Dánia, Észtország, Finnország, Lettország, Litvánia, Norvégia és Svédország energiaár-védelmi intézkedései.

Dánia

A dán kormány 13,4 millió eurót különített el egy már meglévő, a rászoruló háztartásokat segítő program kiegészítésére, amely adómentes kifizetéssel segít mintegy 400 000 háztartásnak az energiaszámlák kifizetésében. Az intézkedéseket 2022. februárjára véglegesítették, hatályba léptették, és 320 ezer rászoruló háztartás számára energiatámogatást (kb. 800 eurót) biztosítottak.

Egy 33,6 millió eurós alapot is létrehoztak az egyedi gázfűtési rendszerek gyorsított cseréjének támogatására.

Június 28-án a Dán Energiaügynökség (DEA) energiatakarékossági kampányt indított (3,6 millió dollár értékű hirdetés), amelyben a háztartásokat gáz- és villamosenergia-megtakarításra buzdítja. Az Orsted AS, az állami irányítás alatt álló közműszolgáltató arra számít, hogy az új balti csővezetéken keresztül októbertől kezdődően Norvégiából érkezik majd gáz.

Augusztus 10-én a korábban beígért 320 ezer helyett mégis 400 ezer háztartásnak fizették ki a februárban elfogadott energiatámogatást, ráadásul 800 eurónál többet, ami 190 millió euróval, 320 millió euróra növelte az intézkedés költségeit.

Észtország

Az alacsony jövedelmű háztartások 2021. szeptembere és 2022. márciusa között (visszamenőlegesen is) kedvezményes villamosenergia-árakban részesültek. Az összes villamosenergia-fogyasztó (cégek és háztartások egyaránt) számára a hálózati díjakat októbertől 2022 márciusáig a felére csökkentették. Tőnis Mölder környezetvédelmi miniszter bejelentette, hogy az intézkedések összköltsége mintegy 100 millió eurót tett ki. 2021. végén Észtország úgy döntött, hogy az alacsony jövedelmű családok energiaár-támogatását kiterjeszti azokra a háztartásokra, amelyeknek az első keresőre jutó jövedelme nem éri el a havi 1126 eurót. Jaak Aab észt közigazgatási miniszter szerint ez azt jelenti, hogy Észtország-szerte mintegy 380 000 háztartás részesül majd a támogatásból. A támogatás becsült költsége mintegy 79 millió euró, amelyet a CO2-emissziós egységek értékesítéséből származó bevételből fedeznek.

Január 25-én az észt kormány jóváhagyta a villamos energia (0,12 €/KWh) és a gáz árának (65 €/MWh) felső határát a háztartások számára, valamint a villamosenergia-elosztási díjak eltörlését a vállalkozások számára (korábban csak a felére csökkentették), az emelkedő energiaárak negatív hatásainak enyhítése érdekében. A kedvezmények januártól márciusig lesznek érvényesek. Júliusban az Észt Városok és Önkormányzatok Szövetsége (ELVL) jelentős földgázellátási zavarokat állapított meg, és sürgette a kormányt, hogy hirdessen gázhiánnyal kapcsolatos vészhelyzetet.

Finnország

Február 22-én az Euroactiv arról számolt be, hogy a kormány átmeneti célzott intézkedésekről döntött az emelkedő energiaárak okozta problémák enyhítésére. Az intézkedések a közlekedésre, a mezőgazdasági vállalkozókra és a háztartásokra összpontosítottak. Ezek közé tartozott az ingázási költségek maximális levonásának ideiglenes emelése 7000 euróról 8400 euróra. Emellett a saját gépkocsi használata esetén a munkába járás költségei után járó kilométer-kedvezményt is kissé megemelték. A hivatásos gépjárművezetők számára a tervek szerint olyan szabályozást hoznak létre, amely szerint a „munkakörben felhasznált dízel” alacsonyabb adókulcsot alkalmazna. Saarikko pénzügyminiszter szerint az intézkedések csökkentik ugyan az adóbevételeket, de nem növelik az állami kiadásokat. Az állam mintegy 450 millió eurónyi bevételtől esik el.

