Ciprus, Görögország, Málta, Olaszország, Portugália és Spanyolország energiaár-védelmi intézkedései.

Ciprus

Tavaly szeptember 17-én a kormány bejelentette, hogy novembertől februárig minden háztartás számára 10 százalékos kedvezményt biztosít a villanyszámlára. November 4-én a kabinet jóváhagyta, hogy hat hónapra 19 százalékról 5 százalékra csökkentsék az elektromos áram ÁFA-ját a legkiszolgáltatottabb társadalmi csoportok számára.

Július 28-án a kormány bejelentette, hogy az őszi energiaszámlák várható emelkedésének 25 százalékát az állam fogja állni. Konsztantinosz Petridesz pénzügyminiszter azt is megígérte, hogy a kiszolgáltatott fogyasztókat teljes mértékben megvédik a közelgő többletköltségektől, a többi fogyasztó pedig a fogyasztás 50-80 százalékát kitevő támogatást kap, amelynek célja, hogy a felhasználókat takarékosságra ösztönözze az energiafelhasználás terén. Az új intézkedések közel félmillió háztartásra és 111 500 vállalkozásra vonatkoznának.

Görögország

2021. szeptember 14-én a görög kormány bejelentette, hogy az év végéig a görög háztartások és kisvállalkozások többsége számára támogatást nyújtanak a villanyszámlákhoz, majd október közepén már meg is növelték a támogatást. A támogatás értéke kezdetben 9 euró volt a havonta elfogyasztott első 300 kilowattóra (KWh) után, majd később 18 euróra emelték a kisfeszültségű fogyasztók, illetve 24 euróra a szociális alapú háztartási tarifa kedvezményezettjei számára. Ezt követően 2022. január 7-én a háztartások számára a támogatást az első 300 KWh-ra 42 euróra, a vállalkozások számára pedig 65 euró/MWh-ra emelték (mérettől, ágazattól és feszültségszinttől függetlenül). A szociális alapú tarifába tartozó háztartások számára a támogatás 180 €/MWh lett. Az állami tulajdonban lévő Közüzemi Villamos Művek is kiterjesztette meglévő kedvezményes politikáját, hogy a havi 600 kWh-ig terjedő fogyasztású átlagos háztartások esetében teljes mértékben fedezze az áremelkedést.

Ugyanakkor a fűtési támogatás felső határait és a befogadási kritériumokat is kibővítették, és a kormány becslése szerint a kedvezményezettek száma meghaladja majd az 1 milliót, szemben a 2020-as 700 ezerrel.

2022 januárjától a földgáz is támogatott lett mind a háztartások, mind a vállalkozások számára, 20 EUR/MWh, illetve 30 EUR/MWh áron. Mindkét csoport számára ÁFA-támogatást is bevezettek.

A 2021 decemberéig a fogyasztók védelmét szolgáló finanszírozás egy részét az energiaátalakítást támogató különleges támogatási alapból finanszírozták, legalább 150 millió eurót pedig a szén-dioxid-kibocsátási jogok kereskedelmi rendszeréből származó bevételből irányítottak át. Az intézkedések összköltsége azonban mintegy 500 millió euró volt, míg a 2022. januári csomag költsége (csak a január hónapra vonatkozóan) 400 millió euró körüli volt.

Végül Kosztasz Szkrekasz környezetvédelmi és energiaügyi miniszter bejelentette, hogy a Helyreállítási és Ellenállóképességi Alapból 100 millió eurót az önkormányzati energiaközösségek napelemállomásainak építésére fordítanak, amelyekből a rászoruló háztartások áramellátását biztosítják.

Márciusban az ipari ágazatnak nyújtott 65 €/MWh összegű kormányzati támogatás messze nem fedezte az ukrajnai háború kitörése után megfigyelhető nagykereskedelmi áramár-emelkedést (360 €/MWh a görög tőzsdén).

A Reuters jelentése szerint Görögország szeptember óta mintegy 2,5 milliárd eurót költött áram- és gázszámla-támogatásra, és kifejtette, hogy hamarosan újabb 1,1 milliárd eurós segítséget kell nyújtania, amely magában foglalja az alacsony jövedelmű háztartásoknak nyújtott tüzelőanyag-visszatérítést (a finanszírozás a polgárok által már befizetett közüzemi számlákból származik).

