Belgium, Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Írország, Luxemburg és Németország energiaár-védelmi intézkedései.

Belgium

Tinne Van der Straeten szövetségi energiaügyi miniszter 2021. október 2-án javasolta a világjárvány idején bevezetett szociális energia-árszabás meghosszabbítását, amelyet azért vezettek be, hogy a rászoruló, kiszolgáltatott csoportok jobban meg tudjanak birkózni az egészségügyi válsággal. Tíz nappal később az intézkedést bevezették a szövetségi költségvetésbe, és a tervek szerint 2022. március végéig tart, 208 millió euróba kerül, és közel 500 000 háztartást érint.

Dermagne gazdasági és munkaügyi miniszter emellett bejelentette, hogy 2021 októberétől a legkiszolgáltatottabb polgárok 80 eurós energiatámogatást is kapnak, amelyet a számlájukból vonnak le. Ez a költségvetési tétel összesen 72 millió eurót tesz ki.

Október 12-én 16 millió eurós gáz- és villamosenergia-alapot hoztak létre a szociális árszabásra nem jogosult rászoruló háztartások támogatására.

Bizonyos adókat, mint például a gáz- és villamosenergia-ágazat szövetségi hozzájárulását és a zöldáram-bizonyítványokat jövedéki adók váltják fel, amelyeket a kormány könnyen kiigazíthat az energiaárak ingadozásának ellensúlyozására. A lényeg az, hogy a bevételek állandó szinten maradjanak, és ne az energiaárakkal együtt emelkedjenek.

A kormány megtiltotta az energiaszerződések egyoldalú módosítását is, amellyel az energiaszolgáltatók a fix áras megállapodásokban is önállóan megemelhetnék a fogyasztók előlegszámláját.

Alexander De Croo 2022. február 1-jén bejelentette, hogy márciustól júliusig 21%-ról 6%-ra csökkenti a villamos energia áfáját. A kormány emellett minden háztartás számára 100 eurós energiatámogatást biztosít, és további díjcsökkentéseket vezet be az alacsony jövedelmű családok számára. Az energiacsomag várhatóan 1,1 milliárd eurót tesz ki.

A szövetségi kormány 2022. március 14-én úgy döntött, hogy szeptember végéig meghosszabbítja az áfacsökkentést, és az olajfűtéses háztartások 200 euró összegű kifizetést kapnak. A minden ötödik háztartás számára előnyös, meghosszabbított szociális tarifát szeptember 30-ig meghosszabbítják. Az intézkedések összköltségét 1,3 milliárd euróra becsülik.

Alexander de Croo belga miniszterelnök kijelentette, hogy Belgium vezető szerepet fog vállalni az európai gázárak felső határának megállapításában.

2022. március 19-én, szombaton 17,5 centtel csökkentették a gázolaj és a benzin literenkénti adóját, Alexander de Croo miniszterelnök pedig bejelentette, hogy „a szövetségi kormány úgy döntött, hogy megteszi a szükséges lépéseket két atomreaktor élettartamának 10 évvel történő meghosszabbítására”. Az intézkedés késlelteti azt a programot, amely szerint Belgium 2025-re bezárja atomreaktorait. De Croo szerint Belgium emellett növelni fogja a megújuló energiaforrásokra irányuló beruházásokat, többek között további 1 milliárd eurót szán szél- és napenergia-projektekre.

Az év első felében Belgiumban is egyre nő a „rezsicsökkentés” költsége: az energiára vonatkozó szociális árszabás kiterjesztése (424 ezer családról 880 ezerre, azaz az összes belga háztartás mintegy 16%-ára) 600 millió eurójába kerül az államnak 2022 január-szeptemberében (a 2021-es összeg majdnem kétszeresébe).

Július 15-én a belga kormány „Téli tervet” hagyott jóvá, amely számos intézkedést tartalmaz: (1) A gázellátás biztosítása a Loenhoutban működő tároló teljes feltöltésének biztosításával és a Zeebrugge-n keresztül lebonyolított LNG-ellátás maximalizálásával. Megállapodásokat kell kötni annak érdekében is, hogy a Norvégiából történő ellátás továbbra is biztosított maradjon. (2) A villamosenergia-ellátás biztosítása a nemzeti termelés maximalizálásával és (3) A kockázatkezelés megerősítése a gázveszélyhelyzeti terv finomításával és a gázhálózat-üzemeltető Fluxys végső menedékként való felhasználásával a magánüzemeltetők csődje esetén. (4) A „felelős energiafelhasználás” előmozdítása a háztartások (a régiókon keresztül) és az ipar körében (a Creg és a Fluxys által létrehozott keresletszabályozási eszköz bevezetésével).

