A termésmennyiség visszaesését az export drágulása ellensúlyozta ugyan, de a belföldi értékesítés jövedelmezősége erősen romlott.

A Freshuelva közlése szerint a 2022/23-as szezonban 243,3 ezer tonna szamócát takarítottak be, ami 10%-os csökkenést jelent az előző évi volumenhez képest. A termőévet jelentős hullámvölgyek jellemeztek, komoly időjárási problémákkal: a kiültetés időszakában uralkodó rekkenő hőség miatt a növények közel 30%-át újra kellett ültetni. Emellett az év eleji extrém hideg is súlyosan befolyásolta a termést, és az áprilisi szokatlanul magas hőmérséklet is negatívan hatott a szamóca minőségére. Mindez a termelés 10%-os visszaesését és az előző kampányhoz képest csak kismértékű áremelkedést eredményezett, ami a termelők által viselt költségek növekedésével együtt a termés jövedelmezőségének jelentős csökkenését eredményezte. A gond elsősorban a belföldi piacon jelentkezett, mivel a betakarított mennyiség visszaesése ellenére az exporttételek áremelkedése miatt a kivitelből származó árbevétel a tavalyihoz képest 0,22%-kal emelkedett (571 millió euróra).

A Freshuelva szerint a málnaszezon 47,8 ezer tonna terméssel zárult, ami 4,5%-kal kevesebb, mint az előző szezonban. Az idény első részét az alacsony piaci árak és a harmadik országokból, például Marokkóból érkező erős verseny jellemezte. A Freshuelva évről évre panaszkodik emiatt az EU-nak, és a szövetség úgy véli, hogy ilyen esetekben Európának importvámot kellene bevezetnie a harmadik országokkal szemben az uniós termelők védelme érdekében.

A cikkhez szemlézett írások:

Freshuelva culmina la campaña con una producción de 243.000 toneladas de fresas y un descenso del 10%

Spanien: Huelva schließt Erdbeersaison 2022/23 mit 243.000 t ab

Kapcsolódó cikkek:

Lengyelország: a szezoncsúcsot követően is tartja magát a szamóca ára

Görögország: idén rekordot dönthet a szamócaexport

Világpiaci kitekintés: a szamóca piaca