A Bundesfachgruppe Obstbau vezetője szerint akut válságban van a német gyümölcstermesztés.

Jens Stechmann, a német szövetségi gyümölcstermesztői szakértői csoport (Bundesfachgruppe Obstbau) elnöke szerint súlyos válságban van a német gyümölcságazat. Egy Hamburgban folytatott agrárpolitikai kerekasztal-beszélgetésen csökkenő termelői árakról, robbanásszerűen növekvő költségekről és az élelmiszer-kiskereskedelemben tapasztalható erős kompetitív nyomásról számolt be, ezért a hazai gyümölcstermesztés közvetlen támogatására szólította fel a jelen lévő politikusokat.

„Mind a bogyósok, mind az almatermésűek, mind pedig a csonthéjas gyümölcsök termesztői körében drámaian rossz a hangulat” – fejtette ki Stechmann, majd a feszült piaci helyzet mellett utalt az egyre gyakoribbá váló szélsőséges időjárási jelenségekre és a klímaváltozás következményeire, valamint a hatékony növényvédő szerek egyre nehezebb elérhetőségére. „A gyümölcstermesztő vállalkozások védelme érdekében biztosítási megoldásokra vagy időjárásvédelmi rendszerekbe, illetve víztároló tartályokba történő nagyberuházásokra van szükség”. Stechmann szót emelt még a beruházásokat támogató programok, valamint a biztosítások állami támogatása érdekében is. Hangsúlyozta, hogy a német gyümölcstermesztés milyen különleges módon járul hozzá a környezetvédelmi célokhoz és a biológiai sokféleség fenntartásához, véleménye szerint azonban ezeket az eredményeket a politikusok nem értékelik eléggé.

Végezetül Jens Stechmann utalt a 2022. szeptember 24-i országos almaosztási akcióra, amelyen számos, városban személyes eszmecsere keretében tájékoztatják a fogyasztókat a német gyümölcstermesztés éghajlati és környezetvédelmi előnyeiről.

A cikkhez szemlézett írások:

ZVG: „Akute Krise im Obstbau“

Kapcsolódó cikkek:

Németország: az olcsóbb termékek felé fordultak a fogyasztók

Németország: 9%-kal csökkent a friss gyümölcsök forgalma

Németország: a vásárlók 90%-a tart újabb élelmiszer-áremelkedésektől

Németország: az energiaadók csökkentését szorgalmazza a BGA

Németország: a gázellátás biztosítását kéri a hűtő- és fagyasztóágazat

Németország: az általános drágulás közepette csökkent a gyümölcsök ára

Németország: ÁFA-mentesek lesznek a friss zöldségek és gyümölcsök?