Egy másik intézkedés, amelyet jelenleg vizsgálnak, a Tihange 2 atomerőmű élettartamának meghosszabbítása – amely normál esetben 2023 első negyedévében zárna be. A kormány felkérte a belga atomerőműveket üzemeltető Engie-t, hogy tárgyaljon erről a nemzeti nukleáris biztonsági hatósággal (FANC).

Június 18-án a szövetségi kormány úgy döntött, hogy 2022 végéig meghosszabbítja a szociális alapú árszabást, a gázra és a villamos energiára kivetett 6%-os ÁFA-t és az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentését. Pierre-Yves Dermagne (PS) gazdasági miniszter szerint ez közel 1,4 milliárd eurós költségvetési tételt jelent.

Egyesült Királyság

Az ország energiaszabályozó hatósága, az Ofgem a magas nagykereskedelmi költségek miatt októbertől 12-13%-kal megemelte a legelterjedtebb tarifák felső határát, miután korábban, áprilisban már volt egy emelés. Egyesek attól tartottak, hogy az Ofgem 2022. áprilisában újabb emelést alkalmazhat, így az árplafon 1 995 fontra emelkedhet, miután az országban több energiacég csődje is bekövetkezett. Ezért a kormány egy 500 millió fontos alapot hozott létre, hogy segítsen a legkiszolgáltatottabb embereknek az energiaszámlák, különösen a fűtésszámlák kifizetésében, de az élelmiszer- és ruhaköltségek fedezésére is. Ez kiegészíti a már létező Warm Home Discount rendszert, amellyel a közepes és nagy energiaszolgáltatók támogatják a tüzelőanyag-szegénységben vagy tüzelőanyag-szegénység kockázatának kitett csoportban élőket, valamint a Winter Fuel Payment támogatást (100 és 300 font közötti összegű támogatás a háztartások fűtésszámláinak kifizetésére).

Az Ofgem bejelentette, hogy 2022. április 1-jétől a tarifák árplafonja 1277 fontról 1771 fontra emelkedik egy átlagos fogyasztású háztartás esetében. Az előrefizetős mérőórák ügyfelei 708 fonttal, 1 309 fontról 2 017 fontra emelkednek.

Május utolsó hetében az Ofgem, az energiaszabályozó hatóság közölte, hogy várakozásai szerint az energiaárplafon októberben több mint 800 fontot meghaladó mértékben, 2800 fontra emelkedik – az áprilisi 700 fontos emelkedésen felül. Május 26-án Rishi Sunak kancellár 15 milliárd font értékű sürgősségi csomagot jelentett be a háztartások megsegítésére a megélhetési költségek ugrásszerű növekedése miatt. A csomaggal az egyetemes támogatás 400 fontra emelkedik (minden háztartás számára), mivel az energiaszámlákra vonatkozó októberi kedvezményt megduplázzák, és eltörlik az öt év alatt történő visszafizetés követelményét. Ezenkívül 8 millió rászorultsági alapú juttatásban részesülő háztartás további 650 fontot kap, a nyugdíjasok és a fogyatékkal élők pedig további támogatásban részesülnek. A csomagot az olaj- és gázipari cégekre kivetett extraprofit-adó egyharmadából finanszírozzák, de már ekkor kilátásba helyezték, hogy ezt egy új beruházási támogatás kíséri majd, amely arra ösztönzi a cégeket, hogy az Egyesült Királyságban olaj- és gázkitermelésbe fektessenek be. Július 6-án a kormány be is nyújtotta a parlamentnek azt az energiabiztonsági törvényjavaslatot, amelynek célja, hogy 2030-ig 100 milliárd fontnyi magánbefektetést ösztönözzön az iparágakba, és mintegy 480 000 tiszta munkahely létrehozását támogassa. A törvényjavaslat számos törekvése között szerepel: a szén-dioxid-megkötés, -felhasználás és -tárolás (CCUS) bővítése, a hidrogén mint energiaforrás korszerű alkalmazásának elősegítése, CO2-szállítási és -tárolási hálózatok kiépítése, 2025-ig egy nagy vidéki hidrogénfűtési próbaprojekt megvalósítása, a hőszivattyúgyártás és -telepítés fokozása.