A 2022. március 17-i miniszteri tanácskozáson a kormány 219 millió euró közvetlen támogatást nyújtott a mezőgazdasági ágazatnak, valamint 13 millió eurós ideiglenes mentességet biztosított a mezőgazdasági épületek ingatlanadójának megfizetése alól a mezőgazdasági költségek enyhítésére és a hazai élelmiszertermelés ellátásbiztonságának javítására. Hasonló, 75 millió eurós csomagot nyújtottak a logisztikai ágazatnak is.

A kormány megpróbál meghatározni egy olyan modellt, amelynek keretében a jövedelemtámogatást automatikusan ki lehetne fizetni a háztartásoknak, ha a piaci árak megugranak, és a legalacsonyabb jövedelmű háztartásoknak nyújtott szociális támogatás odaítélésekor figyelembe kellene venni az energiaárakat.

A háború kezdete óta a harmadik sürgősségi csomagban a kormány további 350 millió eurót különített el a hosszabb távú energiabiztonságra, beleértve a hidrogén- és akkumulátor célú beruházásokat. Mika Lintilä szerint rövid távon Finnország növelni fogja az erdei fahulladék hazai ellátását (többletfinanszírozás és faterminálok révén), valamint a tőzegellátást.

A Munkaügyi és Gazdasági Minisztérium augusztus végéig tájékoztatja a lakosságot egy energiatakarékossági kampány tartalmáról, ez egyelőre még nem történt meg.

Lettország

Lettországban a leginkább rászoruló háztartások közül mintegy 150 000, köztük a fogyatékkal élő családtaggal rendelkezők és a nagycsaládosok, novembertől legalább 2022 végéig havonta 15-20 euró közötti összeget kapnak a villany- vagy gázszámlák kifizetésére.

A kormány emellett meghatározott időtartamra bevezette a villamosenergia-elosztási díjak 50%-os csökkentését. Az elosztórendszer üzemeltetője állami támogatást kap kompenzációként.

A 60 év feletti lakosok és a fogyatékkal élő polgárok 2021 novemberétől 2022 márciusának végéig havi 20 euró támogatást kaptak, a gyermeket nevelő háztartások pedig gyermekenként 50 eurót.

A korábban javasolt támogatási eszközt, az ÁFA csökkentését nem hagyták jóvá.

A kormányt terhelő teljes költséget 450 millió euróra becsülik.

Április 14-én a Miniszteri Kabinet olaj-ellátási vészhelyzetet hirdetett ki 2022. december 31-ig. Az év végéig az Állami Energiaválság Központot felel ezen tevékenységek koordinálásáért, így a kőolajtermékek biztonsági tartalékainak felszabadításáért és a Lett Köztársaságban lévő kőolajtermék-tartalékok birtokosainak kötelezettségeinek megállapításáért. Az új intézkedések a kőolajtermékek exporttilalmát is előírják.

Litvánia

Tavaly október 14-én a litván kormány bejelentette, hogy az energiaárak megugrása okozta lehetséges zavarok miatt elhalasztja az energiapiac liberalizációjának végső szakaszát. A fűtési és gázárak emelkedését ráadásul 5 évre osztják szét a fogyasztók között, végül a legszegényebb 110 000 háztartás fűtési támogatásának kiterjesztése is szóba került.

A kormány 2022. április 1-jén egy 2,26 milliárd eurós csomagot indított az infláció hatásainak ellensúlyozására és az energiafüggetlenség megerősítésére.

Az energiaár-sokkok részleges elnyelésére a kormány 570 millió euró elkülönítésével kompenzálja az emberek által fizetett gáz- és villamosenergia-árak egy részét. Ugyanakkor a vállalkozásoknak nemcsak a gáz- és villamosenergia-árkompenzációs megoldásokat kínál 120 millió eurós keretösszeggel, hanem az érintett ágazatoknak szánt célzott pénzeszközöket is, összesen 142 millió euró értékben. Más intézkedések az időseket és a minimálbért kereső polgárokat célozzák meg a szociális juttatások növelésével és a fűtési kompenzáció végrehajtásával. A kormány 315 millió eurót irányoz elő a személyi jövedelmek növelésére irányuló tervben.

