A szakmai rendezvényen az érdeklődők megtekinthették a fajtaszortimentet, majd lengyel, román, szlovák és cseh kollégák számoltak be az ottani piaci helyzetről.

Áttelelő vöröshagyma bemutató került megrendezésre Békéscsabán, Erdei Lajos termelőnél. A szakmai rendezvényen az érdeklődők megtekinthették a fajtaszortimentet, majd lengyel, román, szlovák és cseh kollégák számoltak be az ottani piaci helyzetről.

Ezt követően Varga István, a NAK Kertészeti és beszállítóipari osztály, és a FruitVeb szántóföldi zöldségfélék alelnöke számolt be az idei év helyzetéről. Elmondta, hogy az elmúlt években a 30-40%-os költségnövekedés egész Európát sújtja és ez vonatkozik az összes zöldségfélére. Itthon tapasztalható egy kisebb területi növekedés vöröshagymában (idén 1601 hektár), de 50-60 ezer tonna még mindig hiányzik a hazai piacról, ezért ezt importból kell biztosítani. Ez főleg a téli időszakban jellemző, egészen az áttelelő hagyma betakarításáig jelentős a bekerülő vöröshagyma. A havi fogyás 14-15 ezer tonna körül van, és a fogyasztásban nincs csökkenés.

Az áttelelő vöröshagyma vetésterülete nem változott jelentősen az elmúlt években, a hozamok viszont emelkedtek, mind áttelelő mind tavaszi vetésű hagymák tekintetében. A termőterület korábbi csökkenése betudható annak is, hogy a költségek megnövekedése miatt eltűntek a kisebb termelők, viszont a termésmennyiségek nőttek. A kiskultúrás növényvédelmi munkacsoport sikereként számolt be arról, hogy további készítmények kaptak vöröshagymában engedély kiterjesztést, amely folyamat remélhetőleg tovább folytatódik a jövőben is. Az érdeklődők láthatták a területen használt mikroöntözési technológiát és lombtrágyázási lehetőségekről is hallhattak beszámolót.

A cikkhez szemlézett írások:

NAK: Áttelelő vöröshagyma bemutató Békéscsabán

Kapcsolódó cikkek:

Ausztria: kiábrándító hozamok, továbbra is rekordszinten a vöröshagyma ára

Ausztria: piacon az idei termés, tovább drágult a hagyma a sógoroknál

Ausztria: a 21. héten sem változtak a hagymaárak – nagyon közel a szezon vége