Jelenleg még a dél-európai Elstar és Gala fajták befolyásolják leginkább a piacot, általában alacsony árszint mellett.

Az európai almapiac egyáltalán nem működik zökkenőmentesen, számos probléma jelentkezik az idei szezonban. A termelési költségek 100 kg-ra vetítve átlagosan 10 euróval növekedtek a tavalyi szinthez képest, az Európai Unió almatermése nagyobb a vártnál, a fogyasztók pedig az inflációs környezet miatt kevesebbet vásárolnak, és sokkal ártudatosabbak, mint korábban. A végleges adatokkal még nem feltöltött november 1-jei készletjelentés azonban a tavalyinál némileg kedvezőbb képet mutat: a belga és a lengyel adatok még nem kerültek be a rendszerbe, de a 3,18 millió tonnás raktárkészlet körülbelül 100 ezer tonnával alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A belga készletek volumene semmiképp sem lehet jelentős, a lengyel rekordtermés adataiból pedig nem lehet a jövőben alakuló készletszintekre következtetést levonni egyrészt azért, mert a cider alapanyagként történő beszállítás fellendült, másrészt a betakarítatlan gyümölcsök aránya vélhetően emelkedni fog a munkaerőhiány és a magas tárolási költségektől való félelem miatt. A drága tárolás olyan félelmeket gerjeszt, hogy elemzők szerint a tavalyinál 500 ezer tonnával kisebb eltárolt készletre lehet számítani, ez pedig 2023. februárjától kezdve stabilabb piacot eredményez majd.

Az energiaárak miatt elszálló, magasnak prognosztizált tárolási költségek már az európai almapiac jelenlegi dinamikáit is befolyásolják: elsősorban olyan almák árasztják el a piacot, amelyek hosszabb távú tárolása érettségi állapotuk miatt kockázatos, ami elsősorban a Dél-Európából származó Gala és Elstar fajtákra jellemző. Nem meglepő hát, hogy a tavalyi szinttől az átlagárak 10-15 euró/100 kg-mal maradnak el, mivel fenti fajták árletörő hatása a többi fajtát is érinti. A fentiekben említett 10 euró/100 kg-os termelésiköltség-emelkedéssel együtt ez már egy olyan árszínvonal, amely súlyosan veszélyezteti az almatermelő ültetvények gazdaságos működését.

Az alacsony fogyasztói kereslet és a fokozott ártudatosság azonnal meglátszik a szupermarketek forgalmán is: az értékesítés üteme lanyha, ha mégis tapasztalhatók élénkülés, arról általában kiderül, hogy valamilyen akció következménye – ez pedig közvetve a termelőknek fizetett árakra is kihat. Ahhoz, hogy a jövőben elfogadható árszínvonalat lehessen elérni, az Unió almatermelését szakértők szerint legalább 1,5 millió tonnával kellene csökkenteni. Németországban számos ültetvény kivágásáról vitáznak, és itt leginkább az évek óta csökkenő forgalmú Jonagold/Red Jonaprince fajták kerülnek említésre.

A cikkhez szemlézett írások:

AMI: Wann entspannt sich der Apfelmarkt?

Kapcsolódó cikkek:

Lengyelország: egyelőre várat magára a léalmaárak emelkedése

WAPA: kis mértékben felfelé módosult az uniós almaprognózis

Törökország: rekord közeli almatermés várható az idén

Lengyelország: különleges az idei szezon léalma-árainak alakulása

Lengyelország: várható-e idén is a léalmaár emelkedése?

Lengyelország: valamivel kisebb lehet az idei termés a várt rekordközeli mennyiségnél

Ipari alma: lengyel export érkezik a magyar feldolgozókba

Lengyelország: továbbra is alacsony az alma felvásárlási ára

Belgium: a fákon maradhat az alma nagy része az alacsony árak miatt

Ukrajna: a versenytársak miatt olcsóbb almaexportra kell felkészülni

Az almafogyasztás visszaesésétől tart az Európai Bizottság

Nem lesz hiány magyar almából az áruházakban