A kormány 2022 áprilisában egy 200 eurós egyszeri támogatást is bevezetett minden alacsony jövedelmű nyugdíjas számára.

2022. május 5-én, csütörtökön Krisztosz Sztaikourasz pénzügyminiszter újabb, 3,2 milliárd eurós csomagot jelentett be, hogy enyhítse a háztartásokra és a vállalkozásokra nehezedő nyomást. Az intézkedés az áram- és gáztámogatások, valamint a rászoruló csoportoknak nyújtott egyszeri támogatás után jönne, amely már amúgy is 4 milliárd euróba került. Kyriakosz Mitszotakisz miniszterelnök azt is elmondta, hogy a kormány plafont fog szabni a nagykereskedelmi villamosenergia-árakra, és 2021 decembere és 2022 májusa között a legfeljebb 45 000 eurós éves jövedelemmel rendelkező villamosenergia-fogyasztók által fizetett pótdíjak 60%-át visszatéríti. E támogatások kifizetésére egyelőre nem került sor.

Málta

A kormány megbízta az Enemaltát, az ország (67%-os) állami tulajdonú energiaszolgáltatóját, hogy fagyassza be az árakat a 2014-es szinten. Annak érdekében, hogy ez üzletileg megvalósítható legyen, a kormány kompenzálta a céget az energiaimport növekvő költségei miatt keletkező veszteségeiért. A kormány 2021-re 200 millió eurós támogatást vállalt, és ugyanekkora összeget különített el az idei évre.

Olaszország

Szeptember 27-én Olaszország rövid távú, 3 milliárd euró körüli intézkedéscsomagot hagyott jóvá, amellyel 2021 végéig tervezte ellensúlyozni a kiskereskedelmi áramár várható emelkedését.

A finanszírozás 2 milliárd euróra oszlott a villamosenergia-ágazat általános rendszerhasználati díjainak megszüntetésére, valamint 480 millió euróra a gázszámlák általános díjainak csökkentésére. A villamosenergia-számlákra kivetett rendszerhasználati díjakat 700 millió euróval kompenzálják a CO2-emisszióból származó bevételből, valamint 1,3 milliárd euróval a Nemzeti Energetikai és Környezetvédelmi Szolgáltatási Alapból.

A földgáz felhasználásának ÁFA-ja 5%-ra csökkent a „polgári és ipari felhasználásra” történő szállításokra. Az intézkedést 2021 utolsó negyedévétől (október-december) alkalmazták. (A gáz ÁFA-ja Olaszországban 10% ill. 22% volt a fogyasztástól függően). Olaszország emellett a gazdasági nehézségekkel küzdő és súlyos betegségben szenvedő családok számláira vonatkozó „szociális bónuszt” is megnöveltek, amelyre 450 millió eurót különített el. A létesítményeket az energiahatóság 2021 utolsó negyedévére újraszabályozta, hogy „minimalizálja az ellátási költségek növekedését”.

Mintegy 6 millió kisvállalkozás (legfeljebb 16,5 kW-os kisfeszültségű felhasználókkal) és mintegy 29 millió háztartási fogyasztó esetében az általános rendszerhasználati díjakhoz kapcsolódó díjakat 2021 utolsó negyedévére nullára állapították meg.

A 2022. év elején újabb intézkedéseket vezettek be, így a kormány számára az energiaárak visszafogásának teljes költsége már ekkor mintegy 5 milliárd euróra emelkedett.

Az olasz kormány 2021. december 9-én beleegyezett, hogy a 2022-re már betervezett 2,8 milliárd eurós kiadást további egymilliárddal egészítse ki.

A kormány 2021. december 18-án ismertette, hogy mire fogja költeni a 2022-re szánt forrásokat: 1,8 milliárd eurót az áramfelhasználók (a legfeljebb 16,5 kilowatt teljesítményigényű háztartások és mikrovállalkozások) rendszerhasználati díjainak eltörlésére. Szeptembertől kezdődően az ÁFA 5%-ra csökken mind a polgári, mind az ipari felhasználás esetében, ami 608 millió eurós bevételkiesést jelent. Végül 912 millió eurót fordítanak a szociális bónusz (a gazdaságilag hátrányos helyzetű családok vagy a súlyos egészségi állapotúak számára nyújtott kedvezmény a számladíjakból) növelésére, hogy kompenzálják az új emeléseket. Az olasz kormány emellett bevezette azt a lehetőséget, hogy a fogyasztók 2022-ben egész évben több részletben fizethessék az energiaszámláikat.

