A háború sújtotta ország gazdaságának támogatása érdekében az EP egy évre felfüggesztette az ukrán árukra vonatkozó vámtételeket, de a döntést még az Európai Tanácsnak is jóvá kell hagynia.

Az Európai Parlament (EP) május 19-én, csütörtökön 515 igen, 32 nem szavazattal 11 tartózkodás mellett megszavazta az Ukrajnából az Európai Unióba érkező árukra vonatkozó vámtételek ideiglenes, egy éves időszakra vonatkozó eltörlését. Az EP a szavazást követő napon, a pénteki plenáris ülésen szentesíti a döntést, amely fűnyíróelv-szerűen vonatkozik minden ukrán árura, a zöldségekre, a gyümölcsökre, az iparcikkekre és még a korábban antidömping vámtételekkel sújtott termékekre is.

Az április 27-én benyújtott indítvány válaszlépés az Oroszország indította háború ukrán gazdaságra kifejtett hatásaira. Előterjesztője, az Európai Néppárt lett nemzetiségű képviselője, Sandra Kalniete a szavazás előtt így vezette fel az indítványt:

„Az orosz agresszió ellenében Ukrajna nem csak saját szabadságáért és biztonságáért küzd, hanem egész Európáért harcol. Ezért minden szinten, minden rendelkezésünkre álló eszközzel támogatnunk kell törekvéseiket. Nem csak fegyverekkel és szankciókkal, hanem azokkal a lehetőségekkel is, amelyeket a kereskedelem felszabadítása jelenthet számukra. Az Ukrajna számára nyújtott szükséges segítség nem ér véget a harcmezőn, ide tartozik az is, hogy az ország gazdasága ellenálló és versenyképes maradjon. A mai napon meg kell mutatnunk, hogy Ukrajna számára nyújtott támogatásunk abszolút, kikezdhetetlen, és visszafordíthatatlan, ezért be kell vezetnünk ezeket a példa nélküli kereskedelmi liberalizációs intézkedéseket. Szlava Ukraini!”

Az EU és Ukrajna közötti kapcsolatokat társulási megállapodás szabályozza, mely egy úgynevezett mélyreható és átfogó szabadkereskedelmi övezetet állapít meg (DCFTA, Deep and Comprehensive Free Trade Area). Ez 2016 óta kedvezményes hozzáférést biztosít az ukrán vállalkozások számára az uniós piachoz. Az EU Ukrajna legfontosabb kereskedelmi partnere, amely 2021-ben a teljes áruforgalom több mint 40%-át tette ki. Ukrajna az EU 15. legnagyobb kereskedelmi partnere, az EU teljes kereskedelmének mintegy 1,2%-át bonyolítja az ország felé.

Mikortól kell alkalmazni az intézkedést?

Az intézkedés csak akkor lép életbe, ha a tagállamok szakminisztereiből álló Európai Tanács is elfogadja (ebben a kérdésben a Külügyminiszterek Tanácsa, a Foreign Affairs Council illetékes). Jóváhagyó döntés esetén legkorábban június elején, az EU Hivatalos Lapjában való közzétételét követő napon léphet hatályba az intézkedés.

Hogyan érintheti az agrártermékeket a liberalizációs döntés?

A tavalyi évben, 2021-ben a mezőgazdasági termékek tették ki az Ukrajnából származó uniós behozatal mintegy egyharmadát. Az uniós tagállamokba érkező teljes ukrán import értéke 24,1 milliárd dollár volt 2021-ben, melynek nagy részét acél és egyéb ipari nyersanyag képezte. Az ukrán acélra komoly vámtételek vonatkoztak, de pont az acélgyárak, mint a Mariupolban található Azovsztal és a Metalinveszt másik, Ilijicsben található üzeme került a hadműveletek kellős közepébe. Az agrár-élelmiszeripari behozatal értéke 6,9 milliárd dollár volt, melynek 54%-át két termék, a napraforgóolaj (30%) és a kukorica (24%) tette ki, míg a friss és szárított gyümölcsök importjának értéke 230 millió euró volt.

Paolo De Castro szocialista európai parlamenti képviselő szerint az ukrán gazdákat, termelőket és embereket támogatni kell, hogy megőrizzék gazdasági potenciáljukat és termelékenységüket.

„Ezt a célt szem előtt tartva hagytuk jóvá ma az uniós importvámok egyéves felfüggesztését minden ukrán exportra” – mondta az EURACTIV-nak, hozzátéve, hogy ez egy alapvető, első lépés az EU által az ukrán partnerek jövőbeli talpra állítása érdekében bevezetni kívánt „Marshall-terv” szempontjából.

Annak ellenére, hogy a közelmúltban bemutatott terv az EU és Ukrajna közötti összeköttetés javítására irányul a gabonaexportban, főként vasúton keresztül, továbbra is kétségek merülnek fel az ukrán áruexportot segítő sürgős és középtávú intézkedések hatékony végrehajtásával kapcsolatban.

Egy ukrán törvényhozó szerint a Bizottság „szolidaritási sávjai” nem fognak segíteni az export jelentős növelésében a dél-ukrajnai kikötők blokádjának feloldása vagy a termékek balti kikötőkbe történő átirányítása nélkül.

A cikkhez szemlézett írások:

MEPs approve suspension of EU duties on all Ukrainian exports (European Parliament)

EU Parliament Votes to Pause Duties on Imports from Ukraine (Wall Street Journal)

MEPs back one-year trade liberalisation with Ukraine (Euractiv)

Steelmakers to benefit as EU moves to drop barriers to imports from Ukraine (Eurometal)

Kapcsolódó cikkek:

EU: az ukrán áruk uniós vámmentességére tett javaslatot a Bizottság