Franciaország

Tavaly szeptember 15-én a kormány bejelentette, hogy egyszeri 100 eurós kifizetést tervez annak az 5,8 millió rászoruló háztartásnak, amely már amúgy is energiautalványban részesül. Jean Castex miniszterelnök emellett bejelentette, hogy 2022 áprilisáig felső határt szab a gáz árának. Október 21-én aztán mindkét intézkedést megerősítették, növelve az utalvány kedvezményezettjeinek számát (mindenkire, aki havi nettó 2000 eurónál kevesebbet keres – mintegy 38 millió emberre), és 2022 végéig meghosszabbítva az árplafont. Az üzemanyag-utalvány és a villamosenergia-adó mértékének csökkentése is szóba került. Bruno Le Maire francia gazdasági és pénzügyminiszter elmondta, hogy a több mint 38 millió embernek történő kifizetések 3,8 milliárd euróba kerülnének, amelyet nagyrészt idén fizetnének ki.

A francia kormány 2021. december 9-én kezdett tárgyalásokat az ország fő áramszolgáltatója, az Électricité de France (EDF) tarifáinak kiszámításához használt képlet módosításáról, csökkentve a képletben szereplő piaci kötöttséget. Az új intézkedés Jean Castex miniszterelnök azon ígéretét követi, hogy 2022 egészére 4%-ra korlátozza a szabályozott tarifák emelkedését. A szabályozott tarifák a lakossági villamosenergia-kiskereskedelmi piac mintegy 70%-át teszik ki.

Emellett 2021 decemberében még azt tervezték, hogy 50%-kal növelik azt az árammennyiséget, amelyet az EDF köteles eladni versenytársainak, 2022 márciusában azonban 20%-ban állapodtak meg az emelésről (100 TWh-ról 120 TWh-ra). Ez a 2022. április 1. és 2022. december 31. közötti időszakra 46,2 €/MWh áron történő kötelező értékesítés az Arenh-rendszer (a nukleáris eredetű villamos energiához való szabályozott hozzáférés) része, amely kedvezményes vételárat biztosít az alternatív termelők számára. Az eddigi intézkedések már most elégtelennek tűnnek ahhoz, hogy a tél folyamán 4%-ra korlátozzák az emelkedést. A 2022. január 31-ig az állam számára becsült költség 8 milliárd euró, míg az EDF, amely kénytelen volt a piaci ár alatti díjszabással csökkenteni az áram árát (a 4%-os növekedés megfékezése érdekében), figyelmeztette befektetőit, hogy a francia energiaár-korlátozás miatt becslések szerint 8,4 milliárd eurós pluszköltséget fog elszenvedni. Egyes becslések szerint a magas energiaárak megfékezésére fordított kormányzati kiadások 2021 őszétől akár 15,5 milliárd euróra is rúghatnak. A kormány 2022 februárjától 2023 januárjáig az áramadót is csökkentette, a megawattóránkénti 22,50 euróról 1 euróra a háztartások és 50 centre a vállalkozások esetében.

Bruno Le Maire pénzügyminiszter szerint „az ukrán válság óta bejelentett új intézkedések – például a vállalatok megsegítése a magasabb gáz- és áramszámlák költségeihez – a kormánycsomag teljes költségét 25-26 milliárd euróra emelik”.

Március 19-én Jean Castex miniszterelnök bejelentette, hogy áprilistól júliusig az autósok literenként 15 cent kedvezményt kapnak a kútnál (a halászhajók által használt gázolaj esetében pedig literenként 35 centet). 2022. március 18-án a közúti fuvarozókat arról is tájékoztatták, hogy 400 millió eurós közvetlen támogatást kapnak a kormánytól. Ez a traktorok esetében 1300 eurós, a mentőautók esetében pedig 300 eurós támogatásnak felel meg. Ez a beavatkozás 2 milliárd euróba került.

Július 6-án a francia kormány 9,7 milliárd eurós állami felvásárlási ajánlatot jelentett be az Electricité de France (EDF) teljes államosítására, a vállalat fennmaradó 16%-os részesedésének megszerzésével. A kormány emellett bejelentette, hogy 2030-ig 50 milliárd eurót tervez költeni a meglévő atomreaktorok élettartamának meghosszabbítására. Emmanuel Macron elnök 2035-ig (további 50 milliárd euróért) hat új reaktort tervez építeni.

