Még az augusztusban közölt FAO-elemzésben valószínűsítettnél is nagyobb ütemben emelkedett a léalma ára, de mi várható a továbbiakban?

Az EastFruit elemzői szerint az almalésűrítmény világpiaci ára tovább emelkedik, ami arra ösztönzi a feldolgozókat, hogy emeljék az ipari alma felvásárlási árát. Ez azonban az alacsony és közepes minőségű almából egyre nagyobb hiányt okoz a kelet-európai piacokon.

Andrij Jarmak, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) közgazdásza szerint az almalésűrítmény globális piaca még messze van a túlfűtöttségtől és a telítettségtől. Az árak ilyen gyors emelkedése azonban azt eredményezheti, hogy már 2024-ben a gyümölcslevek és gyümölcslé-tartalmú italok gyártói elkezdik keresni az almalé-koncentrátum részleges helyettesíthetőségének módozatait. Idén még egy ilyen helyettesítés rendkívül nehezen fog megvalósulni, mert egyszerűen nincsenek olcsó, tömeggyártásból elérhető alternatívák – a narancslésűrítmény a világ narancstermelésének erőteljes visszaesése miatt most is példátlanul drága.

Augusztusi elemzésükben a FAO szakértői az ipari alma és az almasűrítmény árának folyamatos emelkedését prognosztizálták (Mi várható rövid- és középtávon az almalésűrítmény világpiacán?), ám mostanra kiderült, hogy még a piaci szereplők várakozásainál is valamivel magasabb a növekedés mértéke.

Érdekes megjegyezni, hogy Lengyelországban az ipari alma ára már meghaladta a kilogrammonkénti 20 dollárcentes lélektani küszöböt (0,8 PLN/kg, 70 Ft/kg). Ugyanakkor a friss piacra szánt alma nagykereskedelmi ára a nem exportfajták esetében csak kétszer olyan drága, mint a léalmáé, pedig jellemzően az ipari alma és a friss piacra szánt alma közötti árarány 1:5-1:10 között mozog.

November elején az ipari alma felvásárlási ára Ukrajnában és Moldovában észrevehetően alacsonyabb, Ausztriában és Németországban pedig még magasabb, mint Lengyelországban. Ennek eredményeképpen Ukrajna ma már nemcsak a friss piacra szánt kiváló minőségű almát exportálja, hanem meglehetősen nagy mennyiségű ipari almát is. A legtöbb Ukrajnából származó, feldolgozásra váró almát az osztrák piacra küldik.

Ukrajnában a beszállítók november elején akár 16-18 amerikai centet is kaphatnak kilogrammonként, feltéve, hogy nagy mennyiségről van szó, ami a gyakorlatban 100 tonna feletti mennyiséget jelent. Kisebb tételek esetében a felvásárlók által kínált árak lényegesen alacsonyabbak. Az ipari alma és a friss piacra szánt alma közötti árarány jelenleg Ukrajnában is megegyezik azzal, ami a lengyel piacra jellemző.

Ha az almalésűrítmény piacán a helyzet tovább forrósodik, felgyorsulhat az étkezési alma árának emelkedése is, különösen az ukrajnai és lengyelországi fagyok megjelenése után. Ez rendszerint egybeesik a hosszú távú tárolásra nem alkalmas alma forgalmazási időszakának végével, ami csökkenteni fogja a kínálatot az almapiac alacsonyabb árszegmensében. Ez azt is jelenti, hogy a feldolgozóknak már csak a válogatást követően a frisspiaci forgalmazásra nem való almákat szállítják be, ami azt jelenti, hogy az ipari szegmensben igen drasztikusan fog visszaesni.

A cikkhez szemlézett írások:

Apple prices for processing are growing fast, worsening fresh market deficit situation

Kapcsolódó cikkek:

Szerbia: jövőre már érkezhet Kínába a szerb alma

Lengyelország: október végén tovább emelkedett a léalma ára

Lengyelország: a negyedik negyedéves almaexport megugrása várható

Lengyelország: már 60 Ft/kg felett járnak a léalmaárak

Lengyelország: ismét emelkedett a léalma felvásárlási ára

Lengyelország: rossz minőségű alma borzolja a kedélyeket a boltok pultjain

Lengyelország: továbbra is utat talál az alma Oroszországba

Lengyelország: csak minimális mértékben csökkent a léalma felvásárlási ára

Világpiaci kitekintés: az alma piaca

Lengyelország: szeptember közepén ismét emelkedett a léalma ára

Lengyelország: enyhén emelkedett a léalma felvásárlási ára

Videó: Kihívások a hazai és európai almatermesztésben – mik a kilátásaink?

Lengyelország: a tavalyinál 30%-kal kisebb almatermés várható?

Lengyelország: jó árakon kezdődött meg a Gala szezonja

Svájc: a tavalyinál 24%-kal kisebb almatermést várnak az idén

Bizonytalanságok a lengyel és német almatermés-prognózisokban

Podcast: iparialma-programon dolgozik a NAK és a FruitVeB

Lengyelország: magasan indulnak a léalmaárak a szezon elején

FruitVeB: csalódást keltő a léalma induló ára…

Almatermelők, figyelem: már csak augusztus 31-ig lehet pályázni az uniós támogatásra!

Kína: komoly átrendeződés folyik a világ legnagyobb almatermesztő országában

Lengyelország: hogyan alakulnak az idei léalmaárak?

Mi várható rövid- és középtávon az almalésűrítmény világpiacán?

WAPA 2023 prognózis: 3,3%-kal csökken idén az EU almatermése

Alma – ágazati körkép és előzetes termésprognózis