A Fruitimprese adatai szerint mennyiségben 8%-os, értékben pedig 3%-os visszaesést mutat az idei olasz zöldség-gyümölcs kivitel.

A 2021-es rekordévet követően, amikor a teljes zöldség-gyümölcs export értéke elérte az 5,2 milliárd eurót, a Fruitimprese legújabb jelentésében jelentős lassulásról számolt be. Az idei adatok azt mutatják, hogy értékben 3%-kal, volumenben pedig 8,1%-kal esett vissza a kivitel a tavalyi azonos időszakhoz képest. A csökkenés néhány kivétellel minden termékcsoportot érint, de különösen a friss gyümölcsöt (-6,8%) és a citrusféléket (-5,9%).

Pozitívan alakult viszont a zöldségek és hüvelyesek (+5,9%) valamint a trópusi gyümölcsök (+27,5%) értékesítése. Egyes kategóriákban a mennyiséget tekintve az import ismét felülmúlta a kivitelt, a citrusfélék (+30,6%), a hüvelyesek és zöldségek (+31,5%), a friss gyümölcsök (+12%) és a szárított gyümölcsök (+33,8%) esetében kétszámjegyű növekedési rátával. Ez a kereskedelmi mérlegben is tükröződik: a 2021 első négy hónapjában regisztrált 564 millió eurós kereskedelmi többlet 2022 január-áprilisára 207 millió euróra (-63,2%) zsugorodott.

A cikkhez szemlézett írások:

Italien: Weiterhin negative Tendenz für O+G

Kapcsolódó cikkek:

Olaszország: elszabaduló infláció, jelentősen drágultak a zöldségek és gyümölcsök is

Mennyiségben csökkent, értékben nőtt a spanyol zöldség-gyümölcs export

EU: átlag feletti export mellett rekordalacsonyra lassuló almaimport

Egyiptom lesz idén a lengyel almaexport fő célpontja

Gyorsan bővül a moldáv almaexport volumene