Egy korábbi tiltás feloldásával ismét lehetővé vált az organikus zöldségek üvegházi termesztése, de a bioszervezetek nem túl lelkesek. 

Június végén a francia törvényhozás eltörölt egy 2019-ben hozott intézkedést, amely megtiltotta az organikus zöldségek fűtött üvegházakban történő termesztését, valamint december 21. és április 30. közötti piaci értékesítését. Így az organikus zöldségek téli hajtatott termesztése ismét lehetővé vált Franciaországban, ám a reakciók igen vegyesek. A zöldség- és gyümölcstermesztők valamint a TÉSZ-ek ernyőszervezete, a Felcoop, és a zöldségtermesztők egyesülete (Légumes de France) helyeselte a döntést, mondván, hogy ez erősíti a francia termelők versenyképességét, különösen egy olyan pillanatban, amikor az organikus zöldségek fogyasztása a tavalyi évben 5,1%-kal csökkent.

Fentiekkel pont ellentétes álláspontra helyezkedett több bioszervezet (FNAB , Synabio, FOREBio, Synadis), akik a döntést súlyos visszalépésként értékelik az organikus termesztéssel kapcsolatos irányelvek területén. Véleményük szerint a természetes ciklusok tiszteletben tartása az organikus gazdálkodás egyik legfontosabb alapelve, így az organikus termesztés egyben azt is jelenti, hogy az évszakoknak megfelelő növényeket termesztünk. Philippe Camburet, a FNAB elnöke szerint ennek az alapelvnek a követését a józan ész is alátámasztja, szerinte a nyári zöldségek téli termesztése a múlt gyakorlata, a mezőgazdaság jövője a takarékosságban rejlik.

Clément Aribaud, a FOREBio elnöke szerint a szervezet termelői csoportjaiban senki sem használ fűtött üvegházakat, mivel ez az organikus termesztés karbonlábnyomát jelentős mértékben megnövelné. A FOREBio abban hisz, hogy az ország északi és déli régióinak termelése kiegészíti egymást, ezért több ezer tagjuk a mostani engedély ellenére sem fog fűtött üvegházakat használni a termelés során, sőt, ezt a gyakorlatot a jövőben is következetesen el fogják utasítani.

A cikkhez szemlézett írások:

Frankreichs Bio-Branche gegen beheizte Gewächshäuser: „Bio bedeutet auch, mit den Jahreszeiten zu arbeiten”