Július 28-án Agnès Pannier-Runacher, a francia energiaügyi átmenetért felelős miniszter szabályozási intézkedéseket jelentett be a nap- és szélerőművek telepítésének felgyorsítására.

Hollandia

A kormány a 2022-es évre csökkentette a háztartások és a vállalkozások energiaadóját. Ez 2,7 milliárd eurót tesz ki a háztartások és 0,5 milliárd eurót a vállalkozások kompenzációja esetében. A kabinet emellett 150 millió eurót bocsát rendelkezésre a magas energiaszámlával és/vagy rosszul szigetelt lakásokkal rendelkező, kiszolgáltatott háztartások szigetelésjavító intézkedésekkel történő támogatására. A rendszert önkormányzati szinten fogják kezelni.

Március 21-én a kormány beleegyezett abba, hogy a szociális segély szintje körüli jövedelemmel rendelkezők számára az egyszeri energiatámogatást (Energietoeslag) 200-ról 800 euróra emeljék. Ezzel egyidejűleg a kormány 21%-ról 9%-ra csökkentette az energiára kivetett ÁFA mértékét, és 2022. április 1-jétől az év végéig 21%-kal csökkentette a benzin és a gázolaj jövedéki adóját is. Ez a kiegészítő csomag összesen 2,8 milliárd euróba került. A kormány a csomagot részben a földgázból származó többletbevételekből finanszírozza, és a Brexit kiigazítási tartalékból fennmaradó forrásokat is felhasználja.

Írország

Az ír háztartások villamosenergia-árai 2021. első felében a negyedik legmagasabbak voltak az EU-ban, adók nélkül számítva pedig a legdrágábbak. A 2022-es ír költségvetést október 12-én ismertetve Paschal Donohoe pénzügyminiszter 30%-os adókedvezményt vezetett be a hő- és villamosenergia-költségek kiadásaira. Az egyéb intézkedések között szerepel, hogy a szén-dioxid-adóból származó bevételből 202 millió eurót fordítanak lakossági és közösségi utólagos korszerűsítési programokra (összesen több mint 22 000 otthon energetikai korszerűsítése). A finanszírozás több mint felét az energiaszegénység által fenyegetett, alacsony jövedelmű háztartások ingyenes korszerűsítésére fordítják. Új, alacsony kamatozású hitelprogramot is bevezetnek a lakossági energiatakarékossági korszerűsítésekhez.

A kormány 2021. december 14-én 210 millió eurós programot hagyott jóvá, amelynek keretében 2022-ben minden háztartási áramfogyasztónak 100 eurós támogatást nyújtanak. A rendszerből mintegy 2,1 millió számlatulajdonos részesül egyszeri, rendkívüli kifizetés formájában.

2022 márciusában a háztartásoknak nyújtott villamosenergia-hitelkifizetést megduplázták 200 euróra, és márciusban és áprilisban is folyósították. A rendszer finanszírozását is ennek megfelelően kellett növelni, 215 millió euróról 400 millió euróra.

Luxemburg

A kormány 2022. január 1-jén 200 euróval megemelte az életszínvonal-növelő támogatást, hogy jobban megvédje a kiszolgáltatott háztartásokat az energiaárak emelkedésétől. 2022 februárjában pedig a kormány jóváhagyta az „Energiedësch” nevű csomagot, amely 75 millió eurót fordított a következő elemekre:

Az alacsony jövedelmű háztartások számára egyszeri, 400 eurós felső határú energiaprémiumot vezettek be. A kedvezményt a megélhetési költségtámogatásban (COLA) részesülő háztartások, valamint azok a háztartások kapták, amelyek jövedelme legfeljebb 25%-kal magasabb, mint a COLA-ra jogosultak jövedelme. A villamosenergia-árakat a megújuló energiaforrások kompenzációs mechanizmusához való állami hozzájárulás növelésével stabilizálták. A gázhálózati költségeket átmenetileg az állam fedezte. Az energiaköltségek csökkenését háztartásonként mintegy 500 euróra becsülték.

