Stabil termőterület mellett a 2021-ben betakarított mennyiséghez képest 1%-kal több szamóca termett a nettó importőr Franciaországban.

Az Agreste szezon végi becslései szerint a 2021-esnél kis mértékben (1%) magasabb, 76 ezer tonna körüli lett 2022-es a hazai szamócatermés végleges mennyisége. A termőterület is stabilan 4000 hektár körül alakult (1871 hektár szabadföldi és 2167 hektár takarásos kultúra). A nyári magas hőmérsékletek felgyorsították a szamóca érését, jelentősen lerövidítve a termőidőszakot, de a kedvező időjárás ellensúlyozni tudta a tavaszi körülmények miatt kieső termést. A főbb termesztő régiók közül csak a legkisebben, a teljes hazai volumen 4-5%-át adó Közép-nyugati körzetben (Centre-Ouest: Pays-de-la-Loire, Poitou-Charentes) könyvelhettek el 9%-os visszaesést, a legnagyobb, Dél-nyugati régió (Sud-Ouest: Aquitaine, Midi-Pyrénées) körzetben viszont 4%-kal nőtt a betakarított mennyiség.

Franciaország szamócából továbbra is jelentős behozatalra szorul (59 ezer tonna), ennek háromnegyedét Spanyolországból szerzi be (46,8 ezer tonna), de fontos beszállító még Belgium (5,3 ezer tonna) és Marokkó is (3,5 ezer tonna). A 9,1 ezer tonnás francia export legjelentősebb felvevő piacai Svájc (3,8 ezer tonna) Olaszország (2,2 ezer tonna) és Németország (0,9 ezer tonna).

A cikkhez szemlézett írások:

Une production 2022 stable sur un an

Kapcsolódó cikkek:

Franciaország: kis mértékben nőtt a szamócatermés az idén

Németország: 24 éves negatív rekordot ért el a szabadföldi szamócatermés

Spanyolország: 4%-kal csökkent a szamócatermés Huelvában

Esőzések hátráltatják a lengyel szamócaszüretet: emelkedtek az árak

Túlkínálat a magyar szamócapiacon, jelentősen csökkenő árakkal

Nagyító alatt a lengyel szamócaágazat

Csalódásuknak adtak hangot a német szamóca- és spárgatermesztők

Világpiaci kitekintés: a szamóca piaca

Nehezen indult az idei szamócaszezon Görögországban