Az elmúlt öt évben Marokkó csaknem tízszeresére, 254 tonnára növelte Franciaországba irányuló salátaexportját. 

Marokkó tovább növelte a Franciaországba irányuló friss saláta exportját: az EastFruit szerint a 2023-as év első három hónapjában a volumen új rekordot ért el. Emellett Marokkó három év szünet után először exportált friss salátát az Egyesült Királyságba.

Marokkó folyamatosan növeli és diverzifikálja mezőgazdasági termékeinek exportját, beleértve a friss salátát is. A 2018-2019-es üzleti évben Marokkó évente mintegy 900 tonna friss salátát exportált,ennek döntő részét az Orosz Föderáció területére. Azonban 2020-ban az ezekbe az országokba irányuló kivitel meredeken visszaesett, 2021-ben pedig már szinte nullára csökkent. Ez átmenetileg csökkentette a teljes exportmennyiséget is, amely azonban 2021-től ismét növekedésnek indult. Az Oroszországba irányuló friss saláta exportjának leállását követően Marokkó a francia piacra összpontosított, amely a friss fejes saláta második legnagyobb globális importőre.

Az elmúlt öt évben Marokkó csaknem tízszeresére, 254 tonnára növelte a Franciaországba irányuló friss saláta exportját. A francia importőrök számára Marokkó még mindig meglehetősen kis beszállító, mivel Franciaország teljes friss saláta importjának mintegy 80%-a Spanyolországból származik. Mindazonáltal Marokkó már most is az ötödik legnagyobb exportőr a francia piacon.

Meg kell említeni az Egyesült Királyságba irányuló export növekedését is, ahová Marokkóból 2018-ban 210, 2019-ben pedig 300 tonna friss salátát importáltak. A COVID-19 és a zárlatok azonban negatívan érintették a HoReCa szegmenst, és a marokkói saláta iránti kereslet jelentősen visszaesett. Ez a helyzet 2023-ban megváltozott, és Marokkó visszatért az Egyesült Királyság piacára, január-márciusban mintegy 90 tonna exporttal. Ennek fő oka, hogy az EU-val folytatott kereskedelem a Brexit után nehezebbé vált az Egyesült Királyság importőrei számára, így megbízható alternatívaként tekinthetnek a marokkói kereskedőkre, azaz a közeljövőben az Egyesült Királyságba irányuló marokkói export, ezen belül a friss saláta mennyisége is várhatóan növekedni fog.

A cikkhez szemlézett írások:

Moroccan lettuce exports to France reach record high in Q1 2023

Kapcsolódó cikkek:

Marokkó: áprilisra állhat helyre a paradicsomtermelés szintje a téli hidegek után

Spanyolország: 20%-kal nőtt a Marokkóból származó zöldség-gyümölcs import értéke

Franciaország: érezteti hatását a marokkói paradicsomimport

Marokkó: nagy lehetőségek az uniós paradicsompiacon

Franciaország: matricákkal tiltakoznak a termelők a marokkói paradicsom ellen

Marokkó idén megelőzheti Spanyolországot a világ paradicsomexport rangsorában

EU: kevesebb spanyol és holland, több török és marokkói paprikát értékesítettek 2021-ben

Marokkó és Törökország nyer teret az EU paradicsompiacán, Hollandia és Spanyolország visszaszorul