A Rabobank számításai szerint Hollandiában a gyümölcsök és zöldségek jelenleg 9%-os áfájának az új hágai kormány által tervezett eltörlése csak kismértékű növekedést fog eredményezni e termékek fogyasztásában. Mint az elemzők Utrechtben kifejtették, tudományos tanulmányok szerint az ár 1 százalékos csökkentése ennél az árucsoportnál csak 0,5-0,6 százalékos mennyiségi keresletnövekedést eredményez. Ez fejenként országos átlagban mindössze 15 g gyümölcs és zöldség napi többletfogyasztását eredményezné. A bank adatai szerint egy átlagos holland naponta mindössze 130 g zöldséget és 113 g gyümölcsöt fogyaszt (ami jóval kevesebb a magyar átlagnak számító 293 g-nál). Ez azt jelenti, hogy a hollandiai átlagfogyasztás még az áfa eltörlése után sem érné el a Hágai Táplálkozási Központ által ajánlott 250 g, illetve 200 g napi beviteli mennyiséget (ami körülbelül megegyezik az ENSZ által ajánlott napi beviteli mennyiséggel). Ráadásul az árrugalmasság alapján az adócsökkentés által megspórolt 500 millió euró becsült összegnek valószínűleg csak a fele jutna gyümölcs- és zöldségvásárlásra. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a fogyasztók az adó eltörlésével megtakarított pénzt egészségtelenebb termékekre is költhetnék. A Rabobank szerint az egészséges termékek fogyasztását elősegítő intézkedéseket a fogyasztók jobb tájékoztatásával, „rábeszéléssel”, a formulázási követelményekkel, egyéni táplálkozási ajánlásokkal és az egészségtelen termékek betiltásával kell kiegészíteni. A Holland Gazdaszövetség (LTO) az elemzést kiegészítve rámutatott, hogy a gyümölcsök és zöldségek áfájának csökkentése lehet, hogy nem érne el óriási fogyasztásösztönzést, de jelentősen javíthatná a termelők jövedelmi viszonyait.