2022. január 12-én az olasz ipari miniszter bejelentette azon energiaipari vállalatok társasági adójának emelését, amelyek hasznot húztak a megugró energiaárakból. Ez napokkal azután történt, hogy Matteo Salvini, az ipari miniszter politikai pártjának vezetője legalább 30 milliárd eurós költségvetési hiányra hívta fel a figyelmet.

A nehéz helyzetben lévő háztartásoknak nyújtott állami támogatás keretösszege 2022 márciusáig összesen 8,5 milliárd eurót tett ki.

A Miniszterek Tanácsa 2022. január 21-én újabb intézkedéseket jelentett be (plusz 1,7 milliárd euró) a magas energiaszámlák mérséklésére. Ezek a tervezett 3,8 milliárd eurón felül érkeztek, és csak 2022 első negyedévére 5,5 milliárd euróra emelték a teljes energiavédelmi keretösszeget. Az extra intézkedések a vállalkozások támogatására irányultak: 20%-os adójóváírást biztosítottak minden olyan energiaigényes vállalatnak, amely 2019-hez képest 30%-os áremelkedést tapasztalt. Az extra finanszírozás egy részét a nap-, szél-, víz- és geotermikus áramtermelőkre februártól 2022 végéig kivetett váratlan nyereségadóból finanszírozták.

2022. március 19-én Olaszország újabb 4,4 milliárd eurós csomagot hagyott jóvá, amelynek célja a szociális bónusz kiterjesztése 5,2 millió háztartásra (ők a 2021-es nyári árakon fizetnek majd áramot és gázt), valamint a benzin árának 25 eurócentes csökkentése volt április végéig. A csomagban szereplő további intézkedések között szerepeltek a cégeknek nyújtott adókedvezmények, valamint az, hogy a polgárok részletekben fizethessék ki az energiaszámláikat. A forrásokat az energiavállalatokra kivetett 10%-os extraprofit-adóból teremtették elő, így a kormány szeptember óta már 20,4 milliárd eurót költött az energiavédelmi csomagokra.

A szenátus 2022. április 21-én újabb 8 milliárd eurós többletkiadást hagyott jóvá, amelyből 5,5 milliárd euró az energiaárak emelkedésének ellensúlyozására, a többi pedig a gazdaság leginkább érintett termelőágazatainak megsegítésére szolgált. A villanyszámlákon szereplő rendszerhasználati díjakat egész nyáron elengedték. A villamosenergia- és gázárra vonatkozó szociális bónuszt is kiterjesztették minden alacsony jövedelmű háztartásra (amelynek kategóriáját korábban kibővítették). Az energiaigényes vállalatok számára adókedvezményeket is terveztek, és egy 800 milliós alapot hoztak létre kifejezetten az autóipar számára. A megújuló energiaforrások (különösen a fotovoltaikus és a szélerőművek) telepítését, szélesebb körű használatát támogató intézkedéseket is elfogadtak, és azt is előirányozták, hogy a nyári időszakban a légkondicionáló berendezéseknek 25 Celsius-fok feletti beállításon kell maradniuk.

