Az olasz kormány a koronavírus veszteségeire felvett uniós Újjáépítési és Ellenállóképességi Terv alapjából 1,2 milliárd eurót napelemek létesítésére különített el.

Az olasz kormány az Európai Bizottsághoz benyújtott, és már jóváhagyott Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF, Recovery and Resilience Facility) keretéből 1,2 milliárd eurót az agráriumban felhasznált napelemparkok és fotovoltaikus panelek létesítésér különített el. Ez megfelel azoknak az uniós elképzeléseknek, melyek szerint az RRF felhasználása tovább kell, hogy erősítse az Unió által elfogadott Zöld Megállapodást (Green Deal). Az olasz napelemprogram 2026. június 30-ig tart, célja a megújuló energia arányának növelése a mezőgazdasági ágazatban.

Margrethe Vestager, a versenypolitikáért felelős biztos asszony, egyben az Európai Bizottság egyik alelnöke elmondta: „A ma jóváhagyott 1,2 milliárd eurós program hozzájárul Olaszország éghajlatvédelmi céljaihoz azáltal, hogy a mezőgazdasági ágazat szereplőit, például a mezőgazdasági termelőket és a feldolgozó vállalatokat megújuló energiaforrások használatára ösztönzi. Az intézkedés nemcsak az uniós zöld megállapodás célkitűzéseihez járul hozzá, hanem az olaszországi vidéki területek gazdasági fejlődését is támogatja, miközben korlátozó hatással van a piaci verseny esetleges torzulásaira.”

A cikkhez szemlézett írások:

State aid: Commission approves €1.2 billion Italian scheme under Recovery and Resilience Facility to support investments in photovoltaic panels in agricultural sector

Италианските фермери ще инвестират във фотоволтаици при покриване на 90% от разходите им

Kapcsolódó cikkek:

Akár 30%-kal csökkenhet az olasz almatermesztés volumene a Green Deal bevezetésével

Az első vélemények az új Közös Agrárpolitika reformjairól

Megszavazta az Európai Parlament a vitatott Farm to Fork stratégiát