Folyamatos csökkenést követően megállt a holland piacokon a sárgarépa áresése.

A holland sárgarépapiacon a kereslet és a kínálat egyaránt mérsékelt, ami az előző hetekben csökkenő árak stabilizálódásához vezetett: a “B” osztályú sárgarépa ára 45 euró/100 kg környékén állt meg, a “C” osztályú áru pedig 55 euró/100 kg körül mozog, és a következő hetekben nem is várható jelentős változás.

A külföldi érdeklődők, elsősorban a német és a belga felvásárlók egyre több hazai termékkel számolhatnak, folyamatosan nő a szezonális önellátottsági szint, így inkább belföldről szerzik be az árut. A holland piacon a leginkább meghatározó tényező a Zeeland és Flevoland tartományokban művelt szabadföldi, korai állományok körülbelül két hét múlva kezdődő betakarítása lesz. Ezért a kínálat most jelenleg a Limburgból származó árut jelenti, amit próbálnak ugyan széthúzni, de egyáltalán nem biztos, hogy július végéig ki fog tartani.

Belgiumban a kereskedelmi forgalom meglehetősen lanyha, belföldi áru alig kerül exportra, csak a rendszeres vevőket – főleg a belga és a francia szupermarket-láncokat szolgálják ki. A szűkös kínálat igen szerény kereslettel találkozik, így a piac stabil, és a következő hetekben a holland példához hasonlóan itt sem várható jelentős változás.

A cikkhez szemlézett írások:

Peenprijs zakt niet verder

Kapcsolódó cikkek:

Hollandia: megkezdődött a korai sárgarépa betakarítása

Lengyelország: még mindig kevés sárgarépa van a piacon

Pledge 50 WP gyomirtószer: engedélykiterjesztés sárgarépa és olajtök kultúrákra