Május 2-án Mario Draghi miniszterelnök egy új, 14 milliárdos intézkedéscsomagot vázolt fel a családok és a vállalkozások megsegítésére, valamint a megújuló energiaforrások telepítésének felgyorsítására. A csomag zászlóshajója egy 200 eurós egyszeri bónusz 28 millió munkavállaló és nyugdíjas (35 000 eurónál alacsonyabb éves jövedelemmel rendelkező) számára. A rendelet tartalmazza a köztisztviselők társadalombiztosítási adókulcsának 0,8 százalékpontos csökkentését, egy 200 millió eurós alapot az Oroszországgal, Ukrajnával és Fehéroroszországgal kereskedő vállalkozások számára, valamint adójóváírást a kkv-k számára az immateriális javakba történő beruházásokra (50%) és a képzésre (70% a kisvállalkozások és 50% a középvállalkozások esetében). Egy 600 millió eurós alapot is létrehoztak a nagyvárosok megsegítésére a helyreállítási és rugalmassági eszköz célkitűzéseinek megvalósítására. Szeptember végéig meghosszabbították a szuperbónuszt (110%-os adójóváírás az épületek energiahatékonyságának javítására) és az energiaköltségek szociális támogatását (a 12 ezer eurónál alacsonyabb éves jövedelemmel rendelkező családok esetében). Az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentését is meghosszabbították: a benzinre és a gázolajra literenként 30 cent értékű kedvezményt kiterjesztették a metánüzemű autókra, amelyek jövedéki adója nullára csökkent, az ÁFA pedig 22%-ról 5%-ra mérséklődött. Ez a rendelet értelmében az összes üzemanyag esetében 2022. július 8-ig tart. A vállalatok számára a gáz- és villamosenergia-vásárláshoz nyújtott adójóváírás 25%-ra nő. A fuvarozók pedig 2022 első negyedévében 28%-os adójóváírást kapnak a gázolaj vásárlásával kapcsolatban felmerült kiadásokra. Az energiaigényes cégek 10%-os adójóváírást kaptak a 2022 első negyedévében vásárolt földgázra vonatkozóan. Hárommilliárd eurót fordítottak a közbeszerzési árak kiigazítására, mivel az építőiparban felhasznált nyersanyagokat is érintette a magas infláció. A rendelettervezet 2022-re 3 milliárdot, 2023-ra 2,5 milliárdot, 2024 és 2026 között pedig minden évre 1,5 milliárdot különít el erre a célra. Az intézkedéseket főként az energetikai cégek extraprofit-adójának 10-ről 25%-ra történő emeléséből finanszírozzák.

A kormány 2022 júniusának végére újabb 3 milliárd eurós rendeletet fogadott el az energiaszámlák emelkedésének csökkentése érdekében. A finanszírozás nagy része a korábban elfogadott intézkedések kiterjesztéséhez volt szükséges (például az elosztási díjak kiegyenlítése az alacsony jövedelmű háztartások számára, vagy a gázszámlák áfájának 5%-ra csökkentése). A csomag új része előírta, hogy az Arera (az energiahálózatok és a környezetvédelem szabályozásáért felelős hatóság) változatlanul kel, hogy hagyja a földgázágazat általános rendszerhasználati díjait. Ez utóbbi intézkedés 292 millió eurós fedezetet igényelt, amelyhez további 240 millió eurót kellett hozzáadni az évi 5000 köbméterig terjedő fogyasztás határáig, illetve a földgáz-betárolás felgyorsítására vonatkozó rendelkezéseket is megerősítették.

Július vége felé a kormány kidolgozott egy 15 milliárdos „Aiuti bis” nevű törvénytervezetet, amely 2 milliárdos kiegészítő intézkedést tartalmazott. Több mint 6 milliárdot a korábban elfogadott intézkedések meghosszabbítására fordítottak: 1,05 milliárd a gáz áfájának (22%-ról 5%-ra történő) és az üzemanyagokra kivetett illetékek (literenként 30 centtel) csökkentésének meghosszabbítására, 5 milliárdot pedig az energiaszámlákra kivetett adók eltörlésére. Emellett 2022. október 31-ig felfüggesztették minden olyan szerződéses záradék érvényességét, amely lehetővé tette az áram- és földgázszolgáltató vállalat számára, hogy egyoldalúan módosítsa az ár meghatározására vonatkozó általános szerződési feltételeket. Ezen túlmenően a vállalati bónuszok adómentes határát megduplázták, és 516 euróra emelték, amennyiben ezt a háztartások számlák költségeire fordítják. A kisebb településeknek összesen 350 millió, a nagyobb városoknak pedig 50 millió eurót juttattak az energiaköltségek fedezésére. A közlekedési ágazat is részesült a törvényjavaslatból, a 2022-ig már elkülönített 79 millió eurón felül további 101 millióval. Ezt követően 3,3 milliárdot fordítottak a vállalkozások, köztük a mezőgazdasági ágazatban működő cégek számára nyújtott adójóváírások kiterjesztésére. A kormány 6,5 milliárdot költött egy új 200 eurós energiautalványra azon munkavállalók és a nyugdíjasok számára, akik tavasszal még nem részesültek ilyenben, illetve az évi 35 ezer eurós jövedelmet el nem érő idősek nyugdíjának 2%-os inflációs növekményét is kiigazították. Hasonlóképpen, az évi 35 ezer euró alatti jövedelemmel rendelkező munkavállalók 2022 végéig 1,2 százalékpontos adókedvezményt kapnak a bérükből, ami az olasz államnak újabb 1,2 milliárd eurójába került.

