Nyolc hónapja vámmentesen érkeznek az ukrán áruk Lengyelországba, ami alaposan felkavarta a málna, az almasűrítmény és a gabonafélék piacait.  

Az Európai Unió 2022. májusában vezetett be vámmentességet az Ukrajnából érkező árucikkekre, és ez a mentesség korlátlanul, fűnyíróelv szerűen vonatkozott minden termékre, még a korábban antidömping vámtételekkel sújtott cikkekre is. Ezt az Európai Bizottság, a javaslat beterjesztője válaszlépésként tekintette Oroszország Ukrajna ellen indított inváziójára, és eredetileg egy évre függesztette fel a vámokat.

Nyolc hónapja van érvényben a vámmentesség, ami először a lengyel málnapiacot és gabonapiacot döntötte be, majd a szokásoshoz képest kiugró volumenben érkezett almalésűrítmény is. Az Európai Bizottság honlapján február 23-án jelent meg az a javaslat, ami a vámmentesség további meghosszabbítását irányozza elő.  Ezért március 27-én a Lengyel Nemzeti Agrárkamara azzal a kéréssel fordult Mateusz Morawiecki miniszterelnökhöz és Henryk Kowalczyk miniszterelnök-helyetteshez, hogy a javaslatról szóló szavazáson szilárdan képviseljék a lengyel termelők érdekeit. Az Agrárkamara az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékekre a vámtételek visszaállítását szeretné elérni, amennyiben pedig ez nem lehetséges, az Európai Bizottságtól a döntés hatásainak más intézkedésekkel megvalósított enyhítését kéri. Álláspontjuk szerint a lengyel gazdák óriási veszteségeket kénytelenek elkönyvelni főleg az Ukrajnából korlátozás nélkül beáramló gabonafélék, repce, kukorica, baromfi- és tejtermékek miatt, amelyek egyrészt sokkal alacsonyabb minőségűek a hazai cikkeknél, másrészt gyakran az Unió területén nem engedélyezett növényvédőszer-maradványokkal szennyezettek. Az ilyen mezőgazdasági termékek árai a lengyel piacokon drasztikus csökkenést szenvedtek el, ezért ezek az árucikkek Lengyelországban ilyen árszínvonalon már nem állíthatók elő jövedelmező módon. A fenti következményekkel a rendelet hatásvizsgálata nem számolt. Ezért a Lengyel Agrárkamara kéri, hogy a mostani rendelettervezetben szereplő meghosszabbított vámmentes időszak hatásainak elemzését egészítsék ki a lengyel mezőgazdaságra és a lengyel mezőgazdasági üzemekre gyakorolt hatások elemzésével. Ennek a hatásvizsgálatnak részét kell, hogy képezze a lengyel gazdák számára nyújtott kompenzációs mechanizmus ismertetése is, valamint javaslatnak tartalmaznia kell az Ukrajnából beáramló, de harmadik országokba tartó árucikkek valós és nem fiktív szállítási útvonalait.

A Lengyel Agrárkamara felszólítja továbbá a Szejm házelnökét, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Tanács elnökét, valamint az Európai Unió mezőgazdasági biztosát, Janusz Wojciechowskit, valamint az Európai Parlament képviselőit, hogy a javaslat megszövegezésénél vegyék figyelembe a lengyel agrárképviseletek véleményét.

A cikkhez szemlézett írások:

Izby Rolnicze wnoszą o przywrócenie cła na produkty rolne z Ukrainy

Proposal for a REGULATION OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL on temporary trade liberalisation supplementing trade concessions applicable to Ukrainian products under the Association Agreement between the European Union and the European Atomic Energy Community and their Member States, of the one part, and Ukraine, of the other part

Kapcsolódó cikkek:

Az Európai Parlament megszavazta az ukrán áruk vámmentességét

EU: az ukrán áruk uniós vámmentességére tett javaslatot a Bizottság