A holland pénzügyminisztérium szerint jóval alacsonyabb kibocsátás-csökkentési célok is elfogadhatók lehetnek.

Hetek óta tartanak a kiterjedt gazdatüntetések Hollandiában, melyek oka, hogy a kormány 2030-ig szeretne olyan nitrogén-kibocsátási klímacélokat elérni, amelyek farmok felszámolását vonnák maguk után. Egyes régiókban felére kellene csökkenteni a kibocsátást, ami az ott tevékenykedő gazdaságok harmadának bezárását jelenthetné.

A holland pénzügyminisztérium egy eddig nem publikált tanulmányra hivatkozva azonban most úgy nyilatkozott, hogy a jelenleg előírtnál jóval alacsonyabb kibocsátás-csökkentési célok előirányzása is elfogadható lehet abban az esetben, ha országos szinten teljesülnek az emissziós klímacélok. Magyarul, ha a közlekedés, az ipar, és egyéb szereplők egyaránt végrehajtják környezetvédelmi intézkedéseiket, a gazdákra is kevesebb teher hárulhat.

Az előző héten a traktorokkal vonuló gazdák egy kisebb repülőteret is blokád alá vontak, ám atrocitásokra nem került sor. A humanitárius szállítmányokkal induló repülőgépek felszállásakor a munkagépekkel a tüntetők rövid időre levonultak a kifutópályáról, egyébként együtt kávézgattak a reptér üzemeltetőivel. Tanulságos továbbá, hogy a protestáló gazdák között rengetegen vannak olyanok is, akiknek a gazdaságát az esetleges bezárások nem érintenék, de szolidaritást vállalva a többiekkel vállalta a részvételt a megmozdulásokban.

A cikkhez szemlézett írások:

Meeting climate change goals ‘could reduce need for farming cuts’

Kapcsolódó cikkek:

Hollandia: kezdenek eldurvulni a gazdatüntetések

Hatalmas gazdatüntetés Hollandiában