Portugália

2021 szeptember végén Matos Fernandes környezetvédelmi és éghajlatvédelmi miniszter bejelentette, hogy legalább 30%-kal csökkenti a hálózati díjakat a vállalkozók számára. A miniszter emellett 250 millió euró értékben engedélyezte a különleges megújuló rendszer (PRE) keretében a „termelési különdíj” eltörlését, valamint a Pego széntüzelésű erőműre vonatkozó áramvásárlási megállapodás (CAE) többletköltségének megszüntetését, ami éves szinten 100 millió euró megtakarítást eredményez. A további intézkedések közé tartozott, hogy a gyárak pénzügyi kompenzációért cserébe csökkenthetik vagy felfüggesztik energiafogyasztásukat, ha a villamosenergia-rendszer nem tudja kielégíteni a keresletet, valamint a CO2-engedélyek értékesítéséből származó bevételek teljes egészében a Környezetvédelmi Alapba történő átcsoportosítása, amelynek becsült értéke 270 millió EUR (a korábban tervezett 150 millió EUR-val szemben).

Végül a csomagban szerepelt az energiaágazat „rendkívüli hozzájárulásából” származó bevételek átutalására szolgáló „puffer” is, amelynek becsült értéke 110 millió euró, így a teljes összeg 680 millió euróra emelkedett, ami a hálózati hozzáférési díjak 13%-os csökkentését garantálta.

2021. október 15-én a portugál nemzeti szabályozó hatóság bejelentette a 2022. évi villamosenergia-tarifákra vonatkozó javaslatát, amelybe beépítette a kormány által bejelentett intézkedéseket, így a hálózati díjak a háztartások esetében több mint 50%-kal, az ipari fogyasztók esetében pedig 94%-kal csökkentek.

A kormány 2022. március elején úgy döntött, hogy június 30-ig meghosszabbítja az üzemanyagárak emelkedéséből eredő, az ISP-ből (a benzin származékaira kivetett adó) származó ÁFA-bevételek mellett a visszatérítési mechanizmust, valamint felfüggeszti a szén-dioxid-adó emelését. Ezenkívül 2022 márciusában a kormány kedvezményezettenként 5 euróról 20 euróra emelte az Autovaucher (az üzemanyagkútnál kártyával történő fizetéssel kapott) értékét.

Március 25-én Portugália engedélyt kapott az uniós intézményektől arra, hogy egyedi intézkedéseket alkalmazzon a villamosenergia-árak csökkentése érdekében, figyelembe véve, hogy Spanyolországgal együtt „energiasziget” státuszban van (Spanyolország és Észak-Európa villamosenergia-összeköttetése mindössze 2,8%). Ez valószínűleg árplafonokat jelent majd, hogy a gáz ármeghatározó szerepe csökkenjen a villamosenergia-piacon.

Március 28-án az ország energiaszabályozója bejelentette, hogy március végéig megszüntetik a COVID-dal kapcsolatos intézkedéseket, amelyek megakadályozzák, hogy a szolgáltatók elzárják az áramot és a gázt a pénzügyi nehézségekkel küzdő fogyasztóktól.

Portugáliában a gazdaságilag kiszolgáltatott fogyasztók szociális alapú árszabás révén kedvezményre jogosultak mind az áram-, mind a földgázellátás tekintetében. Az ilyen háztartásokara 33,8%-os kedvezmény mindenkire vonatkozik. A rászorulók a villanyszámlákra kivetett három kiegészítő díj és adó közül kettő alól is mentesülnek: a „különleges fogyasztási adó” (IEC) és (részben) az audiovizuális (CAV) vagy „Netflix” adó alól. A kormány 2022. április elején új támogatást vezetett be a gázpalackok vásárlásához, amely palackonként 10 euró/hó. A támogatás június végéig tartott, és a szociális tarifa kedvezményezettjeire, a becslések szerint 762 320 emberre vonatkozott. A keret a Környezetvédelmi Alapból származott, legfeljebb 4 millió eurós összegben.

