A hagyományos afrikai piacok helyett jobban fizető országok válnak a holland hagymaexport célpontjaivá. 

A vöröshagyma világpiaci ára igen magas, olyannyira, hogy a holland termelők 2000 óta nem kaptak ennyit a terményükért. Azonban minden éremnek két oldala van: az export lanyhul a magas ár miatt, bár ez csak annyit jelent, hogy kiviteli mennyiség idén nem fog új rekordot dönteni. Értékben viszont a Holland Hagymatermesztők Egyesülete szerint egészen biztosan el fogja érni a félmilliárd eurót.

Az idei exportvolumen 12%-kal kisebb, mint 2022-ben, és 6%-kal alacsonyabb a 2021-esnél, de azért nincs panasz, a hollandok már így is 1,1 millió tonna hagymát exportáltak a 2022/23-as üzleti évben, ami nagyjából a 2017/18-as szezon szintjének felel meg. A 2022-es évben 17%-kal csökkent a termés volumene az előző évhez képest, ami nagyjából 1 millió tonna vöröshagymát és 0,2 millió tonna lilahagymát jelent – ennek 92%-a volt exportképes.

Az export célországainak változása

Évek óta Szenegál és Elefántcsontpart vezeti a holland hagyma exportpartnereinek listáját, de idén változik a kép. A holland hagymáért jelentősen magasabb árat kell fizetni, ezért Szenegál, Elefántcsontpart, Guinea és Mauritánia visszafogta vásárlásait. Nem tűntek el teljesen a piacról, mert saját termésük a tavalyinál kisebb lett, és ezeknek az országoknak, amelyeknek az élelmezésében a hagyma ennyire fontos szerepet tölt be, csak kevés alternatívájuk van a holland import kiváltására.

Megjelentek a holland partnerek között viszont azok az országok, amelyek egyrészt közel is vannak, másrészt ki is tudják fizetni a magasabb árat. Ilyen például Nagy-Britannia, ahová várhatóan 150 ezer tonnát meghaladó mennyiséget szállítanak az idén, ezzel Elefántcsontpartot megelőzve a második legnagyobb partnerré lép elő.

Belgium is a tavalyinál 20 ezer tonnával nagyobb mennyiséget importál majd a várakozások szerint, de csaknem biztos, hogy több európai ország, így Lengyelország, Németország, Spanyolország és Portugália is növeli majd importját. A prognózisok szerint Németország 44 ezer tonnás importja csaknem duplája lesz a tavalyi 23 ezer tonnás behozatalnak, és Portugália is ezer tonnával, 6 ezer tonnára növeli majd vásárlásait.

A távolabbi célpontok közül kiemelendő Izrael, ahová idén 17 ezer tonna körüli mennyiséget szállítanak majd a derék hollandok, de Brazília is csaknem megduplázza majd vásárlásait (8500 tonnára). Jelentős, 9%-os növekedést várnak az Indonéziába, és 57%-os bővülést a Dominikai Köztársaságba irányuló tételeknél is.

A cikkhez szemlézett írások:

Hoge uienprijzen zorgen voor verschuiving op exportmarkt

Kapcsolódó cikkek:

Hollandia: megmentette a múlt heti csapadék a hagymatermést

Globális hagymapiacok: szétpukkanó piaci buborék várható?

Beszámoló: Áttelelő vöröshagyma bemutató Békéscsabán

Spanyolország: 20%-kal kisebb fokhagymatermést várnak Córdoba környékén