A külpiacok bizonytalansága és a megemelkedett szállítási költségek miatt rengeteg a kérdés az idei szezonban.

Stefano Pezzo, a Fruitimprese Veneto elnöke szerint nincsenek túl fényes helyzetben az olasz almaexportőrök, mivel az orosz-ukrán háború miatt számos piac kiesett, és a hőség miatt a gyümölcsmérettel is adódnak problémák, bár a termés mennyiségére idén nem lehet panasz.

Pezzo szerint igen nehéz új piacokat, értékesítési lehetőségeket találni, mivel a tengeren túli szállítások gyakorlatilag leálltak a magas szállítási költségek miatt (pedig almából Olaszország egyik legnagyobb exportpartnere Egyiptom, és jelentős mennyiséget szállítanak Szaúd-Arábiába, valamint az Emirátusokba is), az európai piacokat pedig már az év elején elárasztotta a lengyel alma.

Az olasz tételek legnagyobb gondja a minőséggel lesz, mert a nappali és éjjeli egyaránt magas hőmérsékletek miatt színeződési problémák is lesznek a piros almáknál, elsősorban a Gala fajtakörben, de a fő probléma a mérettel lesz, és ez a belföldi értékesítésben is érezteti majd hatását. A Veneto régióban igen elterjedt Granny Smith-nél például nagyon meg kell küzdeni a 80-as átmérőjű tételekért, márpedig az olasz piacon pont a nagyobb méretű almákat kedvelik.

A cikkhez szemlézett írások:

Export, sarà un autunno complicato per le mele

Kapcsolódó cikkek:

Olaszország: megkezdődött a korai almafajták szedése

Olaszország: szabadesésben a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása

Olaszország: lassul a zöldség-gyümölcs export üteme

Olaszország: elszabaduló infláció, jelentősen drágultak a zöldségek és gyümölcsök is