Ilia térségében esőzések okoznak gondot, de minden termesztőkörzetben nagy problémát jelent a munkaerőhiány.

Ilia tágabb térségében a görögdinnye termesztése idén április végén kezdődött az első hajtatott tételekkel, amelyek mennyisége kis mértékben felülmúlta a tavalyit. A korai görögdinnye szezonja zökkenőmentesen zajlott, az árak átlagosan 0,40 €/kg (150 Ft/kg) körül voltak. A június elején szedni kezdett szabadföldi terméssel azonban az időjárásnak más tervei voltak: a szezon kezdetén heves esőzések okoztak komoly problémákat mind a termés minőségében, mind mennyiségében.

A tavalyi kiábrándító értékesítési szezon és a folyamatos infláció miatt várhatóan az idei termés a régióban alacsonyabb lesz. Az időjárás okozta károkon kívül azonban a súlyos gond, amellyel az iliai termelőknek szembe kell nézniük, az a kockázat, hogy még a megmaradt termést sem tudják teljes egészében betakarítani, mivel nincs elég munkaerő.

Kedvezőbben alakul a szezon Trifiliában

A messiniai Trifilia térségében a végéhez közeledik a görögdinnye betakarítása. A helyi termelők jó szezonról beszélnek, mivel Iliával ellentétben itt az időjárás kedvező volt A költségek növekedése miatt ebben a termesztőkörzetben a tavalyihoz képest csaknem 20%-kal csökkent a termőterület, így jelenleg 500 hektár környékén termesztenek: az idei termést 40 ezer tonna környékére valószínűsítik.

A piaci információkért köszönet Fotisz Karampetszosznak és Anna Makrijiorgunak (Froutonea)!

Kapcsolódó cikkek:

Törökország: Adana körzetében megkezdődött a görögdinnye betakarítása

Spanyolország: aszály és területcsökkenés jellemzi az idei dinnyeszezont

Spanyolország: átcímkézett görögdinnye borzolja a kedélyeket