A kiskereskedelmi árak viszont a zöldbab iránt erős kereslet miatt július eleje óta gyakorlatilag nem változtak. 

Idén nem ismétlődött meg a 2019-es helyzet, amikor a júliusban kedvezőtlenebbre forduló időjárás miatt a szokásos csökkenés helyett emelkedni kezdett a zöldbab nagybani piaci ára. Július elején ugyan most is volt egy átmeneti emelkedés, de ez nem bizonyult tartósnak, sőt, azóta folyamatos áresés tapasztalható. A jelenlegi nagybani ár az 5-6 PLN/kg (425-510 Ft/kg) közötti tartományban mozog, ami érezhetően, 21%-kal alacsonyabb a tavalyi, 2022-es átlagárnál – amikor ráadásul egy tartósabb áremelkedés kezdődött, szintén időjárási okok miatt.

Természetesen az a tény, hogy most a zöldbab olcsóbb, mint tavaly, még nincs semmilyen hatással a következő hetek ártrendjére, mivel idén sem stabil vagy optimális az időjárás, és a zöldbab pont egy olyan kultúra, amelynek az ára erősen korrelál az időjárási viszonyok alakulásával. Ráadásul az előző évhez hasonlóan idén sem könnyű munkaerőt találni, ami szintén hatással lehet majd az árakra.

Érdekes módon a kiskereskedelmi árak már hosszú ideje jóval stabilabbak, mint a nagyker árak: átlagosan 12 PLN/kg (1000 Ft/kg) körül alakulnak, ami egyébként nagyjából a július eleji árhoz hasonló. Ami viszont fontos, hogy a zöldbab iránti kereslet a kiskereskedelmi árusítóhelyeken stabil, és erős, így a kiskereskedők valószínűleg arra a következtetésre jutottak, hogy ilyen intenzív kereslet mellett még nem jött el az árcsökkentés ideje.

A cikkhez szemlézett írások:

Nowy trend cenowy fasolki szparagowej okazał się krótkotrwały

Kapcsolódó cikkek:

Mospilan 120 SL, Ortus 5 SC, Nissorun 10 WP kapott szükséghelyzeti engedélyt, zöldbab és szója kultúrákra