Brüsszel jóváhagyta a németek számára a 2023-tól kezdődő uniós agrártámogatási időszak pénzügyi tervét.

Zöld utat kapott a jövő évtől induló agrártámogatási ciklusra vonatkozó német KAP stratégiai terv, ami azt jelenti, hogy az Európai Bizottság hivatalosan is megerősítette a 2023-tól a németországi agrártámogatások uniós jogalapját.

Cem Özdemir szövetségi mezőgazdasági miniszter elmondta: “Ma egy intenzív tárgyalási folyamat ér véget. A KAP-stratégiai terv értelmében támogatni fogjuk a mezőgazdaságban szükséges átalakulási folyamatot, erősítjük a mezőgazdasági üzemek ellenálló képességét, és segítünk a mezőgazdaságnak megbirkózni a klímaválság következményeivel. Megerősítjük az ökológiailag fenntartható mezőgazdaságot annak érdekében, hogy a jövőben is fenntarthassuk élelmezésbiztonságunkat, és egyúttal megóvjuk a természeti erőforrásokat. A 2023-tól nyújtandó agrártámogatással jutalmazzuk a gazdálkodók környezet- és éghajlatvédelmi erőfeszítéseit, és segítünk abban, hogy a vidéki térségek megbirkózhassanak a jövő kihívásaival.”

A KAP stratégiai terv végrehajtásának és továbbfejlesztésének támogatása érdekében Németország egy gazdasági, társadalmi és környezetvédelmi partnerekből álló nemzeti monitoring bizottságot hoz létre. A bizottság decemberben tartja első ülését. Özdemir szerint „szeretnénk tanulni a KAP stratégiai terv végrehajtásának folyamatából, hogy ebben a finanszírozási időszakban a mezőgazdasági támogatásokat pontosabban összehangoljuk a közjót szolgáló szolgáltatások jutalmazásával. Ezzel egyúttal fontos előkészítő munkát végzünk a KAP 2027-től kezdődő továbbfejlesztéséhez, és ahhoz, hogy a közvetlen kifizetések rendszerét megfelelően válthassa fel az éghajlati és környezetvédelmi szolgáltatások díjazása.”

A cikkhez szemlézett írások:

BMEL: Brüssel genehmigt überarbeiteten Plan für EU-Agrarförderperiode ab 2023

Kapcsolódó cikkek:

Özdemir: fenntarthatóvá formáljuk az egész világ mezőgazdaságát

Özdemir: most látjuk igazán, mint jelent az orosz gázfüggőség

Özdemir: a Bizottságnak át kell dolgoznia a növényvédőszer-csökkentési tervet

Németország: 180 millió eurós agrártámogatás a háború okozta károk enyhítésére

Német agrárminiszter: a több bio a megoldás a globális válságokra

Németország: 2030-ig 5 millió hektárra kell növeli az organikus felületet

Német agrárminiszter: elkötelezettek vagyunk a Green Deal mellett

Németország: ÁFA-mentesek lesznek a friss zöldségek és gyümölcsök?