Április 26-án az Európai Bizottság megállapodott arról, hogy Spanyolország és Portugália (az energiasziget) számára a következő 12 hónapra 50 €/MWh-s gázárplafont állapít meg, ami de facto függetleníti a villamos energia árát a gáz árától, ami a szabályozott díjszabású spanyol és portugál fogyasztók mintegy 40%-ának villanyszámlájának felére csökkenését eredményezi.

Június 8-án az Európai Bizottság 2,1 milliárd eurós támogatást hagyott jóvá Portugália számára a nagykereskedelmi villamosenergia-árak 2023 május végéig történő csökkentésére. Az intézkedés alkalmazásának első hat hónapjában 40 €/MWh-s árplafon lesz érvényben a gáz esetében. A hetedik hónaptól kezdve a gázárplafon havonta 5 euróval emelkedik, így a tizenkettedik hónapban már 70 €/MWh ársapka lesz érvényben.

Június 22-én Ana Mendes Godinho munkaügyi miniszter 60 eurós családi támogatást jelentett be a szociális energiatarifában részesülő háztartások számára, ennek költségvetési tétele 64 millió euró.

Spanyolország

2021. június 24-én a spanyol kormány elfogadta a 12/2021. sz. királyi törvényrendeletet, amely egy sor adóügyi és piaci intézkedést tartalmazott az áremelkedések kezelésére, többek között az áfakulcs 21%-ról 10%-ra történő csökkentését a 10 kW-nál kisebb szerződéses teljesítményű fogyasztók esetében 2021. december 31-ig, valamint a termelési adó (7%) ideiglenes felfüggesztését 2021. szeptember 30-ig.

2021. szeptember 14-én Spanyolország új királyi rendeletet fogadott el, amely a nem CO2-kibocsátó erőművek piaci bevételeinek ideiglenes levonását írja elő a fogyasztók számláinak csökkentése céljából. Az összeget a földgázáraknak a 20 €/MWh-ban meghatározott alapgázár feletti többlete arányában számítják ki, és az eredetileg előirányzott levonás teljes összege mintegy 2,6 milliárd euró volt. Ez az intézkedés 2021. szeptember 15-től 2022. március 31-ig tartott.

A királyi törvényrendeletben foglalt egyéb intézkedések közé tartozik egy új típusú, hosszú távú villamosenergia-vásárlási árverés jövőbeli végrehajtása, amelyet a nagykereskedelmi piac árveréseivel párhuzamosan tartanak. Ezenkívül a villamos energia jövedéki adójának mértékét 5,11%-ról 0,5%-ra csökkentették 2021 végéig, a (7%-nak megfelelő) termelési adó felfüggesztését az év végéig meghosszabbították, és a szerény energiafogyasztó háztartások esetében az ÁFA-t 10%-on befagyasztják. Ezen túlmenően felső határt vezet be a szabályozott földgáztarifa, az úgynevezett „utolsó lehetőségként” (TUR) ismert földgázár felülvizsgálatára az 50 MWh-nál kisebb éves fogyasztású háztartások számára.

Október 26-án elfogadták a 23/2021. sz. új királyi törvényrendeletet, amely 2022. március 31-ig a az akkori 25%-ról 60%-ra, a súlyosan veszélyeztetett fogyasztók esetében pedig 40%-ról 70%-ra emeli a szociális alapon járó kedvezményt. Ezen túlmenően 2021-ben megduplázták a hőszolgáltatási szociális alapú kedvezmények költségvetési keretét is.

2022. március 25-én Spanyolország engedélyt kapott az EU-tól arra, hogy egyedi intézkedéseket alkalmazzon a villamosenergia-árak csökkentésére, figyelembe véve, hogy Portugáliával együtt „energiasziget” státuszt élvez (Spanyolország és Észak-Európa villamosenergia-összeköttetése mindössze 2,8%). Ez valószínűleg árplafonokat jelent majd, hogy a gáz ármeghatározó szerepe csökkenjen a villamosenergia-piacon.

