Rövid idő alatt hatalmasat esett a Herman korai szilva ára a piacokon. A tavalyi piaci helyzet ismétli önmagát. 

Ezen a héten, július közepén jelent meg a belföldi termésű szilva a lengyel nagybani piacokon, bár a szezon ilyen korai szakaszában még kis volumennel és igen korlátozott fajtaszortimenttel. És bár még az idény legelején járunk, máris jól látható árnyomás nehezedik a belföldi gyümölcsre, azaz meg fog ismétlődni a 2022-es szezonban kialakult piaci helyzet.

A korai szilvafajták termesztése egyáltalán nem egyszerű mutatvány: az ilyen fajták hozamai általában alacsonyabbak, ráadásul a gyümölcsök beérése egymástól igen eltérő, még akkor is, ha azonos napfénymennyiség éri őket. Másrészt viszont mondani sem kell, hogy igen csábító a koraisággal együtt járó magas ár, és a remélt magas haszon.

Elvben legalábbis így kéne működnie a piacnak, a gyakorlat azonban idén is egy kicsit más: a július elején a piacokon csak mutatóba megjelent Herman fajta nagybani ára még a 8-12 PLN/kg (670- 1000 Ft/kg) sávban mozgott, ám ezt követően július derekán egy drasztikus áreséssel 4-6 PLN/kg (335-500 Ft/kg) közé zuhant. Ez mindössze 2,5 PLN/kg (210 Ft/kg) körüli termelői árat jelent.

Mi lehet az oka a hirtelen áresésnek?

A lengyel elemzők szerint az árnyomás egyik forrása a viszonylag nagy mennyiségű import szilva, ami elsősorban Szerbiából behozott Cacańska Rana fajtát jelent, ami a Bronisze nagybani piacon jelenleg 5,5 PLN/kg ( Ft/kg) körüli áron cserél gazdát. A másik probléma a relatíve alacsony kereslet a szilva iránt, ennek oka pedig a viszonylag olcsó cseresznye és a kifejezetten olcsó málna piaci jelenléte.

A cikkhez szemlézett írások:

Wystartował sezon krajowych śliwek, znów z problemami

Kapcsolódó cikkek:

Lengyelország: a kormány is beszáll a málna felvásárlásába