A szeptember 18-án kezdődő 38. héten már 47-49,6 Ft/kg között mozog az ipari alma felvásárlási átlagára Lengyelországban.

Lengyelországban az ipari alma felvásárlási árának emelkedése már augusztusban megkezdődött, és ez a tendencia az óriási kereslet miatt szeptember közepén sem látszik megtorpanni. A kereslet olyan mértékben haladta meg a kínálatot az utóbbi hetekben, hogy az utóbbi napokban egy-egy nagyobb feldolgozó megpróbálkozott ugyan árcsökkentéssel, de kísérletük kudarcba fulladt.

Ennek eredményeképp a szeptember 18-ával kezdődő 38. héten a standard ipari felhasználási célú alma átlagára a 0,57-0,6 PLN/kg (47-49,6 Ft/kg) között sávban mozog, ami az augusztusi árakhoz képest 17-18%-os emelkedést jelent, a tavalyi árakat pedig 55-58%-kal múlja felül a jelenlegi szint. Az NFC almalének való gyümölcsöt még ennél is magasabb, 0,7-0,76 PLN/kg (57-62 Ft/kg) közötti áron vásárolják fel szeptember közepén.

A mostani piaci helyzetre és a kereslet intenzivitására jellemző, hogy további áremelkedés sem zárható ki, legalábbis a kereslet-kínálatban jelentkező aszimmetria miatt. Előfordulhat-e azonban, hogy mégis áresés következik be?

Sajnos lehetséges ilyen forgatókönyv is, ráadásul elég valószínű, minthogy a szüret csúcsa még csak a következő hetekben várható, és az előző évek áralakulási trendjei azt mutatják, hogy szeptember végén legalább egy kisebb áresés mindig bekövetkezik. Ennek kezdő időpontja hol előbbre, hol későbbre csúszik, és mértéke is nagyon eltérő volt az egyes években, de általában szeptember 21-22. körül szokott bekövetkezni 7 és 30% közötti csökkenéssel, bár ez utóbbi a mostani helyzetben igencsak valószínűtlen.

Jósolni mindig nehéz, de a Fresh Market Info lengyel szaklapnál megpróbálkoztak ezzel: figyelembe véve a mostanihoz nagyon hasonló éveket (nagy kereslet, alacsony kínálat, eleve magas árak) a legvalószínűbb forgatókönyvnek egy 5-15% közötti mértékű, átmeneti, már októberben véget érő árcsökkenés tűnik.

A cikkhez szemlézett írások:

Ceny jabłek przemysłowych jeszcze w górę

Kapcsolódó cikkek:

Lengyelország: enyhén emelkedett a léalma felvásárlási ára

Videó: Kihívások a hazai és európai almatermesztésben – mik a kilátásaink?

Lengyelország: a tavalyinál 30%-kal kisebb almatermés várható?

Lengyelország: jó árakon kezdődött meg a Gala szezonja

Svájc: a tavalyinál 24%-kal kisebb almatermést várnak az idén

Bizonytalanságok a lengyel és német almatermés-prognózisokban

Podcast: iparialma-programon dolgozik a NAK és a FruitVeB

Lengyelország: magasan indulnak a léalmaárak a szezon elején

FruitVeB: csalódást keltő a léalma induló ára…

Almatermelők, figyelem: már csak augusztus 31-ig lehet pályázni az uniós támogatásra!

Kína: komoly átrendeződés folyik a világ legnagyobb almatermesztő országában

Lengyelország: hogyan alakulnak az idei léalmaárak?

Mi várható rövid- és középtávon az almalésűrítmény világpiacán?

WAPA 2023 prognózis: 3,3%-kal csökken idén az EU almatermése

Alma – ágazati körkép és előzetes termésprognózis