Március 31-én a kormány új intézkedéseket vezetett be, hogy megvédje a vállalatokat a 2023 végéig hatályos magasabb energiaáraktól. Az intézkedések a következők voltak: egy garanciarendszer, amelynek célja, hogy megkönnyítse a bankhitelek felvételét a jogosult vállalatok számára (azok számára, amelyeknek az ukrajnai háború miatt likviditási szükségleteik vannak), ennek értelmében az állami garancia a hitelek akár 90%-át is fedezheti. A programra összesen 500 millió eurót különítettek el. A magasabb villamosenergia- és földgázárakból eredő többletköltségek egy részének kompenzálására támogatási programot vezettek be. Ez a program támogatást nyújt az energiaintenzívnek minősülő (a termelési értékük/forgalmuk legalább 3%-át kitevő energiatermékeket vásárlásó) és a kereskedelmi ágazatban működő vállalatoknak, a földgáz- és villamosenergia-árak megduplázódását meghaladó többletköltségek 30%-70%-át fedezve. A 30%-ot meghaladó intenzitású támogatás nyújtásának feltétele azonban, hogy a vállalkozás veszteséges legyen, és a támogatható költségek a veszteség legalább 50%-át elérjék. A kormány azt is javasolta, hogy vizsgálják meg annak lehetőségét, hogy a rendelet hatálya kiterjedjen a közúti árufuvarozási ágazatra, az építőiparra és az élelmiszeriparra is. Ezután egy kifejezetten a mezőgazdasági ágazat számára kidolgozott intézkedést terveztek, amelynek célja az energia, a műtrágyák és a ráfordítások árának emelkedéséhez kapcsolódó többletköltségek egy részének kompenzálása, vállalkozásonként 35 000 EUR összeghatárig. Egy másik támogatási rendszer az üvegházhatású gázok kibocsátási egységei kereskedelmi rendszerének (ETS) többletköltségeit ellentételezi a 2021-2030-as időszakban. A támogatásért cserébe minden kedvezményezett vállalatnak olyan beruházási kötelezettségeket kell vállalnia, amelyek elősegítik az energiaátállást. A kiszolgáltatott csoportok vásárlóerejének növelése érdekében további támogatási rendszereket, adójóváírásokat és az üzemanyag (dízel, benzin) és a fűtőolaj literenkénti 7,5 cent/eurós csökkentését vezették be 2022 végéig. Végezetül a háztartások növekvő költségeinek enyhítése érdekében lakhatási intézkedéseket vezettek be vagy dolgoztak át. Ezek közé tartozik a lakbérek 2022 decemberéig tartó ideiglenes befagyasztása, a nagycsaládosok magasabb lakbértámogatása és a házfelújítás-támogatási rendszer felülvizsgálata.

Németország

2021. szeptember 23-án a Reuters arról számolt be, hogy „a gazdasági minisztérium szóvivője szeptember 22-én úgy nyilatkozott: Németország nem látja szükségét kormányzati beavatkozásnak a gázárak emelkedése ellen”. Ezt az álláspontot azonban néhány héttel később újragondolták, amikor a kormány bejelentette, hogy az Erneuerbare-Energien-Gesetz (EEG) pótdíjat – a villamos energia árát terhelő illetéket – 6,5 centről 3,72 centre csökkenti a villamos energia kilowattóránkénti nagykereskedelmi árában. A 3,3 milliárd euróba kerülő intézkedés 2022. január 1-jén lépett hatályba, és a szövetségi költségvetésből, valamint a CO2-kibocsátásra kivetett magasabb adóból finanszírozták.

Az új koalíciós kormány 2022. január 9-én célzott intézkedéseket jelentett be, hogy segítse a kiszolgáltatott háztartásokat a fűtésszámlák fedezésében. Steffi Lemke környezetvédelmi és fogyasztóvédelmi miniszter pedig a Reutersnek nyilatkozva azt mondta, hogy „el fog járni azokkal a szolgáltatókkal szemben, akik megpróbálnak hasznot húzni a szerződések lejártából, vagy a versenytársak fizetésképtelenségéből „.

Az állam egy 130 millió eurós egyszeri támogatási csomagot is felajánlott az alacsony jövedelmű háztartásoknak, amelyet a nyár folyamán fizettek ki, amikor a háztartások megkapták az energiaszolgáltatóktól a számláikat.

2022 februárjának elején több politikus – a kormánykoalíción belül és kívül is – az EEG-pótdíj 2023 előtti további csökkentését követelte, ami átlagosan 300 euróval könnyítené meg a háztartások helyzetét.

