Európa második legnagyobb almatermesztő országában a tavalyinál 5%-kal nagyobb termést várnak az idén.

A korai almafajták, elsősorban a Gala szedésével megkezdődött az olasz almabetakarítás. A legnagyobb gazdaszervezet, a Coldiretti szerint idén 2,1 millió tonnás termést várnak, ami 5%-kal nagyobb az előző évben betakarítottnál. Ezzel Olaszország a lengyelek mögött (4,5 millió tonna, +5%) az Európai Unió második legjelentősebb almatermesztője, jelentősen megelőzve a harmadik helyezett Franciaországot (1,5 millió tonna, +6%).

Fajták

A fajták tekintetében visszaesés várható a Golden Delicious (-5%), a Fuji (-3%), a Jonagold (-18%) és a Braeburn (-15%) esetében, míg a Red Delicious (+7%), a Granny Smith (+18%) és a Gala (+2%) termése várhatóan növekedni fog. Az organikus termesztésű alma részaránya egyre nő, az idén ár a teljes termés 9%-át adja a Coldiretti szerint. A gyümölcsminőség megfelelő, bár az aszály miatt a mérettel lesznek problémák, illetve több régióban a napégés is gondokat okoz.

Régiók

Az olasz almatermés csaknem felét adó Alto Adige régióban a tavalyinál 3%-kal kisebb termést várnak (912 ezer tonna), és a második legfontosabb körzetben, Trentino környékén is kis mértékű visszaeséssel számolnak (-1%, 507 ezer tonna). A tavalyinál sokkal több alma terem Piemont (+20%, 225 ezer tonna), Veneto (+47%, 215 ezer tonna), Emilia-Romagna (+12%, 175 ezer tonna) és Lombardia (+21%, 23 ezer tonna) tartományokban.

A cikkhez szemlézett írások:

Italien: Beginn der Apfelernte, fünf Prozent Wachstum erwartet

Kapcsolódó cikkek:

Lengyelország: 3,2 millió tonna alma megy idén a feldolgozókba

Már nem az Idared a lengyel almaültetvények királya

Prognosfruit: 12,17 millió tonnás uniós almatermést jósol a WAPA

WAPA: július 1-jén 16,5%-kal volt nagyobb az európai almakészlet a tavalyinál

Hollandia: a tavalyihoz hasonló almatermés várható

Franciaország: átlagos almatermés várható a korai prognózis szerint