Megkezdődött a fokhagyma gépi felszedése, de az előrejelzések jóval kisebb termést valószínűsítenek a tavalyinál.

A spanyol Asaja termelői szövetség fokhagymaágazatának elnöke, Miguel del Pino közölte, hogy Córdoba környékén, Andalúzia tartományban megkezdődött a fokhagyma gépi felszedése, ám a régióban a hosszan tartó aszály miatt a tavalyinál 15-20%-kal kisebb termés várható. Az előző évihez képest lényegesen csökkent a termőterület is, mivel a termelők már ekkor sem látták biztosítottnak a vízellátást. Córdoba 5000 hektár körüli termőterületével Spanyolország második legnagyobb fokhagymatermesztő körzete Kasztília-La Mancha (20 ezer hektár felett) után, viszont mivel délebbre helyezkedik el, az itt termett fokhagyma kerül először piacra az év során. Mivel a fokhagyma az egyik leginkább munkaintenzív kultúra, a termőterület csökkenése aggasztó hatással van a vidéki lakosság foglalkoztatására: Spanyolországban a fokhagyma igazi “szociális”, tömegfoglalkoztató kultúrának számít, több mint egymillió szedési műszakban takarítják be a termést, ahol jellemzően teljesítménybérben fizetik a munkásokat. Általában egy 20 kg-os teleszedett láda árát kötik ki a munkára szerződőkkel, amin bizonyos években igen jól lehet keresni: 2019-ben például átlagosan 68 euró/nap (25 ezer Ft/nap) bért vihettek haza a dolgozók, viszont az utóbbi években jelentősen, egyes helyeken akár 50%-kal is csökkentették a béreket a termelési költségek pedig átlagosan 30%-kal emelkedtek.

A tavalyi, 2022-es évben 286 ezer tonna fokhagyma termett Spanyolországban, viszont már ekkor elkezdődött 2012 óta folyamatosan, töretlenül növekedést mutató termőterület zsugorodása. A 2021-es 29.670 hektár helyett 2022-re már csak 28.520 hektáron termesztették a növényt, és már ekkor is a vízhiány volt a legfőbb probléma. Az idei évre készített prognózist még nem módosították pontosabb számokkal, de további, 20% körüli területcsökkenés várható, ráadásul a legnagyobb termesztőkörzetet, Andalúziát is súlyos aszály fenyegeti.

Ehhez jön még hozzá a kínai fokhagyma csalárd importja, ami elsősorban Belgium kikötőin keresztül érkezik az Európai Unióba. A spanyol termelői egyesületek számtalanszor felszólították az Európai Bizottságot, hogy tegyenek lépéseket az európai termelők védelme érdekében.

A cikkhez szemlézett írások:

Comienza la recogida del ajo con una previsión de reducción de la cosecha del 20 por ciento

Kapcsolódó cikkek:

Spanyolország: tovább csökkent a fokhagyma termőterülete

Spanyolország: nehéz idényt zár a fokhagymaágazat

A lezárások miatt továbbra is akadozik a kínai fokhagymaexport

Egyiptom: jó lila- és fokhagymatermés várható az idei szezonban

Csalárd kínai fokhagymaimportot vizsgál a DG Agri