A FruitVeB üdvözli a Kormány feldolgozóipart segítő erőfeszítéseit, és az éves költségnövekmény 25%-át javasolja a támogatás kiszámításának alapjául.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Kormány szeptember 17-i kormányülésén az energiaintenzív feldolgozóipari KKV-k számára elérhető támogatási programról döntött.

Ennek keretében a beruházások Önerejének támogatása mellett, működési költség támogatás is elérhető lesz. Nagy Márton Gazdaságfejlesztési Miniszter Úr által elmondottak alapján az év utolsó 3 hónapjának gáz és energiaszámláihoz ad a Kormány a 2021 év azonos időszakához képesti költség növekedés 50 %-nak megfelelő támogatást.

A FruitVeB üdvözli, hogy a Kormány erőfeszítéseket tesz arra, hogy a hazai foglalkoztatás gerincét adó feldolgozóipar, és ennek keretében az élelmiszer feldolgozók is át tudják vészelni ezt a rendkívüli időszakot, és meg tudjanak birkózni az energia költségek növekedésével.

Ugyanakkor fel kell hívjuk a figyelmet arra, hogy a hazai zöldség-gyümölcs feldolgozóipar energiafogyasztásának 80-90%-a a május-szeptember közötti feldolgozási szezonban keletkezik. Az októbertől – májusig terjedő időszak tárolási folyamatai, illetve kisebb gyártásai már sokkal kisebb energiafelhasználást eredményeznek.

A jelenleg ismert szabályok alapján az ágazati szereplők várhatóan az energiaköltség növekedésük elenyésző részére kaphatják meg az 50%-os támogatást, mert a fogyasztásuk nem az év utolsó negyedévében merül fel.

Fentiekből következően a szombati Kormányinfót követően eltelt időben az ágazati szereplőkkel folyatott információcserék alapján a FruitVeB álláspontja, hogy a zöldség és gyümölcs feldolgozók számára kritikus, hogy a támogatási program keretében az év utolsó 3 hónapja helyett az éves költségnövekmény 25%-a legyen a támogatás kiszámításának alapja. Ez minden olyan ágazatban igaz lehet, ahol időben nem egyenletes az energiafelhasználás az év során.

Bízunk benne, hogy a részletes szabályok megjelenéséig még van arra lehetőség, hogy ezt a szempontot a Kormány figyelembe vehesse a jogszabályok kihirdetését megelőzően.

Kapcsolódó cikkek:

Segítség a feldolgozóipari KKV-knak – beszámoló a 2022 szeptember 17-i Kormányinfóról

Energiaárak: 2023 lesz a vízválasztó a hazai kertészetek számára

Európai energia körkép: milyen intézkedéseket hoztak az uniós tagállamok?

Közép- és Kelet-Európa: Ausztria, Csehország, Bulgária, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szlovákia, Szlovénia

Nyugat-Európa: Németország, Franciaország, Belgium, Hollandia, Luxemburg, Egyesült Királyság, Írország

Dél-Európa: Olaszország, Spanyolország, Portugália, Görögország, Ciprus, Málta

Skandináv államok és Baltikum: Dánia, Finnország, Norvégia, Svédország, Észtország, Lettország, Litvánia