Lövés is dörrent Heerenveen mellett, már érezhetően kevesebb zöldség és gyümölcs érkezik a Lidl helyi üzleteibe.

Nem enyhül a gazdatüntetések hevessége Hollandiában, sőt, a helyzet eszkalálódni látszik. Július 5-én este feltehetőleg rendőrségi lövedék csapódott egy traktorba Heerenveen mellet az A32 autópálya közelében, és három tüntetőt letartóztatására is sor került. A tüntetéseket a holland kormány túlzott, ideológiától cseppet sem mentes klímavédelmi intézkedései váltották ki, melyeket ráadásul kifejezetten rosszul kommunikáltak, erről részletesebben korábbi cikkünkben számoltunk be.

A helyi gazdákból alakult Agractie akciócsoport az eltalált traktorról készült képeket feltette Facebook oldalára, a következő szöveg kíséretében: „És Van der Wal miniszter még mindig nem áll velünk szóba…, Embereknek kell előbb meghalnia?”, „Bűnözők lennének a gazdák? Hogyan tovább? Vegyük blokád alá a rendőrőrsöket?”

Caroline van der Plas parlamenti képviselő azonnali meghallgatást kért a mai napra Mark Rutte miniszterelnöktől és az igazságügyi minisztertől, hogy beszámolhasson a tüntetések elharapózásáról és a protestálók követeléseiről.

Július 4-én, hétfőn a friss zöldséget és gyümölcsöt szállító teherautók és kamionok még elérték a logisztikai központokat, ám a gazdák tervei szerint a járművek többsége már nem tér vissza a farmokra, hanem az utakon marad a tüntetőkkel. Július 5-én a Lidl már arról számolt be, hogy az útzárak miatt körülbelül 200 helyi üzletébe csak korlátozott mennyiségben tud zöldséget és gyümölcsöt szállítani. A gazdák rengeteg szupermarketet is blokád alá vettek az ország különböző városaiban, ami a kereskedelmi szövetség szerint lassan a lakosság élelmiszer-ellátását kezdi veszélyeztetni. A rendőrség már több esetben is fellépett a tüntetőkkel szemben, atrocitásokról azonban a tegnap esti lövöldözést kivéve eddig nem érkezett jelentés.

A cikkhez szemlézett írások:

Geblokkeerde vrachtwagens AGF opnieuw de weg op

Nederlandse politie schiet met scherp op boeren

Blokkades boeren bij distributiecentra supermarkten blijven voortduren

Kapcsolódó cikkek:

Hatalmas gazdatüntetés Hollandiában