Az utóbbi 5 évben 45%-kal nőtt az észak-afrikai országból exportált paprika mennyisége. 

Az Európai Unióba (EU) és az Egyesült Királyságba irányuló marokkói paprikaexport az utóbbi években rohamosan nőtt, és Marokkó a világ egyik vezető exportőrévé vált, köszönhetően kedvező éghajlatának és egyre fejlődő mezőgazdasági infrastruktúrájának. Az üvegházi zöldségek, köztük a paprika, meghatározó szerepet játszanak a marokkói külkereskedelemben. A paprika a paradicsom után Marokkó második legtöbbet exportált zöldségféléje, ami nem is meglepő, mivel Afrikában Marokkó rendelkezik a legnagyobb üvegházi területtel, sőt, a világ egyik vezető hajtató országának számít. Az országban egész évben folyamatosan képesek paprikát termelni, és így egész évben biztosítható az export. Idén januártól márciusig, 2023 első három hónapjában a marokkói exportőrök már 56 000 tonna paprikát értékesítettek, ami jó szezonkezdetet jelent.

Az elmúlt öt évben a marokkói paprikaexport volumene 45%-kal bővült. Az East-Fruit adatai szerint 2022-ben Marokkó a hatodik helyen állt a paprikaexportőrök világranglistáján, még Törökországot is megelőzte. Az észak-afrikai ország fő partnerei Spanyolország és Franciaország, ez a két ország teszi ki a teljes exportmennyiség 65%-át. Marokkó számít Spanyolországba vezető paprikabeszállítójának, és Spanyolország után a második legnagyobb beszállítója Franciaországnak, de ezen felül jelentős mennyiségeket exportál Németországba és Hollandiába is, ahol az ötödik, illetve harmadik helyen áll a beszállítók listáján. Európán A német paprikabehozatal Marokkóból 14,95 ezer tonnával nőtt: a 2020-as 20,95 ezerről 2021-re 35,9 ezer tonnára. Ezen kívül az afrikai országok is aktívan importálnak marokkói paprikát. Mauritánia például 2022-ben több mint 11 ezer tonna marokkói paprikát importált.

Az Egyesült Királyságban is gyors növekedés tapasztalható a Marokkóból származó paprikaimport tekintetében. Bár részesedése a teljes marokkói paprikaexportból továbbra is viszonylag alacsony, mindössze 2%, az Egyesült Királyságba irányuló szállítások az elmúlt két évben jelentősen bővültek, ami részben a Brexitnek, részben pedig az új, nem uniós beszállítók keresésének tulajdonítható.

Összességében a globális paprikakereskedelem volumene az előző, 2022-es évben 3.6 millió tonna volt összesen 6,244 milliárd euró értékben, ami átlagosan 1,73 eurós kilónkénti átlagárat jelent. A globális piacokon megforduló árukészlet 35,16%-át az Egyesült Államok, 10,96%-át Németország és 6,7%-át az Egyesült Királyság importálta.

A cikkhez szemlézett írások:

Les exportations marocaines de poivrons ont augmenté de 45% en 5 ans !

Les producteurs marocains de poivrons continuent de gagner des parts de marchés

Kapcsolódó cikkek:

Lengyelország: szerény kínálattal indul az idei paprikaszezon

Németország: magas árakkal indult a paprikaszezon

Hollandia: kis mértékben csökkent a kaliforniai paprika ára

Továbbra is magasak az európai paprikaárak a nagybani piacokon