A fagyok kissé késleltették az ültetvények fenológiai állapotát, de komoly károkat nem okoztak a jó virágzást követően termőre forduló szamócában. 

A Délnémet Spárga- és Szamócatermesztők Szövetsége (VSSE, Verband Süddeutscher Spargel- und Erdbeeranbauer e.V.) szerint az elmúlt időszak hidegbetörései elhanyagolható károkat okoztak, a szabadföldi ültetvényekben jelentős terméskiesésre nem kell számítani. A húsvéti időszakot követő napfényes időjárás komoly lökést adott a növények fejlődésének, így Dél-Németországban már az április 22-i hétvégén megkezdődhet a betakarítás.

Simon Schumacher, a VSSE szóvivője így nyilatkozott: „Jó szezonnal nézünk elébe, mivel a szamócatövek mind az alagútban, mind a szabadban jól fejlődnek. Korán kezdődött a virágzás, ám a meglehetősen hűvös és változékony időjárású napok, valamint az enyhe talajmenti fagyok miatt elhúzódott a termőre fordulásig vezető szakasz”

Katrin Hetebrügge szaktanácsadó szerint Dél-Hessenben már április 20-án megkezdődhet a betakarítás, és az országos szüret várhatóan el fog húzódni, mivel a fóliaalagutakból származó termés jó időbeni távolságra van a szántóföldi szamócától.”.

Christof Steegmüller, a VSSE Baden-Württemberg és Pfalz tartományokban dolgozó szamócatermesztési tanácsadója szerint: „Az enyhe tél ellenére a szamócatövek elegendő energiát gyűjtöttek és jó volt a virágzás. Sok finom hazai gyümölcsre számíthatunk”.

Ludger Linnemannstöns észak-rajna-vesztfáliai szaktanácsadó Nyugat-Németországra vonatkozóan a következő értékelést adta: „Az időjárás szempontjából eddig ez egy normális év. A betakarítás április utolsó hetében megkezdődik a fóliaalagutakban. Viszonylag hosszú volt a virágzási időszak, így talán egy kicsit hosszabb szüretre számíthatunk. Az időjárás jelenleg nekünk kedvez, mivel időben jobban eltolódik a hazai szüret a korai spanyol áruhoz képest”.

Tilman Keller észak-németországi termesztési szaktanácsadó szerint: „A sokéves átlagnak megfelelően kezdődik a betakarítás a fóliaalagutakban, nem túl késői az idei szezonkezdet. Ha kicsit naposabb lesz az idő, akkor április végén meg is kezdjük a szedést Észak-Németországban. A szabadföldi növények még mindig messze vannak a termőre fordulástól, csak néhány levelet mutatnak, és ezek az állományok egy kicsit később érnek majd be, mint az elmúlt években. Jelenleg minden kedvezőnek tűnik a jó terméshozamokhoz, de a várható hozamok nagy mértékben függnek a következő hetek időjárásától”.

Németországban a 2022-es évben a háztartások 53,8%-a vásárolt legalább egyszer hazai szamócát, míg 2021-ben ez az arány még csak 50,3% volt. A GfK háztartási paneljének adatai szerint 2022-ben a háztartások átlagosan 4,34 kg (2021: 4,21 kg) epret vásároltak, ebből pedig 2,12 kg (2021: 1,95) volt német áru, 1,59 kg (2021: 1,6 k) pedig import (a háztartások nem jelölték meg a fennmaradó 0,63 kg (0,66 kg) eredetét). Az önellátottság mértéke 2022-ben 52,9% volt, ami valamivel magasabb, mint a 2021-es 51,3%.

A cikkhez szemlézett írások:

VSSE: Start der Erdbeersaison

Kapcsolódó cikkek:

Németország: 24 éves negatív rekordot ért el a szabadföldi szamócatermés

Franciaország: a tavalyihoz hasonló termést hozott az idei szamócaszezon

Belgium: 80-90%-kal esik vissza a téli szamócatermesztés volumene