Az idei év első 6 hónapjában 11%-kal csökkent a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása Olaszországban.

A GfK Italia adatai szerint a 2022. első félévében az olasz lakosság 2,6 millió tonna friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztott, ami 11%-kal marad el a tavalyi és azonos időszakától, 14%-kal az előző 5 év átlagától. A fogyasztás csökkenése 8 hónap óta folyamatos, megszakítás nélküli.

Emelkedő árak

Az első félévben a tavalyihoz képest az átlagos áremelkedés mértéke 7% volt a tavalyi szinthez képest, 2018-hoz képest pedig 18%. A teljes zöldség-gyümölcs termékekre költött összes 6 milliárd euró volt, ami 4%-kal kevesebb, mint 2021 első félévében, még az áremelkedés ellenére is. Júniusban egy átlagos olasz család 21,7 kg zöldséget és gyümölcsöt vásárolt 49,4 euró értékben, ami csaknem történelmi mélypontot jelent.

Júniusban a zöldségek jobban teljesítettek

Bár gyümölcsöknél és zöldségeknél is alacsonyabb volt az eladott mennyiség, a gyümölcsöknél a 291 ezer tonnás forgalom 12%-os visszaesést jelent a tavaly júniusi adatokhoz képest, 10% árbevétel-csökkenést jelent, egyben 2016 után a legalacsonyabb értékesítést.

Zöldségeknél kisebb, mintegy 10% körüli a visszaesés (itt a 2022-es 207 ezer tonnás volumen tavaly még 229 ezer tonna volt), viszont a 15% körüli átlagos áremelkedés bőségesen kompenzált a kieső mennyiséget – olyannyira, hogy nemcsak az előző év adatait sikerült felülmúlni, hanem nominális értékben az utóbbi 5 év legjobb értékesítését sikerült elérni.

Az utóbbi fél évben folyamatos a visszaesés

Az utóbbi hat hónapot tekintve gyümölcsnél mennyiségben 9%-os, értékben pedig 6%-os a csökkenés, az átlagár pedig 3%-kal nőtt. Ugyanezt az utolsó öt évre vetítve 16%-os volumencsökkenést, 8%-os érték-visszaesést, és 10%-os áremelkedést figyelhetünk meg. Zöldségeknél az értékesített volumen 12%-kal esett vissza, ami értékben 2%-os csökkenést eredményezett, mindezt 2,3 euró/kg (+12%) átlagáron.

Olaszországban ebben a fél éves időszakban a legnagyobb mennyiségben értékesített gyümölcs a narancsfélék voltak (-8%, 300 ezer tonna), az ezüstérem az almáé (-6%, 250 ezer tonna), amit a banán követett (0%, 205 ezer tonna). Jelentősen lemaradva a negyedik hely a szamócáé (-13%, 79 ezer tonna).

Zöldségeknél 2022 első félévében egyetlen zöldség értékesítése sem mutatott növekedést 2021 azonos időszakához képest. Mennyiségben kifejezve paradicsomnál 12%-os a visszaesés, míg a salátafélék 4%-kal, a sárgarépa 7%-kal, a cukkini 16%-kal, a vöröshagyma 9%-kal kevésbé fogytak a piacokon.

A cikkhez szemlézett írások:

Ortofrutta, consumi in caduta libera

Kapcsolódó cikkek:

Olaszország: nehéz helyzetben a paradicsom-feldolgozó ágazat

Olaszország: megkezdődött a korai almafajták szedése

Olaszország: 6 milliárd eurós kárt okozott az agráriumnak az aszály

Hollandia: a járvány után csak most tér vissza a vendéglői fogyasztás

Lengyel tapasztalatok: nem növeli a fogyasztást a 0%-os zöldség-gyümölcs ÁFA

VOLT fesztivál: Az idényzöldségek és idénygyümölcsök fogyasztásának fontosságáról is szó volt -AMC, FruitVeB

Több mint 30%-kal nőtt tavaly az olaszok cseresznyefogyasztása