamint Marnix van Rij adóügyi miniszter.

A pontos jogszabály megfogalmazása azonban számos problémába ütközik, például nagyon egyértelműen, tűpontosan kell tisztázni, hogy a különböző élelmiszeripari eljárások, műveletek és a feldolgozottsági fok alapján mit tekinthetünk még zöldségnek illetve gyümölcsnek. Például a mosás, hámozás, szeletelés és a csomagolás még rendben lenne, de minek tekintsük a hozzáadott sóval készült élelmiszeripari termékeket: zöldségnek számítana-e például egy üveg tésztaszósz? A pontos definíció megfogalmazása annyira nehéz feladatnak tűnik, hogy a kormány egy külső tanácsadó céget kért meg ennek elvégzésére.

A 0%-os ÁFA bevezetésére a kormány Prevenciós Megállapodás programja (Preventieakkoord) keretében kerülne sor, és az előzetes számítások szerint mintegy 1 milliárd euró bevételkiesést okozna a központi költségvetésnek. Ezt a kabinet egy „cukoradó” bevezetésével pótolná, de ennek feltételei is kidolgozatlanok, várhatóan 2023-ban léphet hatályba.

A cikkhez szemlézett írások:

Kabinet huurt extern bureau in om te bepalen wat groente en fruit is

Dutch government looks at best taxes for healthy diets

Kapcsolódó cikkek:

Németország: ÁFA-mentesek lesznek a friss zöldségek és gyümölcsök?

A Rabobank számításai szerint ilyen hatása lenne a zöldség-gyümölcs ÁFA hollandiai eltörlésének

Európai ÁFA-körkép, különös tekintettel a zöldségek és gyümölcsök ÁFA-kulcsaira

Gazdaságvédelmi „pajzs” Lengyelországban: februártól már ÁFA-mentesek lehetnek az alapvető élelmiszerek

Uniós tagállami szinten engedélyezhető lesz jövőre a 0%-os zöldség-gyümölcs ÁFA

Németország: a zöldségek és gyümölcsök ÁFA-csökkentését kérik fogyasztóvédelmi szervezetek az új kormánykoalíciótól