Csak elenyésző mennyiségben kerülhetett a Penny polcaira a feltűnően akciós árú dinnyéből. 

Az előző héten a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete, illetve a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közös állásfoglalást adott ki, amely szerint elfogadhatatlan a Penny diszkontlánc lépése: 229 Ft/kg-os fogyasztói árra leakciózott dinnyét hirdettek meg akciós újságjukban. A három szervezet arra kérte a hazai üzletláncokat, hogy tisztességes magatartást tanúsítva a valós piaci helyzethez igazítsák a görögdinnye árazását.

A múlt hét során a görögdinnye kilónkénti beszállítási ára a nettó 220-300 Ft-os sávban mozgott, és a legtöbb kiskereskedelmi lánc 300-400 Ft/kg közötti fogyasztói áron kínálja a lédús gyümölcsöt. Ezért volt meghökkentő a Penny által – igaz, csak 4 napos időszakra – meghirdetett, feltűnően alacsony árú akció, pláne, hogy az akcióban szereplő terméket magyar áruként jelölték meg.

A FruitVeB által több településen elvégzett nem reprezentatív piaci szemle alapján valószínűsíthető, hogy a „szuperakciós” dinnyéből nem került elegendő mennyiségű áru a boltokba. A péntek, szombat és vasárnapi napokon végzet felmérés alapján a Penny üzleteiben péntek délután, majd gyakorlatilag szombat és vasárnap szinte egész nap nem lehetett kapni az akciós termékből. Az eladók beszámolói alapján utoljára szombaton reggel érkezett a termékből 1-2 papírkonténernyi (egy konténer kb. 360 kg dinnyét tartalmaz) állítottak ki, és bár ezt a vásárlók jellemzően már nyitás után 1 órával elkapkodták, utánpótlás nem érkezett. A FruitVeb által meglátogatott üzletekben vasárnap már üres konténereket sem találtunk, mert aznap már sehova nem érkezett a leértékelt portéka. Ezért nagy biztonsággal állítható, hogy egy olyan vevőcsalogató akcióról volt szó, amelyhez a PENNY és annak beszállítója nem tudott elegendő hazai termelésű dinnyét biztosítani. A fogyasztók nem juthattak nagy (vagy érdemi) mennyiséghez a szuperakciós dinnyéből, míg a görögdinnye termelők és beszállítók számára a szezon kezdetén egy ilyen árcsökkentés jelentős piaci zavarokat okozhat.

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács továbbra is kéri a hazai üzletláncokat a tisztességes piaci magatartás szabályainak betartására, a magyar görögdinnye méltányos árazásának folytatására. Emellett ismételten felhívjuk az üzletláncok figyelmét arra, hogy akciókat csak megfelelő árumennyiség rendelkezésre állása esetén hirdessenek! Ellenkező esetben felmerül a fogyasztók megtévesztésének kérdése, amely senkinek sem lehet az érdeke, aki kiskereskedelemmel foglalkozik.

Kapcsolódó cikkek:

Nő a marokkói, csökken a spanyol dinnyeexport volumene

Lengyelország: ötéves rekordot döntött a görögdinnye ára

Jó piaci kilátásokkal indul a hazai dinnyeszezon

Olaszország: megérkezett a hőség, nekilendült a görögdinnye piaca

Hétvégétől elérhető a magyar dinnye

Görögország: kedvezőtlen időjárás nehezíti a dinnyetermesztők helyzetét

Törökország: Adana körzetében megkezdődött a görögdinnye betakarítása