A hamarosan befejeződő szerbiai meggyszezon alacsony áraihoz a tavalyinál 15-20%-kal nagyobb termés is hozzájárulhatott.

Míg tavaly 50-55 dinár/kg (170-190 Ft/kg) közötti felvásárlási jellemezték a szerb meggypiacot, idén 40 dinár (140 Ft/kg) körül sikerült eladni a termés oroszlánrészét. Ez a kifejezetten alacsony árszint a helyi termelők szerint nem a jókor érkező esők miatt a tavalyinál 15-20%-kal magasabb termés egyenes következménye, hanem az árak mesterséges alakításából ered. Feldolgozói oldalról az egekbe szökő energia- és feldolgozási költségeket említették, ami nem tette lehetővé azt, hogy a termelőknek 40 dinár feletti árat fizessenek ki.

Sok olyan szerb termelőről érkezett jelentés, akik az alacsony árak elleni tiltakozásul kivágják gyümölcsfáikat, és felhagynak a meggy termesztésével, illetve akárcsak Bulgáriában a cseresznye esetében, itt is sokan inkább „Szedd magad” akciók keretében próbálják értékesíteni legalább a termés egy részét. A szedőket ugyanis lasszóval kell fogni, és aki hajlandó dolgozni, napi 4000-6000 dinárt (14-20 ezer Ft) kér, ami egy kilogramm meggyre vetítve 20-25 dinár (70-85 Ft) fajlagos költséget jelent, miközben a 40 dinár/kg (140 Ft/kg) átvételi árat figyelembe véve a gazda zsebében 15-20 dinár (50-70 Ft/kg) marad, akinek ebből kellene mindent megoldania a növényvédelemtől a tápanyag-utánpótlásig.

Szerbiában tavaly 19,9 ezer hektáron termesztettek meggyet, és a 2021-es évben betakarított 155 ezer tonnás termést követően idén 175-185 ezer tonnás volumen valószínűsíthető.

A cikkhez szemlézett írások:

Berba višanja u Srbiji pri kraju, kilogram jeftiniji desetak dinara nego lane

Završava se berba višanja, vlasnik voćnjaka: Otkupljivači ucenjivali proizvođače

Berba višanja pri kraju: Cena niža nego prošle godine

Višnjari odustaju od berbe i nude besplatno voće da ne bi propalo

Statistical Office of Republic of Serbia – Sour cherry statistics

Kapcsolódó cikkek:

Németország: átlagos meggytermést vár a Destatis

Meggypiaci helyzetjelentés: az elmúlt tíz év legnehezebb meggyszezonja elé nézünk

Helyzetjelentés a meggypiacról – termelői várakozások

Meggypiaci kilátások – letölthető előadás