Az egyre bővülő kínálat és az importáru egyre olcsóbbá válása helyezett árnyomást a lengyel korai sárgarépára a múlt héten.

A korai sárgarépa árának gyors csökkenése a szezon elején nem szokatlan jelenség, mivel egyrészt az egyre nagyobb mennyiségben piacra kerülő tételek miatt nő a kínálat, másrészt ilyenkor még bőven van importáru is a nagybani piacokon. Az idén ez az árcsökkenés meglehetősen lassú volt, csak június végén gyorsult fel, de még július közepén sem süllyedt a tízéves csúcsot jelentő szint alá. Csak július utolsó dekádjának kezdetére süllyedt 1,6 PLN/kg (135 Ft/kg) környékére a tisztított, zsákos kiszerelésű tételek átlagára, ami viszont az előző héthez képest elég meredek, 40% körüli áresést jelentett. Ez már alacsonyabb, mint a 2020-as 1,65 PLN/kg-os átlagár, és egy ideig még a 2021-esnél is alacsonyabb volt, de aztán az áresés az utóbbi napokban megtorpant, viszont még így is a 2022-es 1,5 PLN/kg felett helyezkedik el.

A belföldi termésű lengyel sárgarépára nehezedő árnyomást idén nem csak az egyre növekvő hazai kínálat, hanem az importáru árának jelentős csökkenése is súlyosbítja: a külföldről behozott korai sárgarépa ára július elején még a 3,2-3,8 PLN/kg sávban mozgott, de a hónap végére drasztikus visszaeséssel az 1,4-2 PLN/kg (118-170 Ft/kg) közötti tartományba süllyedt.

A cikkhez szemlézett írások:

Hurtowe ceny młodej marchwi zanurkowały

Kapcsolódó cikkek:

A sárgarépalégy rossz ismerős. Segítünk, hogy keveset találkozzunk vele! (x)

Ausztria: továbbra is magas szinten stagnál a sárgarépa ára

Hollandia: stabilizálódott a sárgarépa ára

Hollandia: megkezdődött a korai sárgarépa betakarítása

Lengyelország: még mindig kevés sárgarépa van a piacon

Pledge 50 WP gyomirtószer: engedélykiterjesztés sárgarépa és olajtök kultúrákra