Az Ukrajnából származó áruk vámmentesen érkezhetnének az Unió területére a Bizottság javaslata szerint.

Az Európai Bizottság április 27-én egy olyan javaslatot terjesztett elő, amely egy éves átmeneti időszakra eltörölné az összes ukrán árura vonatkozó vámtételt. Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke szerint az intézkedés célja, hogy segítséget nyújtson a háború sújtotta ország gazdasága számára. Így az Ukrajnából érkező mezőgazdasági termékek vámmentesen kerülhetnének az uniós piacokra, ami jelentősen fellendíthetné az áruk beáramlását. A Bizottság előterjesztése egyelőre egy javaslat, amely most az Európai Parlament, majd az Európai Unió Tanácsa elé kerül.

Ursula von der Leyen a javaslatról így nyilatkozott: „Oroszország indokolatlan és igazolhatatlan agressziója súlyosan érinti az ukrán gazdaságot. Megbeszéléseket folytattam Zelenszkij elnök úrral arról, hogyan lehetne támogatni a gazdaságot az általunk nyújtott makroszintű pénzügyi támogatáson és segélyeken túlmenően. Mindketten egyetértünk abban, hogy az ukrán gazdaság fellendítése érdekében elengedhetetlenül fontos az importvámok gyors és széles körű felfüggesztése. A mai lépéssel erre a felhívásra reagálunk. Ez nagymértékben megkönnyíti az ukrán ipari és mezőgazdasági termékek EU-ba irányuló exportját. Továbbra is Ukrajna mellett állunk ezekben a nehéz időkben.”

Valdis Dombrovskis, az EU kereskedelmi biztosa szerint „Az EU még soha nem hozott ilyen példátlan mértékű kereskedelmi liberalizációs intézkedéseket: Ukrajna számára zéró vámtétel és mindenféle kvóta nélküli hozzáférést biztosít az uniós piachoz. Az orosz agresszió kezdete óta az EU prioritásként kezeli Ukrajna gazdaságának fenntartását, ami kulcsfontosságú mind a háború megnyeréséhez, mind a háború utáni talpra álláshoz. Ezek az intézkedések közvetlenül segítik az ukrán termelőket és exportőröket. Bizalmat keltenek az ukrán gazdaságban, és határozott jelét adják annak, hogy az EU mindent megtesz azért, hogy segítse Ukrajnát a szükség órájában.”

Mivel Ukrajna az orosz haditengerészet blokádja miatt nem tud a Fekete-tengeren keresztül szállítani, az EU igyekszik megkönnyíteni a szárazföldi fuvarozást, például az ukrán közúti teherforgalom beléptetésének megkönnyítésével.

A cikkhez szemlézett írások:

Unia zdejmuje cła na ukraińskie towary

EU takes steps to suspend all duties on imports from Ukraine

EU to suspend tariffs on Ukraine imports for one year, Kyiv grateful

Kapcsolódó cikkek:

Magyar élelmiszer-előállítók segítségét kéri Ukrajna

Rekordközeli almatermést várnak Ukrajnában

Már hivatalos: szabad a lengyel áruk útja Fehéroroszországba

Oroszország eltörli egyes török termékek importkorlátozásait

A lengyel, a szerb és a moldáv alma is helyet keres magának az európai piacokon

Törökországon keresztül szállítanának Oroszországba a déli félteke exportőrei