A német háztartások villamosenergia-árai a legmagasabbak az Európai Unióban. A Reuters szerint mintegy 4,2 millió német háztartás villanyszámlája 2022-ben átlagosan 63,7%-kal emelkedik, míg 3,6 millió háztartás gázszámlája 62,3%-kal lesz magasabb, mint 2021-ben, mivel a szolgáltatók a rekordszintű nagykereskedelmi költségeket áthárítják.

Február 24-én elfogadták az első segélycsomagot, amely az alábbiakat tartalmazta: az ingázási támogatás emelését, 135 eurós átalánytámogatást a diákoknak és a rászoruló polgároknak, jövedelemadó-csökkentést, a szegény gyermekek után járó kifizetések növelését (gyermekenként 20 euró/hó többletjuttatás) és 100 eurós plusz támogatást a munkanélkülieknek.

Március 24-én a német kormánykoalíció további, mintegy 15 milliárd euró értékű intézkedésekről állapodott meg, többek között az üzemanyagárak három hónapra szóló ideiglenes csökkentéséről adócsökkentés révén (30 centtel a benzin és 14 centtel a gázolaj esetében). További intézkedések közé tartozott egy 300 eurós egyszeri kifizetés, egy 100 eurós csekk a gyermektartásdíj növelésére, valamint a tömegközlekedés havi 9 euróra történő csökkentése. Ezen felül elindult egy új támogatási program a gázkazánok hőszivattyúkra való cseréjére, az új épületek energiahatékonysági szabványának 2023-ig KfW55-re történő emelésére. Az újonnan telepített fűtési rendszereknek 2024-ig 65%-ban megújuló energiaforrásokat kell használniuk, valamint a biogáztermelés növeléséről is döntöttek. Ezek az új intézkedések kiegészítik az alacsony jövedelmű háztartásoknak nyújtott, már elfogadott támogatásokat, az ingázóknak nyújtott támogatás növelését és az EEG-pótdíj csökkentését. Scholz kancellár jelezte, hogy e politikák összköltségei mintegy 30 milliárd euróra teszik a fogyasztók energiavár-védelmének teljes költségét.

A Bundestag 2022. április végén fogadta el azt a törvényt, amely idén júliustól teljesen eltörli az EEG-pótdíjat. A kormány szerint ez egy átlagos négytagú család esetén 2021-hez képest évente mintegy 300 euró megtakarítás jelent.

Április és május hónapban a szövetségi kormány biztosította a Gazprom Germania vagyonkezelői jogát azáltal, hogy a korábbi külkereskedelmi törvény szerinti vagyonkezelőt az energiabiztonsági törvény szerinti vagyonkezelővé nyilvánította. A német kormány egyúttal 9-10 milliárd eurós hitellel mentette meg a fizetésképtelenségtől az orosz szankciók miatt megingott vállalatot.

A kormány 2022. június 19-én új intézkedéscsomagot vezetett be, ezek közül néhányat sorolunk csak fel: a szénerőművek nagyobb arányú felhasználása a gázüzemű erőművek helyett, egy új gázárverési modell kialakításának beindítása, amely az ipari gázfogyasztókat gázmegtakarításra ösztönözné, hitelkeretek a gáztároló vállalatoknak, valamint a földgáz- és villamosenergia-árnövekedés által különösen érintett energia- és kereskedelemintenzív vállalatok megújított támogatása (szűken meghatározott, visszafizetési kötelezettség nélküli költségtámogatással).

Júliusban a német kormány beleegyezett, hogy 17 milliárd eurós mentőcsomagot nyújtson az Uniper közműszolgáltató vállalat megmentésére. Néhány héttel később, július 28-án a kormány bejelentette a kilowattóránként 1,5 és 5 cent közötti energiaadó bevezetését, és figyelmeztetett arra, hogy a közműszolgáltatóknak októbertől lehetővé teszik, hogy az energiaköltségek emelkedését áthárítsák a fogyasztókra. Az intézkedések évente akár 1000 euróval is növelhetik a háztartások megélhetési költségeit.

A cikkhez szemlézett írások:

National policies to shield consumers from rising energy prices

Kapcsolódó cikkek:

Európai energia körkép: milyen intézkedéseket hoztak az uniós tagállamok?

Európai energia körkép: Közép- és Kelet-Európa országai

Európai energia körkép: Dél-Európa országai

Európai energia körkép: Skandinávia és a Baltikum országai