A Lleidában megrendezett Interpera 2023 konferencián az európai termelés 8,5%-os visszaesését prognosztizálták. 

A spanyolországi Lleidában megrendezésre került Interpera 2023 ágazati konferencián 1,9 millió tonnás európai körtetermést (EU27 + Egyesült Királyság) prognosztizáltak, ami 8,5%-os visszaesést jelent az előző évhez képest, és az utóbbi 10 év második legalacsonyabb termésszintjét jelenti.

A jelentősebb körtetermesztő országok várható termésszintjének alakulása:

Olaszország: jelentős mértékű virághullást és igen rossz gyümölcskötődést követően máig megjósolhatatlan, mi lesz az Emili-Romagna tartományban bekövetkezett tavaszi áradások következménye – nagyon valószínű, hogy ez egyes ültetvények túlélését is veszélyezteti. Az olaszok nem adtak ki hivatalos termésbecslést, csak annyit közöltek, hogy mindenképpen kisebb volument takarítanak majd be a tavalyinál – a 2022-es termés 474 ezer tonna volt.

Hollandia: a tavalyi 368 ezer tonnás szinthez képest az előrejelzések szerint nincs változás, vagy csak csekély mértékű csökkenés várható a helyenként elmaradt csapadék miatt, de hivatalos adatot a hollandok sem közöltek.

Belgium: jó virágzást és termésberakódást követően kiváló termés várható, ráadásul a méretekkel sincs gond. Egyértelmű, hogy az idei szezon legnagyobb nyertesei a belgák lesznek: a prognózis szerint a tavalyinál 6%-kal nagyobb, 366 ezer tonna körüli termést takarítanak majd be kiváló minőségi paraméterekkel.

Spanyolország: a katasztrofális 2022-es szezont követően több mint 50%-kal nagyobb, összesen 190 ezer tonna körüli termésre számítanak a derék spanyolok, de az idén tavasszal uralkodó aszály miatt a gyümölcsméretek alakulása egyelőre kérdőjeles.

Portugália: az Ibériai-félsziget másik országában a luzitánok az időjárás kedvező alakulása és a jó termékberakódottság miatt optimisták, ráadásul a tavalyinál nagyobb méretekre számítanak. A prognózis 7%-os bővüléssel 130 ezer tonna körüli termést valószínűsít.

Franciaország: az előrejelzések szerint óriási hozamkülönbségekre lehet számítani az egyes termesztőkörzetek között. Különösen az ország délkeleti régióiban várható visszaesés, és észak felé haladva emelkedik a terméspotenciál. Ezen felül a nyári és az őszi fajták esetében is nagy eltérések várhatók, különösen a Guyot termése kérdéses. Várhatóan a tavalyihoz képest 26%-kal csökken a termés, összesen 109 ezer tonna betakarított mennyiség várható.

A cikkhez szemlézett írások:

Op een na laagste perenoogst in 10 jaar in het verschiet in Europa

To będzie kolejny sezon z niskimi zbiorami gruszek w Europie

Kapcsolódó cikkek:

Harvista 1,3 SC: szükséghelyzeti engedély alma és körte kultúrákban

Világpiaci kitekintés: a körte piaca

WAPA: a tavalyival megegyező mennyiségű körte van az európai raktárakban

WAPA: a tavalyinál 2%-kal kevesebb körte van az európai raktárakban

WAPA: 20%-kal nőtt az európai körtetermés volumene a 2022-es évben

Svájc: még 50%-kal több bioalma van a tárolókban, mint tavaly ilyenkor

Belgium: az ötéves átlagnak megfelelő körtetermést takarítottak be

Olaszország: jövőre indulhat Kínába a körte exportja?

Franciaország: rekordhoz közeli szinten az idei körtetermés

Olaszország: méretproblémák az idei körténél

Németország: a tavalyinál 5,6%-kal kisebb körtetermés várható

Hollandia: betakarítás közben pusztított jégeső az alma- és körteültetvényekben

Belgium: hektikus szezonkezdetre számít a körteágazat

Prognosfruit: 20%-kal megugró uniós körtetermés várható

Hollandia: valamivel átlag feletti körtetermés várható az idén