A zöldségeknél és gyümölcsöknél alkalmazott műanyag csomagolóanyagok tilalmáról szóló rendelet további kivételekkel bővült.

A 2022. január 1-je óta hatályos francia szabályozásról korábban részletesebben is írtunk, itt most csak röviden idézzük fel a lényeget: ettől az időponttól kezdve Franciaországban már nem lehet műanyagba csomagolni az 1,5 kg-nál kisebb súlyú tálcákban és dobozokban árult gyümölcsöket és zöldségeket. Kivételek vannak bőven: hosszú azoknak a termékeknek a listája, amelyeknél közép- vagy hosszú távon továbbra is alkalmazható műanyag csomagolás. Az indoklás szerint a listán szereplő áruk lédig értékesítése ugyanis azok idő előtti minőségvesztéséhez, megromlásához vezetne. A törvény bevezetése kapcsán több oldalról is hangos volt a tiltakozás: míg egyesek a rövid átállási időre panaszkodtak, mások azt kifogásolták, hogy egyáltalán elfogadtak egy ilyen törvényt, méghozzá nemzeti hatáskörben – anélkül, hogy megvárták volna az EU döntését, ahol szintén dolgoztak egy hasonló szabályozáson, megint mások pedig azt kifogásolták, hogy ez a lista egyértelműen önkényes.

Miután többek között a francia műanyagipari szövetségek tavaly ősszel pert indítottak, a rendeletet a francia államtanács 2022. december 9-én hatályon kívül helyezte. Ezt követte a 2023 januárjában benyújtott második tervezetről szóló konzultáció, amely végül a francia kormány által június végén közzétett új, harmadik rendelethez vezetett. A rendelet július 1-jén lépett hatályba, de a csomagolási készleteket 2023. december 31-ig még fel lehet halmozni.

A tiltó rendelet alóli állandó kivételek

A hatályba lépett rendeletben szereplő kivételek listája nem sokat változott a korábbi verziókhoz képest – ami viszont újdonság, hogy ezeknek a termékeknek már nincs derogációs, átmeneti időszakuk, hanem permanens kivételt kaptak. Ezek az állandó kivételek a következők:

Spárga, brokkoli, gombafélék, újburgonya, korai és bébirépa.

cikória, fejes saláta, csíráztatott magvak/csírák/mikrozöldek, fűszernövények, spenót, sóska, ehető virágok.

Cseresznye és meggy, bogyósgyümölcsök (pl. málna, eper, áfonya, fekete ribizli, de a kivi is ide tartozik).

Általában az úgynevezett „érett gyümölcsök”, a jogszabályban meghatározottak szerint: „a végső fogyasztónak teljesen érett állapotban értékesített gyümölcsök, amelyek esetében a kiskereskedelmi csomagoláson erre vonatkozó feliratot helyeztek el”.

Európai Bizottság: csak az biztos, hogy egyelőre semmi sem biztos

Az Európai Bizottság már tavaly emlékeztette Franciaországot, hogy a rendelet jelenlegi átdolgozása sem biztos, hogy végleges lesz: „A Bizottság arra is szeretné emlékeztetni a francia hatóságokat, hogy a csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló uniós rendelet elfogadását követően a tagállamok nem tarthatnak fenn vagy vezethetnek be nemzeti szabályozást az e rendelet szerinti harmonizált szabályok hatálya alá tartozó kérdésekben.”

A cikkhez szemlézett írások:

Frankreich: Neue Entscheidung bei O+G-Verpackungen

Kapcsolódó cikkek:

Franciaország is betiltja a zöldségek és gyümölcsök műanyag csomagolását

Spanyolországban 2023-tól betilthatják a zöldségek és gyümölcsök műanyag csomagolását

Franciaország: elhamarkodottnak ítéli a Freshfel a műanyag csomagolóanyagok kivezetését

Műanyag csomagolás helyett: ehető bevonat snack uborkára

MMSZ: a műanyaghulladék égetése segíthetne Magyarországon

EU: új szabályozás az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő újrafeldolgozott műanyagokról