Cem Özdemir német agrárminiszter a német mezőgazdaság előtt álló kihívásokról és a kormány által nyújtott támogatásokról beszélt.

A német agrárminiszter a „Politikai hálaadás” alkalmából tartott beszédében a gazdák munkájának nagyobb elismerésére szólított fel. „Gazdáink biztosítják mindennapi kenyerünket – a betakarítás utáni köszönetnyilvánítás kedves hagyománya ma különösen fontosnak tűnik számomra”.

„A háborús helyzet, a klímaválság, a fajok kipusztulása és a koronavírus idején nem szabad elfelejtenünk, hogy a jó termést nem szabad magától értetődőnek venni. Szeretném kifejezetten megköszönni a gazdák munkáját, melynek eredménye, hogy mindig van elég finom étel az asztalunkon”.”

A szövetségi mezőgazdasági miniszter ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a fenntartható és ezáltal válságálló mezőgazdasági és élelmezési rendszerek irányába történő szükséges változás túl lassan halad. Ehhez szorosan kapcsolódik, hogy az energetikai átállás is csak álmosan vánszorog, így a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, valamint a kapcsolódó ágazatok egy válsághelyzetben most súlyosan érintettek lettek. „Most látjuk, mit jelent az orosz gáztól való függés, és hogy milyen gyorsan, akár egyik napról a másikra összeomolhatnak a globális ellátási láncok. Ami tegnap még elképzelhetetlennek tűnt, az ma már az új valóság.”

Özdemir megismételte, hogy a jelenlegi helyzetben a gazdáknak segítségre van szüksége: „Putyin bűnös agressziós háborújának minden következményét nem tudjuk elfeledtetni, de megpróbálhatjuk azokat a lehető legnagyobb mértékben tompítani. A mezőgazdaságnak szánt 180 millió euróval elsősorban azokat támogatnák, akik önhibájukon kívül magas többletköltségekkel szembesülnének. Másrészt meg kell teremteni az ellenálló mezőgazdaság és táplálkozás politikai kereteit is. Meg kell érnie a vállalatoknak, hogy fenntarthatóan működjenek, és ne a környezet vagy a jövő generációk rovására. Persze egyszerre ennyi labdával zsonglőrködni nagy kihívás minden érintett számára. Ahol csak lehet, tehermentesítjük a fogyasztókat; támogatjuk ágazatainkat, hogy bürokráciamentes segítséget kaphassanak a válság idején. És természetesen támogatjuk Ukrajnát”.

Végül Özdemir hangsúlyozta, hogy a sok feladatot egyszerre kell megoldani. Ez néha olyan kompromisszumokat is magában foglal, amelyek nem lesznek könnyűek – mondta az EU új Közös Agrárpolitikája (KAP) keretében történő átmeneti enyhítésekre tekintettel. „Minden kihívás új, magától értetődő része, hogy közösen és szolidárisan kell összefogni a jövőbiztos mezőgazdaságért. Határozottan kitartok ezen az úton. És szolidaritást és kompromisszumkészséget várok mindenkitől, aki fenntarthatóvá akarja tenni a mezőgazdaságot. Sok gazdaság már régen elindult azon az úton, hogy erőforrás-takarékosabban működjön, és így ne csak a mai, hanem a holnapi termést is képes legyen biztosítani.”

A cikkhez szemlézett írások:

Özdemir: „Neue Selbstverständlichkeiten in der Zeitenwende“

Kapcsolódó cikkek:

Özdemir: a Bizottságnak át kell dolgoznia a növényvédőszer-csökkentési tervet

Németország: 180 millió eurós agrártámogatás a háború okozta károk enyhítésére

Német agrárminiszter: a több bio a megoldás a globális válságokra

Németország: 2030-ig 5 millió hektárra kell növeli az organikus felületet

Német agrárminiszter: elkötelezettek vagyunk a Green Deal mellett

Németország: ÁFA-mentesek lesznek a friss zöldségek és gyümölcsök?