2022. március 29-én a kormány további intézkedéseket hagyott jóvá az emelkedő energiaárak mérséklésére az „ukrajnai háború következményeire való nemzeti reagálási terv” formájában. Ez további 6 milliárd euró közvetlen támogatást és kedvezményeket tartalmaz 10 milliárd eurónyi hitellel kombinálva, több ágazatban (közlekedés, élelmiszeripar és energiaigényes ágazatok) a vállalkozások közvetlen támogatásával.

Az új csomag fő kedvezményezettje a közlekedési ágazat, amely június 30-ig literenként legalább 20 eurócentes bónuszt kapott (a kormány 15 centes, az olajtársaságok pedig legalább 5 centes csökkentést alkalmaztak), a teher- és személyszállító vállalatok pedig 450 millió euró közvetlen támogatásban részesültek.

A gazdaságnak juttatott transzferek fennmaradó része a következőképpen oszlik meg: 362 millió euró a mezőgazdaságnak és az állattenyésztésnek, 68 millió euró a halászati ágazatnak, több mint 500 millió euró támogatás a nagy villamosenergia-fogyasztóknak, és 125 millió euró az intenzív gáziparnak.

Teresa Ribera miniszterelnök-helyettes azt is felvázolta, hogy „a megújuló energiát termelő erőművek által élvezett különleges rendszert korszerűsítik […], ami 1,8 milliárd eurót szabadít fel a háztartások villanyszámláinak fix részének csökkentésére”. Hozzátette, hogy a megújuló energiatermelő erőművek 2023. január 1-jétől a nagykereskedelmi piacon kívül is értékesíthetik majd a villamos energiát.

Kifejtette továbbá, hogy a terv előirányozza a villamosenergia-intenzív ipar által a villamosenergia-átviteli és -elosztó hálózatok használatáért fizetett díjak 80%-os csökkentését, ami 250 millió eurónak megfelelő összeget jelent. Emellett a terv tartalmazta a kedvezményezett iparágaknak a közvetett CO2-költségek kompenzálására szánt juttatás növelését, és külön támogatást is tartalmazott azon ágazatok számára, ahol a végtermékenkénti gázfogyasztás különösen magas.

Teresa Ribera hangsúlyozta, hogy a háztartásoknak szóló szociális villamosenergia-utalványt rugalmasabbá teszik, és a következő két évben automatikusan megújul. Ezen túlmenően a minimális megélhetési jövedelemmel rendelkező kedvezményezettek is automatikusan bekerülnek a kedvezményezetti rendszerbe. Végül pedig meghosszabbítják a gázszámla negyedévente 5%-nál nagyobb mértékű emelésének tilalmát azon fogyasztók esetében, akik a „végső menedékre” vonatkozó díjszabást kötötték.

Július 29-én a kormány energiatakarékossági rendeletet terjesztett elő, amely többek között arra kötelezi az üzleteket, áruházakat, mozik, szállodák vagy középületek, hogy nyáron 27°C-ra korlátozzák a légkondicionáló használatát, télen pedig 19 fokra a fűtést, és tartsák zárva az ajtókat. Ezen túlmenően az üzletek kirakatvilágítását este 10 órától le kell majd kapcsolni, és a kazánok ellenőrzésének gyakoriságát is növelni kell, hogy kiszűrjék a gazdaságtalanul működő készülékeket. A fent említett épületek energiahatékonysági ellenőrzését akkor is el kell végezni, ha az utolsó ellenőrzés 2021. január 1-je után történt. Emellett számos tömegközlekedési szolgáltatás ingyenes vagy kedvezményes árakat kínál majd. Végül a rendelet olyan intézkedéseket vezet be a villamosítás és a zöld energia előmozdítására, mint például a tároláshoz nyújtott támogatás, és a megújuló energiaforrások új rendszerű árverései. A minisztérium ezután új támogatási összegeket szabadít fel a tercier szektor épületeinek rehabilitációjára, és 100 millióval megtámogatja, később pedig további 100 millióval bővíti az iparban 2019-ben indított, 2023 júniusáig érvényes energiahatékonysági programot.

A cikkhez szemlézett írások:

National policies to shield consumers from rising energy prices

Kapcsolódó cikkek:

Európai energia körkép: milyen intézkedéseket hoztak az uniós tagállamok?

Európai energia körkép: Közép- és Kelet-Európa országai

Európai energia körkép: Nyugat-Európa országai

Európai energia körkép: Skandinávia és a Baltikum országai