A Lengyel Statisztikai Hivatal (GUS) jelentése szerint decemberben 8,6%-os inflációt mértek az országban, ami még az előző három hónapban megfigyeltnél is magasabb (szeptember: 5,9%, október: 6,8%, november: 7,8%), és 21 éve a legmagasabb ráta. Hasonlóan az előző hónapokhoz, a legnagyobb árnövekedés most is az áruszállítás kategóriában jelentkezett (22,7%), ami az elszabadult, a 2020 decemberinél 30%-kal magasabb üzemanyagárak egyenes következménye. Az élelmiszerek és a nem-alkoholos italok átlagosan 8,6%-kal drágultak, míg a háztartási rezsiköltségek és az energiahordozók 11,2%-kal. Az energia és a gáz árának 2021 eleje óta tartó töretlen emelkedése különösen aggasztó, az áram 30%-kal drágult, a földgázért pedig 300-700%-kal kell többet fizetni.

Igen gyors ütemben nőttek egyes alapvető élelmiszerek árai: a baromfihús a 2020. decemberihez képest 30%-kal, a növényi olajok 24,5%-kal, a cukor 23,3%-kal, a vaj 19,3%-kal, a marhahús 20%-kal, a kenyér 30,3%-kal, a tojás, a liszt és a zöldségfélék árai 11%-nál nagyobb mértékben emelkedtek. Nagyjából ennek a termékkörnek az árait fagyasztotta be hatóságilag, átmeneti jelleggel a magyar kormány, de a zöldségfélék egyelőre nem tartoznak ebbe a kategóriába. Mint arról korábbi cikkünkben (Gazdaságvédelmi „pajzs” Lengyelországban: februártól már ÁFA-mentesek lehetnek az alapvető élelmiszerek) már beszámoltunk, a lengyel kormány a pénzromlás elleni közdelemben a magyartól eltérő utat választott: nem a hatósági árstop, hanem az ÁFA-csökkentés eszközével próbálja megfékezni az inflációt, ezért a Gazdaságvédelmi Pajzs intézkedéscsomag keretében többek között az elektromos áramra kivetett forgalmi adót 23-ról 5%-ra, az üzemanyagokét 8%-ra, az élelmiszerek eredetileg 5%-os ÁFÁ-ját 0%-ra, valamint a műtrágyák 8%-os forgalmi adóját is 0%-ra csökkentette.

Magyarországon a decemberi inflációs adat 7,4% volt a KSH pénteken kiadott közleménye szerint, ami 2007 óta a legmagasabb ráta. Ez nagyjából megegyezik a novemberi adattal, tehát legalább nem gyorsult tovább az árak emelkedése, de a magas infláció egyelőre stagnál. Októberben még 6,5, szeptemberben 5,5, augusztusban pedig 4,9% volt a pénzromlás mértéke. Nálunk az élelmiszerek átlagosan 8%-kal drágultak, a 2021-es évben mért, uniós módszertan szerinti teljes évi infláció pedig 5,2% volt. Németországban decemberben 5,3%-os inflációt mértek, viszont itt az előző hónaphoz képest (4,8%) gyorsult a pénz értékvesztése – a teljes 2021-es évre vetített infláció várhatóan 3,1-3,2% lesz. Az energiaáraknál 18,3%-os drágulás következett be decemberben , míg az élelmiszerek átlagosan 6%-kal lettek drágábbak. Hollandiában a decemberi inflációs adat 5,2% volt (40 éves rekord), Spanyolországban pedig 6,7%. Érdekes, hogy egyelőre az olaszoknál csak 3,9%-os decemberi inflációt jelentettek a novemberi 3,7%-ot követően, Romániában viszont a novemberi 7,8%-ot követően decemberben már 8,2%-ot mértek.