A terv az energiafüggetlenségbe történő beruházásokat is szerepeltet a költségvetésben 1,12 milliárd euróval. Egy új felújítási és beruházási platformra 275 millió eurót különítenek el, míg a többlakásos épületek zöld felújítására és korszerűsítésére nyújtott támogatások további 277 millió eurót tesznek ki. Ezenkívül 46 millió eurót különítenek el a többlakásos épületek, háztartások és magáncégek udvarán található elektromos járművek magán töltőinfrastruktúrájának kialakítására. A tervek szerint 60 millió euróval támogatják a naperőművek beszerzését és telepítését, további 19 millió euróval pedig a biomassza és fosszilis tüzelőanyaggal működő kazánok technológiailag fejlett berendezésekkel való felváltását. Ezek az intézkedések összesen 677 millió eurót tesznek ki. A csomagban részletesen szerepelnek a vállalkozások energiafüggetlenségét célzó további beruházások (254 millió euró) és további állami projektek (193 millió euró) is.

Norvégia

A Munkáspárt és a Centrumpárt koalíciója 2022. január 10-én bejelentette, hogy a háztartások áramfogyasztásának támogatását 893 millió euróval növelik. A kormány a kilowattóránkénti 0,70 koronás (KWh) ár fölötti áramszámlák 80%-át kifizeti. A már korábban elfogadott intézkedések összesen 501 millió eurót tettek ki, így a teljes költség 1,39 milliárd euróra emelkedett.

Április 1-jén a kormány költségvetési intézkedéseket terjesztett elő a rendkívül magas villamosenergia-árak kezelésére. Az intézkedések között szerepel a háztartások (770 millió EUR értékű), a mezőgazdaság és az üvegházak (52 millió EUR), az önkéntes szektor (24 millió EUR) és a fenntartható lakásépítés (16 millió EUR) villamosenergia-támogatási rendszerének 2023 márciusáig történő meghosszabbítása. A Parlament emellett elfogadta a lakhatási támogatás növelését, a diákok rendkívüli támogatását, az özvegyek támogatásának növelését és az önkormányzatoknak nyújtott keretösszegek növelését a megnövekedett szociális segélyek kifizetésének fedezésére. Továbbá a téli hónapokban jelentősen csökkentik az áramdíjat. Az új intézkedésekkel a fogyasztók magas villamosenergia-árak elleni védelmének összköltsége 2,3 milliárd euróra emelkedett.

Svédország

2022. január 13-án Mikkel Damberg svéd pénzügyminiszter bejelentette, hogy 590 millió eurót különít el a villamosenergia-árak emelkedése által leginkább sújtott háztartások megsegítésére. Azok, akik havonta több mint 2000 kWh-t fogyasztanak (1,8 millió háztartás), decemberre, januárra és februárra havi 195 eurós kompenzációt kaptak.

A kormány március 21-én új intézkedéscsomagot terjesztett elő az ukrajnai invázió következtében emelkedő üzemanyag- és villamosenergia-árak kezelésére. A gázolaj és a benzin adója átmenetileg, 2022. júniusától októberéig az uniós szabályozás által megengedett legalacsonyabb szintre (0,17 euró/literrel) csökken. Az intézkedés teljes költségét 360 millió euróra becsülik. A személygépkocsival rendelkező magánszemélyek számára 96 és 144 euró közötti kompenzációs kifizetést is jóváhagytak. Ennek az intézkedésnek a becsült összköltsége további 380 millió EUR. További pénzeszközöket osztottak szét az elektromos járművek vásárlására (6700 EUR összegű pénzügyi támogatás) 370 millió euró keretösszeg erejéig. A fentiekben ismertetett kompenzációs programot is meghosszabbították egy hónappal (86 millió eurós többletköltséggel). A gyermekes családok lakhatási támogatását ideiglenesen kibővítették júliustól 2022 decemberéig, ami 48 millió eurós kormányzati kiadást jelent.

A svéd kormány emellett hosszabb távra szóló javaslatokat terjesztett elő, amelyek 2023. januárjában-ban lépnek majd hatályba. Ezek közé tartozik egy egyszerűbb utazástámogatási rendszer, amely a jelenlegi szisztémát egy olyan adókedvezménnyel váltja fel, amely teljes mértékben a lakóhely és a munkahely közötti távolságon alapul (nem veszi figyelembe sem az utazási eszközöket, sem az utazási költségeket).

A cikkhez szemlézett írások:

National policies to shield consumers from rising energy prices

Kapcsolódó cikkek:

Európai energia körkép: milyen intézkedéseket hoztak az uniós tagállamok?

Európai energia körkép: Közép- és Kelet-Európa országai

Európai energia körkép: Nyugat-Európa országai

Európai energia körkép: Dél-Európa országai