Óriási lehetőségek előtt áll a marokkói paradicsomágazat, ám modernizációra van szükség. 

Egyre nagyobb teret hódít az Európai Unió piacain a marokkói paradicsom: tavaly Marokkó megelőzte Spanyolországot, és Hollandia mögött az EU második legnagyobb beszállítója lett. Sok-sok éven át Hollandia és Spanyolország számított az EU két domináns paradicsom-nagyhatalmának, ám Marokkó töretlen lendülettel, évről-évre zárkózott mögéjük. Még mindig Hollandia a legnagyobb uniós exportőr, de a spanyol Hortoinfo adatai szerint fokozatosan teret veszít: 2013 óta több mint 25%-kal csökkent az értékesítés. Tavaly Marokkó 558 ezer tonna paradicsomot szállított uniós piacokra, ami 71%-os növekedés a 2013-as évhez képest, míg Spanyolország az előző évben már csak 513 ezer tonnát, ami 2013-hoz képest 28%-os visszaesést jelent. A mennyiségek csökkenése ellenére értékben a spanyol paradicsomértékesítés még így is 15,6%-kal nőtt az árak emelkedése miatt.

Marokkó számára további lehetőségek előtt is megnyílt az ajtó: tavaly a Marokkói Zöldség-Gyümölcs Termelők és Exportőrök Szövetsége (APEFEL) bejelentette, hogy a paradicsomexport megduplázását tervezi, és úgy tűnik, hogy a projekt sínen van, mivel a 670 ezer tonnás export 19%-kal múlta felül az előző évit.

Pim van Adrichem, a HortiTech szakértője szerint a marokkói paradicsom iránti kereslet az európai energiaárak és a munkaerő-költségek elszállását követően nőtt meg igazán jelentősen. Egy marokkói munkás napi bére 12-14 euró, miközben Németországban a kötelezően kifizetendő legalacsonyabb munkabér szintén 12 euró, csak éppen nem naponta, hanem óránként. Adrichem szerint “az európai termesztés egyszerűen túl drága lett Európa számára”.

Technológiai színvonal

Az Agadir környéki hajtató kertészetek körülbelül 20 ezer hektáron gazdálkodnak, de a technológiai színvonal igen vegyes: a takarásra használt fóliától a high-tech fóliasátrakig minden található a környéken. Az exportot néhány nagy cég bonyolítja le, a kistermelők önmagukban általában esélytelenek külföldi, pláne uniós üzleteket kötni. Egyre több európai termelői szervezet köt szerződést marokkói termesztőkkel annak érdekében, hogy egész évben stabil árualapot tudjon biztosítani partnerei számára.

Az Agadir melletti termesztőkörzetben azonban több jelentős kihívással kell szembenéznie a termelőknek. Az egyik ilyen a sivatagi homok, amely finom szemcséi miatt mindenhová bejut, még a paradicsomok felületére is. A legnagyobb gondot azonban a vízellátottság jelenti, mivel a talajvíz szintje évről-évre csökken. Adrichem szerint a tavaly üzembe helyezett nagy desztilláló létesítmény által biztosított sótalanított tengervíz szó szerint csak csepp az óceánban. Ennek oka, hogy a körzetben sokan termesztenek talajon, ami rendkívül vízpazarló. Adrichem szerint a hidropóniás termesztésre való áttérés nagy lépés lenne a víztakarékosság felé, már csak azért is, mert így már lenne értelme vízminőséget javító, majd műtrágyázást biztosító beruházásoknak is. Egy köbméter víz ára a régióban csak 50 eurócent, ami nem tűnik soknak, de gyakorlatilag elfolyik – keringetéses rendszerekkel ez a költség is felére lenne csökkenthető.

A HortiTech újonnan építendő Complex Horticole Agadir bemutatóközpontjában éppen ezért a termelők oktatása, bemutató előadások, valamint kutatási projektek kerülnének lebonyolításra, ami inspirálhatná a helyi gazdákat arra, hogy alkalmazzák ezeket a fejlett módszereket. Adrichem szerint erre van is fogadókészség a helyi termelők körében, mivel jelenlegi fő stratégiájuk az olcsó föld miatt ugyan a területnövelés, de már új technológiák alkalmazásán is gondolkodnak. 

Laraisse Esserghini, az APEFEL igazgatója biztos abban, hogy a helyi termelők hamarosan minőségi ugrást fognak végrehajtani a létesítmények technológiai színvonalában, például régebbi fóliasátrait fokozatosan modern, klimatizált üvegházakra fogja leváltani, amelyek fenntartható módon működnek majd. Ez persze tőkeigényes folyamat, de a termékeknek piac van bőven, ráadásul a marokkói kormány is támogatást nyújt.

A cikkhez szemlézett írások:

The biggest challenge for Moroccan horticulture is water

Kapcsolódó cikkek:

Hollandia: példátlan mélységben a hajtatott paradicsom ára

Lengyelország: tovább csökkent az üvegházi paradicsom ára

Marokkó: rekordot ért el az első negyedéves salátaexport

Marokkó: áprilisra állhat helyre a paradicsomtermelés szintje a téli hidegek után

Spanyolország: 20%-kal nőtt a Marokkóból származó zöldség-gyümölcs import értéke

Franciaország: érezteti hatását a marokkói paradicsomimport

Marokkó: nagy lehetőségek az uniós paradicsompiacon

Franciaország: matricákkal tiltakoznak a termelők a marokkói paradicsom ellen

Marokkó idén megelőzheti Spanyolországot a világ paradicsomexport rangsorában

EU: kevesebb spanyol és holland, több török és marokkói paprikát értékesítettek 2021-ben

Marokkó és Törökország nyer teret az EU paradicsompiacán, Hollandia és Spanyolország visszaszorul

A paradicsom exportált mennyiségével Marokkó megelőzte Almeríát – most először a történelemben