A lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki hétfői sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy az uniós pénzügyminiszterek tanácsa, az ECOFIN két hete (pont a lengyelek kezdeményezésére) elfogadta a 0%-os élelmiszer ÁFA bevezethetőségét az uniós tagállamokban. Továbbá tájékoztatott arról, hogy a közelmúltban be is nyújtott egy indítványt az Európai Bizottságnak arról, hogy Lengyelország ÁFA mentessé tenné az alapvető élelmiszereket. Erre a kezdeményezésre egyelőre nem érkezett válasz, de a miniszterelnök szerint „Igen valószínű, hogy a Bizottság válaszától függetlenül februári kezdettel, legalább hat hónapos időszakra nullára fogjuk csökkenteni az alapvető élelmiszereket terhelő ÁFA mértékét. Mindent el fogok követni annak érdekében, hogy a lehető legszélesebb körben hozzunk olyan lépéseket, amelyekkel megfékezhetjük a meglódult, novemberben 7,8%-ot elérő inflációt, és pajzsot képezhessünk gazdaságunk védelmére.”

Lengyelországban az infláció négy hónapnyi folyamatos emelkedést követően már októberben is 6,8%-os volt, ami a novemberi adat nélkül is 20 év óta a legmagasabb inflációs ráta az országban, az utóbbi 2 év során pedig végig a lengyeleknél volt a legnagyobb a pénzromlás mértéke az összes uniós tagállam közül. Ez a Morawiecki által bejelentett 10 milliárd zloty (2,13 milliárd euró, azaz több mint 780 milliárd Ft) összértékű inflációellenes „pajzs”, azaz intézkedéscsomag többek között tartalmazza még az üzemanyag jövedéki adójának az EU-ban engedélyezett minimális szintre vágását, valamint az üzemanyagok és az elektromos áram 23%-os ÁFA-kulcsának 8 illetve 5%-ra csökkentését legalább a január-márciusi időszakban. A „pajzs” egy másik eleme, hogy a leginkább rászoruló ötmillió lengyel háztartás energiaár-kompenzációban részesül, melynek összege évi 400-1150 zloty (30-90 ezer Ft) között lesz a jövedelmi helyzettől függően.

Egy korábbi cikkünkben számoltunk be arról, hogy Hollandia 0%-os ÁFA-kulcsot vezetne be a zöldségekre és gyümölcsökre, de ez egyelőre csak az újonnan felállt kormány célkitűzései között szerepel, konkrét intézkedés még nem történt.