A 2020-as árszínvonaltól tavaly és az idén is elmarad a lengyel almaültetvények vezető fajtájának ára. Bajban a király, de pontosan miért?

A Red Jonaprince fajta átlagára Lengyelországban 2023 elején gyakorlatilag azonos a 2021-es évben regisztrálttal. A 2022-es év vége felé a lengyel almaexport gyengén muzsikált, ami általában lefelé korrigálta az árakat, különösen a Red Jonaprince felvásárlási árát. A 70+ és 75+ kaliberű Prince felvásárlási ára jelenleg 0,80-1,00 PLN/kg (67-85 Ft/kg) között mozog, a leggyakoribb ár a 0,80-0,90 PLN/kg (67-76 Ft/kg) sávban érhető el. Ez a szint megegyezik a 2021-es évivel (átlagosan 0,90 PLN/kg), és jóval alacsonyabb, mint a 2020-as 1,40 PLN/kg (118 Ft/kg) körüli árszint. A jelenlegi szezonban a Red Jonaprince felvásárlási árai ráadásul megegyeznek más piros fajtákéval (mint például a Szampion, Ligol, Jonagold vagy Jonagored), pedig a korábbi években mindig volt különbség a Prince javára. Most azonban már nyoma sincs ennek az előnynek. Miért történt ez a változás? Úgy tűnik, hogy ebben a WAPA legfrissebb adatai adnak támpontokat, amelyek az európai, köztük a lengyelországi almakészletek állapotát becsülték meg a december 1-jei állapotra vonatkozóan.

Európai szinten a Red Jonaprince azon fajták közé tartozott, amelyek készletei évről évre növekedtek, ráadásul a növekedés dinamikája erős maradt: +19 százalék 2021. december 1-jéhez képest. A Red Jonaprince az egyik legnépszerűbb almafajta Európában, és a termelésben való részesedése évek óta folyamatosan növekszik: Lengyelországban le is taszította a trónról a sokáig vezető Idaredet.

A lengyel készletek éves összehasonlításából kiderül, hogy a Prince raktárkészlete a tavalyi 210 ezer tonnáról 270 ezer tonnára, azaz 28,5 százalékkal nőtt, míg a többi fajtánál visszaesés figyelhető meg. A Prince készletének növekedése 2018. december elejéhez képest (az első szezon, amikor ez a fajta megjelent a WAPA adatfelvételében) nem kevesebb, mint +200 százalék (ez 4 év alatt háromszoros növekedést jelent).

A fenti adatok azt mutatják, hogy a Red Jonaprince volt az a fajta, amely gyorsan népszerűségre tett szert, ami a termés mennyiségének növekedésével járt, és idén azon kevés fajta egyike lett, amelynél a lengyel gyümölcstermesztők úgy vélték, hogy nehéz tárolhatósága ellenére is érdemes megkockáztatni a magas tárolási költségeket. Ebben közrejátszott az is, hogy a Red Jonaprince termesztési költségei is magasabbak az átlagosnál, ezért a termelők nem szívesen küldik feldolgozókba, bár november közepén “Bajban a király” címmel ennek lehetőségét is boncolgattuk a lengyel export lassulása miatt (a Prince az egyik fő exportfajta).

A lengyel termelők helyzete azért sem túl szerencsés, mert a Red Jonaprince nemcsak elég nehezen termelhető, hanem nehezen tárolható alma is, ami azt jelenti, hogy a minőségi veszteségek általában gyorsan és kiterjedten, nagy tételeket érintve következnek be. Kérdés, hogy ezek a tényezők a hűtőházakban levő készletek hirtelen csökkenéséhez vezetnek-e az idén, vagy a kereslet (export, felvásárlás) felpörgetésével sikerül-e túladni a készleteken. Akárhogy is, pillanatnyilag még mindig igaz a novemberben tett megállapítás: “Bajban a király”.

A cikkhez szemlézett írások:

Wyjaśniły się marne ceny skupu jabłek Red Jonaprince?

Kapcsolódó cikkek:

Már nem az Idared a lengyel almaültetvények királya

Lengyelország: bajban a király – feldolgozókba kerülhet a Red Jonaprince

Lengyelország: a tavalyinál 16,5%-kal kevesebb alma van raktáron

WAPA: a tavalyinál 8,6%-kal kisebbek a decemberi uniós almakészletek

WAPA: kis mértékben felfelé módosult az uniós almaprognózis

WAPA: lefelé módosult az idei európai almaprognózis

Olaszország: jól halad az almakészletek kivezetése

Lengyelország: végre emelkedésnek indult a léalma felvásárlási ára

Lengyelország: tavaszra talán sikerül levezetni a rekord almatermést

Ausztria: a tavalyinál 27%-kal nagyobb almatermést takarítottak be

EU: több almát exportált, és kevesebbet importált az unió októberben