Valamivel több, mint 270 ezer tonna szamócát takarítottak be a legfőbb spanyol szamócatermesztő régióban.

A Huelva régió szamócatermesztőit és exportőreit tömörítő Freshuelva információi szerint a 2021/2022 szezonban összesen 270.120 tonna szamócát takarítottak be, ami 4%-os csökkenést jelent az egy évvel korábbi volumenhez képest. Az egyesület tagjai által szolgáltatott adatok azt mutatják, hogy tavalyinál 2,8%-kal magasabb áron sikerült értékesíteni a termést, ez azonban messze nem volt elég a decemberben a rossz időjárási körülmények miatt amúgy is borús kilátásokkal induló idény jövedelmezővé tételéhez.

A gazdáknak leginkább a termelési költségek emelkedése okozott problémákat: már a 2021-es év végéig 48%-kal emelkedett a műtrágyák, 33%-kal a víz, és 46%-kal a fólia ára, amit a márciusban kitört fuvarozósztrájk és az ukrán háború begyűrűző hatásai csak tovább súlyosbítottak.

A szezon utolsó pár hetében ráadásul a termés nagy részét már feldolgozásra kellett küldeni a szokottnál korábban érkező hőség miatt. A magas csúcshőmérsékletek egyben azt is jelentették, hogy más uniós országok korábban kezdhették meg a szezont, így az idei szamócaidény Huelvában a szokásosnál jóval hamarabb zárult.

A cikkhez szemlézett írások:

Huelva: Erdbeersaison mit einer Produktion von 270.000 Tonnen beendet

Apoyo de Freshuelva a la reinvidicación del mundo rural y preocupación por la huelga de transportes

Kapcsolódó cikkek:

Világpiaci kitekintés: a szamóca piaca

Nagyító alatt a lengyel szamócaágazat

Túlkínálat a magyar szamócapiacon, jelentősen csökkenő árakkal

Csalódásuknak adtak hangot a német szamóca- és spárgatermesztők