A WAPA december 1-i állapotot tükröző jelentése szerint a lengyel almakészlet volumene 1,42 millió tonna. 

Az európai országok közül december 1-jén Lengyelország rendelkezett a legnagyobb almakészlettel, az 1,42 millió tonnás mennyiség a teljes európai raktárkészlet 31,7%-át jelenti. A jelenlegi volumen 16,5%-kal kisebb, mint a 2021. decemberében mért 1,695 millió tonna, és 11,3%-kal marad el a 2020-as 1,6 millió tonnától. 

A raktárakban a Red Jonaprince fajtából található a legtöbb: 270 ezer tonna, ami 28,6%-os növekedést jelent az egy évvel korábbi szinthez képest. Az Idared raktárkészlete 230 ezer tonna (-25,8%), míg a Golden 240 ezer tonna (-8,3%), a Gala pedig 160 ezer tonna (-20%) szinten áll.

A WAPA adatai megerősítik azokat az őszi piaci információkat, amelyek szerint a piros héjú almafajták esetében igen gyakori volt, hogy a gyümölcsösből azonnal a feldolgozókba kerültek. Ezt támasztja alá, hogy a raktárkészletekben a Gloster fajtánál figyelhető meg a legnagyobb visszaesés (-66,7%), de jelentősen alacsonyabb a Ligol (-33,3%), a Jonagold (-30%) és a Szampion (-14%) készlete is. A Red Jonaprince mellett az egyetlen olyan fajta, amely készletszint-növekedést mutat a Red Delicious (+20%), illetve stabilnak mondható még a Pinova volumene.

A cikkhez szemlézett írások:

Jakie są dane WAPA o zapasach jabłek

Kapcsolódó cikkek:

WAPA: a tavalyinál 8,6%-kal kisebbek a decemberi uniós almakészletek

WAPA: kis mértékben felfelé módosult az uniós almaprognózis

WAPA: lefelé módosult az idei európai almaprognózis

Olaszország: jól halad az almakészletek kivezetése

Lengyelország: végre emelkedésnek indult a léalma felvásárlási ára

Lengyelország: tavaszra talán sikerül levezetni a rekord almatermést

Ausztria: a tavalyinál 27%-kal nagyobb almatermést takarítottak be

EU: több almát exportált, és kevesebbet importált az unió októberben